Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako pripraviti otroke na selitev

Family on moving day. Couple with their cute little daughter are happy to move into new home

4 PM production | Shutterstock

Marzena Wilkanowicz-Devoud - objavljeno 15/06/23

Naj gre za selitev v drugo sosesko, regijo ali pa na drug konec sveta, je selitev za otroke vedno nekaj prelomnega

Sprememba okolja in vsakodnevnih navad lahko pri otroku povzroči tesnobo. Preberite nekaj smernic in izkušenj, ki vam lahko pomagajo pri pripravi otroka na to spremembo.

1IZRAZITE OPTIMIZEM

Otrok čuti tesnobo staršev, četudi je ne izraža. Če občuti, da vas navdušuje ideja o odkrivanju nove soseske, mesta ali države, se bo tudi sam soočil s to spremembo na miren in pozitiven način.

“Z otroki, starimi od nekaj mesecev do pet let, smo se velikokrat selili. Vsakič smo imeli isti moto: ‘Če so starši v redu, so otroci v redu.’ Vzela sva si čas, da sva vsakemu otroku razložila vse prednosti novega kraja. Zagotovo je dobro delovalo, saj je vsaka selitev vedno potekala zelo dobro.”

(Katarina, mati štirih otrok, učiteljica)

2POJASNITE, ZAKAJ SE SELITE

Zelo pomembno je, da vaš otrok pozna vzrok za selitev. Morda imate refleks, ki je značilen za mnoge starše, da otroku ne poveste vsega, da bi ga “zaščitili”, češ da ga podrobnosti “ne zanimajo” ali pa jih “ne razume”. Toda to ni res.

Nasprotno, ne oklevajte z vključevanjem otroka v vse priprave. Počutil se bo bolj varno. Navdušil se bo tudi nad idejo nove družinske pustolovščine.

“Smo ravno sredi selitve z dvema otrokoma: triletno deklico, ki je zelo emocionalna, in dveletnim fantkom. Razložila sva jima vse podrobnosti o selitvi. Hčerka si je vse zapomnila! Oba sta bila vesela, da sta lahko sama pospravila nekaj škatel. Pokazala sva jima slike nove hiše. Hčeri sva obljubila, da si bo sama izbrala svojo novo posteljo. Oba bosta imela možnost okrasiti svoji sobi po svojih željah. Torej komaj čakamo, da se preselimo!”

(Anamarija, mama Olivije in Antona, projektni vodja)

“Selimo se na drug konec sveta z dvema otrokoma, starima 18 mesecev in tri leta. Pokazala sem jima slike novega stanovanja in podrobno razložila vse spremembe, ki prihajajo. Skupaj smo izbrali nove postelje, igre, ki jih bomo nesli s seboj. Ni vedno enostavno vse razložiti na način, ki je za njiju najbolj razumljiv, vendar imam občutek, da se dobro pripravljamo.”

(Klara, mama dveh otrok, svetovalka)

3POUDARITE POZITIVNE VIDIKE

Novi prijatelji, večja soba, park poleg hiše … Poudarite, da je selitev priložnost, ki ni dana vsem, in da je možnost za čudovito pustolovščino, na kakršne se radi podajajo njegovi najljubši junaki.

“Otroke sva pripravila na selitev. Razumeli so, da zapuščamo življenje, ki ga imamo radi, za še boljše življenje. Še posebej, ko sva jim povedala še za eno presenečenje: prihod novega dojenčka, kar bi bilo v naši stari hiši popolnoma nemogoče! Najin sin Rafael je tudi ugotovil, da bo njegova nova šola še boljša od prejšnje: v njej ima pravico, da s seboj nosi svojo odejo, ne da bi ga kdo imel za dojenčka! Naša selitev je bila blagoslov za vse in lahko rečem, da je bila uspešna!”

(Marija, 33 let, mama treh otrok, učiteljica)

4NAČRTUJTE DOGODKE IN AKTIVNOSTI

Če je le mogoče, pred selitvijo otroku razkažite njegovo novo šolo in mesto. Načrtujte in organizirajte aktivnosti, poiščite klube in društva, kjer se bo lahko udeleževal svojih najljubših obšolskih dejavnosti. Predstavite mu svojega bodočega teniškega trenerja ali ponije v novem konjeniškem klubu. Tako si bo lahko bolje predstavljal novo življenje.

