Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako lahko introvertiranemu otroku pomagamo najti prijatelje

CHILD

JHDT Productions | Shutterstock

Calah Alexander - objavljeno 28/09/19

Pomagajte svojemu otroku, da bo spoznal, kakšen velik dar je pravzaprav ta njegova značajska lastnost

Ko sem kot zaprisežena ekstrovertirana oseba dobila plašnega otroka, na to res nisem bila pripravljena. In nekaj časa s tem ni bilo nobenih težav. Moja najstarejša hči Sienna je zelo ekstrovertirana in vedno in povsod najde prijatelje. Moja druga hči Charlotte pa je precej bolj vase zaprta in introvertirana.


SICK CHILD

Preberite še:
Molitev za moč, da bomo zmogli stati ob strani svojemu trpečemu otroku

Ne gre za to, da si Charlotte ne bi želela imeti prijateljev – želi si jih. Je pa zasanjana, vedno s knjigo v roki in bogatim domišljijskim svetom v sebi. Zaradi tega še posebej zdaj, v prednajstniškem obdobju, težje sklepa prijateljstva, saj se večina deset- ali enajstletnic začenja zanimati za pričeske, ličila, visoke pete in za vse tiste stvari, ki zanimajo srednješolke, ki jih ta dekleta občudujejo.

Če imate otroka, ki je podoben Charlotte ali pa ima težave z vključevanjem v družbo, je tu nekaj nasvetov, ki vam bodo v pomoč.

Pogovorite se z otrokovim učiteljem

Lani mi je Charlottina učiteljica povedala, s katerimi dekleti se hči najbolje razume. To je bila zame neprecenljiva informacija. S Charlotte sem se lahko pogovorila o načrtnem prijateljevanju z dekleti zunaj kroga, ki sem ga poznala – predvsem z mlajšimi sestrami Sienninih prijateljic.

Letos hči z mnogimi izmed tistih deklet ni v istem razredu, a mi učiteljičina informacija pomaga pri tem, da ji skušam organizirati popoldanske učne ure ali pa spanje pri kateri izmed prijateljic konec tedna.

Tak način je resnično boljši, kot pa če bi ji na slepo pomagala iskati prijateljice, s katerimi nima nič skupnega. Spodbujam vas, da poiščete učitelje ali mentorje, ki vašega otroka dnevno videvajo v različnih situacijah, in jih povprašate o njem, preden mu skušate pomagati.


NIEGRZECZNE DZIECKO

Preberite še:
S tem preprostim trikom lahko povsem spremenite vedenje svojega otroka

Spodbujajte načrtno sklepanje prijateljstev

Večina prijateljstev v tej starosti nastane zaradi bližine – otroci v istem razredu ali pri isti dejavnosti se družijo med seboj zlasti zaradi tega, ker so skupaj, ne toliko zaradi občutka prijateljstva. Za ekstrovertirane otroke to ni problem. Iz izkušnje lahko povem, da ti otroci nimajo težav pri sklepanju prijateljstev z ljudmi, s katerimi imajo le malo skupnega.

Toda introvertirani otroci so drugačni. Lahko se prestrašijo zaradi različnih interesov ali pa so preprosto nezainteresirani za tiste dejavnosti, ki v njih ne zbujajo radovednosti. Nobena od teh reakcij ni napačna, zato je nujno, da starši svojim introvertiranim otrokom načrtno pomagate sklepati prijateljstva.

Eden izmed načinov je, da najdete čas za druženje zunaj šole, tako boste zmanjšali vrstniški pritisk, otroci pa bodo imeli možnost, da se spoznajo in zgradijo prijateljstva, ki niso odvisna od šolskega okolja.


ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Preberite še:
8 razlogov, zakaj boste dvakrat premislili, preden otroku kupite drugo igračo

Poudarite, da je kakovost pomembnejša od količine

Introvertirani otroci navadno zrastejo v introvertirane odrasle – in to je dobro! Svet, poln ekstrovertiranih ljudi, bi bil glasen in kaotičen, v njem pa bi bilo le malo globokih in pomenljivih prijateljstev. Povejte svojemu otroku, da je nekaj dobrih prijateljev vrednih več kot gora bežnih prijateljev. Razložite jim razliko med naključnimi in dobrimi prijatelji.

V Svetem pismu poiščite vrstice, ki govorijo o vrednosti dobrega prijatelja. Pomagajte svojemu introvertiranemu otroku videti, da je ta njegova lastnost pravzaprav dar, ki življenje lahko obogati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


ANGELA BIANCO

Preberite še:
Med nosečnostjo so ji odkrili tumor, a je odklonila splav


READING

Preberite še:
Imate doma najstnika ali najstnico? Tu je nekaj predlogov dobrih knjig zanje


PADRE PIO

Preberite še:
Oče Mike Schmitz razkriva skrivnost patra Pija

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.