Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Pozitivni učinki, zaradi katerih se boste še raje kratkočasili z namiznimi igrami

Children and parent play

VCoscaron - Shutterstock

Violeta Tejera - objavljeno 24/07/23

Namizne igre za sproščene poletne dni

Namizne igre zabavajo vse generacije, razvijajo in krepijo veščine najmlajših in so zato odlična ideja za poletne počitnice.

1IMAJO IZOBRAŽEVALNO VREDNOST

Ali veste, da namizne igre aktivirajo in spodbujajo nadaljnji razvoj naših možganov? Na njihovo izobraževalno vrednost opozarjajo tudi strokovnjaki.

Domišljija, interakcija s soigralci, kovanje strategij … to je le nekaj veščin, ki jih lahko v družinskem krogu in s prijatelji brusimo ob namiznih igrah.

2SPODBUJAJO RAZMIŠLJANJE IN ANALITIČNOST

Namizne igre spodbujajo ustvarjalno razmišljanje in analizo informacij. Prepoznavanje barv, oblik ali številk, spoštovanje pravil igre in vrstnega reda so pomembni elementi, ki spodbujajo analitične sposobnosti malčkov.

3OBVLADOVANJE ČUSTEV PRI ZMAGI ALI IZGUBI

Namizne igre spodbujajo zdravo konkurenco in učijo igralce obvladovati čustva ob zmagi in izgubi. Ta dejavnik je zelo dragocen, saj današnja družba ne daje veliko poudarka temu, kako se soočati z izgubo ali neuspehom.

Namizne igre učijo tudi, da nismo vedno zmagovalci  in da se moramo, ko izgubimo, veseliti zmage drugega in mu za to tudi čestitati.

4PRIPOROČENE IGRE

Igre za prepoznavanje slik, kot je na primer spomin, so priporočljive za izboljšanje vizualne spretnosti najmlajših, saj se prek njih učijo prepoznavati in povezovati podobe.

Igre iz gradbenih blokov, kot je recimo jenga, pomagajo pri razvijanju psihomotorike in koordinacije rok in oči.

Povezovanje idej in artikulacijo lahko izboljšamo z drugo klasiko, ugani kdo, ki spodbuja otroke, da postavljajo vprašanja in z njihovo pomočjo prepoznajo ustrezno osebo, ki si jo je iz nabora oseb zamislil sotekmovalec.

Igre, kot sta na primer štiri v vrsti ali Catan, pri katerih moramo poskusiti prehiteti nasprotnikove poteze, spodbujajo kritično razmišljanje, potrpežljivost in razvoj strategije.

Ustvarite svoje igre

Lahko se seveda igrate stare igre … ali pa si zamislite popolnoma nove! Potrebujete zgolj kakšno podlogo, pisalo in veliko mero domišljije.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.