Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj bi morali vsaj enkrat na dan poljubiti svojega zakonca

Uśmiechnięta para po pocałunku patrzy w stronę aparatu

ViDI Studio | Shutterstock

Aleteia Poljska - objavljeno 13/07/23

Blagodejni učinki poljuba

Poljubljanje je staro verjetno toliko kot človeštvo samo. Omenjeno je celo v Svetem pismu, predvsem v Visoki pesmi. Je tudi zelo zdravo!

1ZMANJŠUJE RAVEN STRESA

Ko razmišljamo, kako zmanjšati raven stresa, verjetno pomislimo na šport ali molitev. Ali ste vedeli, da ga lahko zmanjšate tudi s poljubljanjem?

Nemški zdravnik Tobas Esch je v svoji študiji leta 2005 dokazal, da poljubljanje znižuje kortizol, hormon stresa, in sprošča oksitocin, hormon ljubezni.

Malo pozneje, leta 2009, je ameriški znanstvenik Kory Floyd izvedel raziskavo o poljubljanju med 50 odraslimi v stalnih zvezah, med katerimi se je polovica morala pogosteje poljubljati. Po šestih tednih so psihološki in krvni testi pokazali nižjo raven stresa in holesterola in večje zadovoljstvo v odnosu med pari, ki so se pogosteje poljubljali.

2KREPI IMUNSKI SISTEM

Študija nizozemskih znanstvenikov je pokazala, da 10-sekundni poljub vodi do izmenjave približno 80 milijonov bakterij med partnerjema. Sliši se neokusno, vendar zelo pripomore k naši odpornosti!

Zaradi takšne raznolikosti bakterij telo začne razvijati nova protitelesa in okrepi svojo imunost. Še več, poljubljanje lahko zmanjša nekatere alergijske reakcije!

3SPROŽA HORMON SREČE

Poljubljanje je prava “bomba” hormonov sreče. Med poljubljanjem telo namreč sprošča dopamin, ki uravnava mišični tonus, izboljšuje motivacijo in dviguje razpoloženje, oksitocin, ki krepi občutek navezanosti, lajša bolečine, znižuje krvni tlak, in serotonin, ki izboljšuje delovanje prebavnega sistema, zmanjšuje anksioznost, omogoča občutek sreče in veselja, uravnava spanec in blagodejno vpliva na apetit.

Aktivacija omenjenih hormonov bo zagotovo pozitivno vplivala na občutek sreče in veselja.

4POGLABLJA ODNOS

Poljubljanje z ljubljeno osebo poglobi odnos. To je čudovit način izražanja naše navezanosti, še posebej na moža ali ženo.

5DALJŠA ŽIVLJENJSKO DOBO

Nemški raziskovalci so leta 1980 izvedli študijo, ki je pokazala, da moški, ki pogosteje poljubljajo svoje partnerke, bolje delajo v službi, zaslužijo od 20 do 30 odstotkov več, imajo manj prometnih nesreč in živijo do pet let dlje!

Sklep je torej preprost: privoščite svoji drugi polovici solidno količino poljubljanja in ji tako izboljšajte življenje!

Poljublja naj me s poljubi svojih ust! Saj je tvoja ljubezen opojnejša od vina, opojnejša od vonja tvojih olj. Imenitno olje je tvoje ime, zato te ljubijo dekleta. Povleci me za sabo, teciva; kralj naj me povede v svoje sobane. Radovali in veselili se te bomo, opevali bomo tvojo ljubezen. Bolj kot slastno vino te ljubijo. Črna sem in lepa, hčere jeruzalemske, kot kedárski šotori, kot šalmska šotorna pregrinjala. Nikar ne strmite vame, če sem ogorela, če me je ožgalo sonce! Sinovi moje matere so se razjezili name: postavili so me za varuhinjo vinogradov; svojega vinograda pa nisem varovala. Ti, ki te ljubi moja duša, povej mi, kje paseš, kje daješ počitek opoldne, da ne bom kot tista, ki je zagrnjena med čredami tvojih vrstnikov.” (Vp 1,2-7)

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.