Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj bi to poletje morali pozabiti na čevlje

barefoot

Anna Guerrero | Pexels

Calah Alexander - objavljeno 07/08/20

Osvobodimo svoje noge in pojdimo po poti, ki nam je namenjena

Morda ste že kdaj slišali kakšno starejšo osebo, vašo babico na primer, ki vam je povedala, da vsako jutro hodi bosa po travi, ko je na njej še jutranja rosa. Ker je to zdravo za telo, je bila njena razlaga.

Če zunaj hodimo bosi, ima to resnično številne pozitivne učinke. S tem boste vi in vaša družina med drugim tudi bolj zdravi.

Boljša cirkulacija

To, da hodimo bosi, je ključno za vzdrževanje dobrega krvnega pretoka. S tem posledično preprečimo krčne žile in celo resnejše situacije, ki lahko vodijo do krvnih strdkov. In ko smo ravno pri krvnih strdkih …

Zmanjšana viskoznost krvi

Večja kot je viskoznost krvi, večje je tveganje za nastanek krvnih strdkov. Bosa hoja pa zmanjšuje viskoznost krvi. Študija Nacionalnega inštituta za zdravje v ZDA je med drugim pokazala, da je bosa hoja ena najpreprostejših in hkrati najkoristnejših ukrepov za zmanjšanje srčno-žilnih bolezni.




Preberite še:
Da bi se bolje borili proti virusom dihal, okrepite svoja pljuča

PLAYING OUTSIDE
Shutterstock

Boljše ravnotežje

Ljudje se gibamo s hojo po dveh nogah in naša stopala so temelj te sposobnosti. V njih je več kot 200 tisoč živčnih končičev, ki imajo ključno vlogo pri tem, da se učimo, kako ohranjati ravnotežje, kako se izogibati ostrim predmetom, tudi kam in kako postaviti naše stopalo na tla, da bi zmanjšali možnost za padec ali poškodbo sklepov.

Ko nosimo čevlje, pa so vsi ti živčni končiči odrezani od stika s tlemi, ki pa je ključen za to, da to sposobnost ohranjamo.

Boljši vid

To je morda nekaj, kar vas bo presenetilo in hkrati razveselilo. Če hodite bosi, vam to dejansko lahko izboljša vid. Vsi ti živčni končiči na stopalu namreč ustvarjajo določene točke, ki se povezujejo z različnimi deli našega telesa in možgani, vključno z našimi očmi.

Ko hodimo bosi po različnih površinah, ne le po preprogi v našem domu, izboljšamo nevronsko povezavo med telesom in možgani, posledično pa spodbudimo različne izboljšave, med drugim izboljšave vida.


HEALTHY

Preberite še:
Kako na naraven način okrepiti imunski sistem

Boljši imunski odziv

Številni se izogibajo temu, da bi zunaj hodili bosi, saj menijo, da bi lahko zaradi tega zboleli ali se okužili na primer z glivicami. A resnica je prav obratna. Ko hodite bosi, izboljšujete zdravje v vaših nogah in po celem telesu.

Če ne nosite čevljev, se namreč izognete vlažnemu okolju, ki se ustvarja v njih (in v katerem rade uspevajo prav glivice), povečali pa boste število rdečih krvničk in zmanjšali število belih. To se nato kaže v pozitivnem imunskem odzivu, kar pomeni, da je naš imunski sistem v dobri kondiciji, da se spopade z različnim vrstami patogenov, kot so navadni prehlad ali konec koncev covid 19.

Zato … če je le mogoče, čim več hodite bosi in uživajte v občutku tal pod nogami – tako, kot si je to zamislil Bog.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


WOMAN RUN HAIR

Preberite še:
3 načini, kako okrepiti vaše zdravje s pravilnim dihanjem




Preberite še:
Prosite sv. Rafaela, naj na potovanjih varuje vaše zdravje


NEWBORN SNUGGLING WITH MOTHER

Preberite še:
Pogosto ljubkovanje dojenčkov dolgoročno odlično vpliva na njihovo zdravje

Tags:
koronaviruszdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.