Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 nasvetov za vzgojo hvaležnih, ne pa nejevoljnih otrok

shutterstock_1589028.jpg

MANDY GODBEHEAR | Shutterstock

Kathleen M. Berchelmann - objavljeno 08/10/21

Vzgoja srečnejših otrok na podlagi hvaležnosti je bolj enostavna, kot se sliši

Človek je pogosto naravnan k materializmu in sebičnosti – to vključuje tudi otroke. Vendar imamo svobodno voljo in sposobnost, da se preoblikujemo: v tej vseživljenjski nalogi je hvaležnost trden in učinkovit temelj za to, da postanemo boljši – in srečnejši! Kako otroke naučiti hvaležnosti? Predstavljamo deset nasvetov:

1presenetite svoje otroke

Presenečenja pripomorejo k temu, da vidijo stvari kot darilo, ne kot pravico. Ko imamo veliko možnosti, se vedno želimo prepričati, ali morda obstaja boljša možnost. Poglejmo si naslednji primer: gre za razpravo o tem, kje preživeti počitnice.

Vsak ima “boljšo” idejo od drugega in nihče ni zadovoljen z nobeno odločitvijo. Končajte ta pogovor. Približno teden dni pozneje oznanite veliko presenečenje.

Pokažite na primer svoj načrt in navdušite svoje otroke! Izberite destinacijo, ki je po vaše najboljša za družino.

2pogovorite se o najboljših trenutkih svojega dneva

Vsak dan si vzemite čas za pogovor o ljudeh, dejstvih in stvareh, ki krepijo vašo hvaležnost. To se lahko zgodi med večerjo, pred spanjem ali med vožnjo z avtomobilom.

Vprašajte svoje otroke: “Kateri je bil najboljši del tvojega dneva?” Za starejše otroke poskusite voditi “dnevnik zahvale”: naj navedejo pet oseb, dejstev ali stvari, za katere so hvaležni.

3Z otroki delite svojo življenjsko zgodbo

Obstaja veliko družinskih zgodb, ki govorijo o stiskah in vztrajnosti: vaši starši, stari starši in pradedki in prababice so gotovo šli skozi izzive, o katerih bi morali spregovoriti s svojimi otroki.

Ali ne veste veliko o preteklosti svoje družine? Potem odpeljite otroke na ogled zgodovinskega kraja, ki spominja na trenutke boja in žrtvovanja v dobro države in ljudi. Domov boste prišli bolj hvaležni.

4Spodbujajte svoje otroke, da pomagajo bližnjim

Seveda je za otroke dobro, da sodelujejo v dobrodelnih akcijah, ki jih organizirajo razne skupnosti, vendar se ti dogodki zgodijo le nekajkrat na leto.

Kaj pa če pomislite na nekoga, ki je del vašega vsakdana in ki mu lahko vaši otroci redno pomagajo, tudi če ta oseba ne potrebuje dobrodelnosti? Na primer starejši sosed, ki bi bil vesel obiskov ali pomoči po hiši?

shutterstock_1117527977.jpg

5Skozi ves dan bodite osredotočeni na pozitivne stvari

Večkrat na dan svojim otrokom povejte, da je odnos lastna izbira. Ohranjanje pozitivnega odnosa je lahko pravilo številka ena doma: to je vsakodnevno prizadevanje za boj proti cviljenju, mrščenju in pritoževanju, pri čemer se vedno osredotočite na pozitivno.

Tudi najpogostejše fraze je mogoče oblikovati na bolj pozitiven način: “Žejen sem”, na primer, se lahko spremeni v “Bomo skupaj nekaj popili?”.

6Izgovorite besedo “hvala” v resničnem pomenu

Naučite otroke, da se zahvalijo, tako da pojasnijo, zakaj točno so v določenem trenutku hvaležni: “Očka, hvala za večerjo”; “Mami, hvala, ker si me peljala v šolo”.

Spodbudite jih, naj se zahvalijo učiteljem za pouk, trenerjem za nogomet ali plavanje, natakarjem za postrežbo. In navedite primer: kolikokrat na dan sami rečete “hvala”? Ste danes svojim otrokom povedali, za kaj ste hvaležni?

7Naučite jih, da je “bolje dajati kot prejemati”

Tudi najmlajši lahko kupijo darila za druge: odpeljite jih v trgovino in jim pustite, naj izberejo darila za svoje prijatelje, a ne da bi kupili kaj zase. Gotovo je težko, a je to hkrati lepa izkušnja.

8Vzemite si čas za mala gospodinjska opravila

Otrokom se zdi težko najti čas za gospodinjska opravila. Če nikoli ne pomagajo pri opravljanju kakršnihkoli nalog po hiši, preprosto ne bodo razumeli, kaj pomeni voditi dom: mislili bodo, da čista oblačila sama pridejo v predale in da se posoda pere sama …

Dodelite jim majhna opravila, primerna njihovi starosti, tudi če trajajo le 5 do 10 minut na dan. Nekatera daljša opravila lahko ostanejo za konec tedna, na primer pomoč pri vrtnarskih opravilih, čiščenje kopalnice ali menjava posteljnine.

9Naj starejši otroci skrbijo za mlajše

Če starejšim otrokom zaupate nekaj odgovornosti do mlajših otrok, jim bo to pomagalo razviti odnos hvaležnosti do svojih staršev. Otroci v šoli lahko na primer berejo knjige majhnim otrokom ali jim pomagajo pri oblačenju.

Poleg občutka odgovornosti bodo starejši otroci pridobili samozavest – da ne omenjamo, da bo odnos, ki ga gradijo z mlajšimi brati in sestrami, trajal vse življenje!

10Predajte jim izkušnje, ne samo stvari

Ali imajo vaši otroci veliko igrač? Kaj pa, če bi jim podarili glasbene delavnice ali vstopnice za nogometni turnir ali pa kampiranje? Ta darila krepijo medsebojne odnose namesto materializma.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
družinaotrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.