“V novem mestu smo že imeli oporo: zelo pogosto smo z družino obiskovali gradbišče, mož je pred selitvijo že vodil župnijski zbor. Posledično smo poznali veliko ljudi, še preden smo se preselili tja! Najstarejši sin je že obiskal svojo novo šolo in spoznal svojo novo učiteljico in bodoče sošolce …”

(Marija, 33 let, mama treh otrok, učiteljica)

5VKLJUČITE OTROKA V PROCES SELITVE

Vzemite ga s seboj, ko obiščete novo stanovanje, vprašajte ga, kaj si misli. Povabite ga, naj vam pomaga pakirati škatle, še posebej tiste, ki vsebujejo njegove stvari. Po prihodu ga vključite v urejanje stanovanja oz. hiše. To bo preprečilo, da bi se počutil zapostavljenega in preobremenjenega ob spremembi.

“Pred tedni sva hčer obvestila, da se bomo preselili v novo hišo. Seveda ni vsega razumela, vendar nama je vedno odgovarjala ‘v redu’. Mislim, da ji je to pomagalo. Pokazala smo ji novo stanovanje in njeno novo sobo. Rezultat: že od prvih dni naše vselitve se je v stanovanju obnašala kot doma, še preden so prispeli vsi naši kosi pohištva.”

(Matej in Nina, starša 21-mesečne Emme)

6NAJ OTROK SODELUJE PRI SELITVI

Pomembno je, da otrok sodeluje pri prenašanju pohištva oz. lažjih stvari, da bo razumel, da njegove stvari ne izginjajo. Prav tako potrebuje čas, da izrazi žalost za svojim starim domom. Nič ni bolj moteče za otroka kot odkritje, da je njegova soba nenadoma prazna, kar pogosto privede do občutka zapuščenosti. Namesto tega skupaj preselite njegove stvari in v novem domu skupaj z otrokovo pomočjo uredite njegovo sobo.

“Hčerko sva pripravila, ko smo začeli pakirati škatle, tako da sva ji povedala, da se bomo preselili v novo hišo in da bo vse boljše, večje, mirnejše, zelo blizu parka … Ponavljala sem ji, da gremo vsi skupaj in da ostajamo skupaj ter da bomo dali naše stvari v škatlo: ‘tvoj zajček, tvoja želva, tvoje knjige itd. … vse bomo vzeli v novo hišo’. Skupaj sva pakirali njene škatle. Najprej sem vzela vse stvari iz njene sobe in jih takoj uredila. Z njo sem odprla njene škatle. Takoj sem ji pokazala vse sobe v hiši, naredili sva piknik na tleh dnevne sobe, večerni ritual je ostal nespremenjen. Bila je zelo vesela, celo veliko bolje je spala kot običajno!”

(Astrid, mati Marte (21 mesecev) in Adrijane (3 mesece))

7VSAK OTROK JE DRUGAČEN

Reakcije na selitev so med otroki lahko zelo različne. En otrok se lahko počuti bolj ranljivega in slabo procesira to spremembo v primerjavi z drugimi. Bodite pozorni tudi na to, da bo otroku, starejšemu od šest let, selitev lahko bolj stresna zaradi izgube prijateljev, pa tudi izpostavljenosti v novi šoli. Še posebej bodite pozorni na stvari, ki ostajajo neizrečene.

“Preživeli smo že več selitev. Vse je šlo dobro, dokler se nismo preselili na Japonsko. Vsi smo bili zelo veseli, razen enega od otrok, ki je popolnoma zavrnil novo življenje. V dveh letih našega bivanja v tujini je bil zelo nezadovoljen! O tem je govoril vsak dan, še vedno to počne …”

(Marija, mama treh otrok)

8OTROK NAJ OHRANI STIK S PRIJATELJI

Pomembno je, da otrok ne izgubi stika s svojimi prijatelji. Ne pozabite ohraniti kontaktov staršev, da ohranite stik, še posebej v začetnih fazah. Postopoma se bo oddaljeval od svojih starih prijateljev, vendar ta prekinitev ne sme biti kruta. Če je mogoče, mu dovolite, da preživi vikende ali počitnice s starimi prijatelji. Pomembno je, da otroku pomagate razumeti, da se zavedate, da njegovo prejšnje življenje ni samo nekaj škatel.

“Na zadnji šolski dan smo povabili štiri najboljše prijatelje najinih dveh otrok (dva dečka, stara 4 in 6 let). To nam je omogočilo ublažiti ločitev.”

Valérie, mama Clémenta in Augusta, bančna izvršna direktorica

9OTROKU PREBERITE KNJIGO O SELITVI

Zakaj se ljudje selijo, kako je videti selitveni dan, zakaj potrebujemo škatle, kaj bo odkril v svojem novem domu, kako bo videti prvi dan v novi šoli … Poiščite knjigo za otroke, v kateri se glavni junak znajde v podobni situaciji kot vaš otrok. Z njim se bo otrok lažje identificiral, vam pa bo pomagal, da ga pripravite na spremembe, ki bi ga drugače lahko spravile v stres.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.