Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 domiselnih načinov, kako zaposliti otroke

GARDENING

Shutterstock | Rawpixel.com

Calah Alexander - objavljeno 27/04/20

Koristna opravila in igra obenem

Veliko staršev že nestrpno čaka luč na koncu karantenskega tunela, ko se bodo zopet odprli vrtci in šole. Poleg dela, šolanja od doma in vseh drugih neodložljivih dejavnosti je namreč več situacij, ko otroci potrebujejo našo stalno pozornost, kar je izčrpavajoče.

Če želite svoje otroke zaposliti z zanimivimi in poučnimi dejavnostmi, pri katerih bodo morali za uspeh sodelovati z brati in sestrami, hkrati pa boste zmanjšali lastno vključenost v dejavnost, so vam lahko v pomoč naslednji projekti.


ANA PAVEC

Preberite še:
6 otrok in šolanje od doma: Včasih si zaželim, da bi mi prišla pomagat Mary Poppins

Naravoslovni projekt: nastavek za droži

V trgovinah je polica s kvasom pogosto prazna. Mnoge je to že spodbudilo, da so za potrebe peke domačega kruha začeli s pripravo droži, ki so jih poznale že naše babice. Postopek priprave je lahko za otroke pravi znanstveni projekt, s katerim bodo zaposleni več dni in tudi tednov, če ne bo šlo vse po maslu in priprava ne bo uspela prvič.

Malo drugačne jedi

Ne le kvasa, pogosto se ob obisku trgovine zgodi tudi, da kakšnega izdelka, ki bi ga potrebovali, nimajo. Priložnost lahko izkoristimo za to, da v kuhanje obrokov vnesemo nekaj iznajdljivosti in se znajdemo s sestavinami, ki so nam na voljo.

V eni od ameriških kuharskih oddaj imajo kuharji na voljo le nekaj izdelkov, s katerimi morajo v določenem času ustvariti kulinarično mojstrovino. Enako lahko storite v domači kuhinji, pri čemer naj bodo otroci glavni pobudniki. Kar bodo naredili sami, bodo tudi raje pojedli, čeprav jim jed morda prvič ne bo uspela, kot bi si želeli.


PLANSZÓWKI

Preberite še:
Kaj početi z otroki v času izolacije?

Kdo počisti bolje?

Čeprav vsak dan preživimo nekaj časa zunaj, imata moja otroka še vedno ogromno energije. In čeprav enkrat tedensko hišo očistimo v celoti, je še vedno veliko prezrtih površin, na katere pozabimo.

Ko sta bila otroka pred kratkim sredi manjšega prepira, sem jim dala v roke čistilo in papirnate brisače, z navodilom, da očistita kuhinjske omarice. Sprva sta drgnila nejevoljno, nato pa vse hitreje, da bi videla, kdo bo nalogo opravil hitreje in bolje. Ker se nista strinjala o tem, kdo je končni zmagovalec, smo nalogo ponovili v drugi sobi. Na koncu sta bila oba deležna manjše nagrade v obliki sladkarije. Igro smo celo poimenovali in kmalu po tem sta vprašala, kdaj se jo lahko spet igramo.


FAMILY

Preberite še:
8 korakov do čistega domovanja

Lov za zakladom

Na različnih mestih v stanovanju skrijte različne predmete z nalogami, kar jih bo zagotovo zaposlilo za nekaj ur. Če otroci že uporabljajo mobilni telefon, naj slikajo mesto, kjer so predmet našli.

Delo si lahko olajšate tudi tako, da po različnih kotičkih skrijete več enakih predmetov. Na primer različne pare nogavic. Vnaprej se dogovorite, kakšna bo nagrada za določeno število najdenih parov.

Natečaj najlepšega vrta

Če imate vrt, otrokom odstopite košček zemlje, na katerem naj sami posejejo seme, ki ga želijo. To lahko storite tudi v večji posodi z zemljo. Ob rednem zalivanju in puljenju plevela se bodo navduševali nad novimi rastlinicami, ki bodo pokukale iz zemlje. Rast naj sproti ovekovečijo s fotografijami. Če boste nalogo zastavili v tekmovalnem duhu, je večja verjetnost, da bodo v dejavnosti uživali dlje časa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.




Preberite še:
Video očeta in hčerke iz karantene, ki vas ne bo pustil ravnodušnih


FAMILY PROŠT

Preberite še:
Mamica četverčkov: Bog naju je pustil čakati, da sva bolj dozorela in se še bolj povezala


KORONAWIRUS

Preberite še:
Ste siti karantene? Naredite tole kratko vajo

Tags:
koronavirusotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.