Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pomembna “navodila” za vse, ki boste letos svojo izbranko prosili za roko

wedding ring with diamond shown to the girl while she is amazed

dekazigzag | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 01/06/23

Izpostavljamo nekaj stvari, ki naj bi jih upoštevali, ko se želite zaročiti

Nekdaj so bile poroke pogosto dogovorjene ali pa so bili starši močno vpleteni v snubljenje. To se je pozneje spremenilo, tako da so starši dali blagoslov bodočemu zakoncu svojega otroka, zaročenec pa je starše svoje izbranke prosil za roko njihove hčerke.

Danes se stvari še naprej spreminjajo, saj fant nič več ne trepeta, če oče njegove ljubljene ne bi dovolil poroke. Še vedno pa obstajajo stvari, ki bi jih sodobni par moral upoštevati, ko se zaljubljenca odločita, da si bosta pred oltarjem obljubila večno zvestobo.

1Starši

Čeprav na splošno velja, da bodočemu ženinu ni več treba dobiti očetovega dovoljenja za roko njegove hčere, je to še vedno cenjena gesta, ki izkazuje spoštovanje. Če se z bodočimi svojci dobro razumete, ni razloga, zakaj jih ne bi prosili za dovoljenje – začutili bodo, da jih spoštujete, obenem pa se bodo veselili skorajšnje napovedi poroke svojega otroka.

Če se s starši svoje bodoče neveste ne razumete najbolje, lahko to dejanje pripomore k otoplitvi odnosov in odpre razpravo o tem, kako si predstavljate skupno prihodnost. Morda je vredno poskusiti, če pa je odgovor “ne”, morate premisliti, kaj vam to v resnici pomeni.

2Snubitev

Za roko svoje ljubljene lahko zaprosite na nešteto načinov, pomembno pa je, da dobro premislite, kaj bi si vaša nevesta resnično želela. Nekatere ženske imajo rade javno izpovedovanje ljubezni, druge pač ne. Zato naj bo vaša snubitev pomenljiva za oba: izpeljite jo tako, da bo vaši bodoči nevesti zagotovo všeč.

Prav tako ne pozabite, da je to zelo oseben trenutek med vami in vašo ljubljeno. Ni treba, da ga v živo prenašate prek družbenih omrežij. To je le vajin trenutek: naj vam ne hodi po glavi vprašanje, kako poskrbeti za popolno objavo na Instagramu – če pa si obupno želite javne objave, lahko še vedno posnamete nekaj fotografij ali videoposnetek po snubitvi, vendar previdno pri tem, kdaj jih boste delili na spletu.

3Oznanilo

Poroka je družinska zadeva. Zato odložite pametne telefone, za trenutek pozabite na družbena omrežja in svojo veselo novico z bližnjimi delite osebno. Obiščite babico in ji osebno sporočite novico, ki si jo je želela slišati že celo večnost, ali pa jo vsaj pokličite.

S tem ne boste le vzbudili občutka, da so vaši sorodniki in bližnji prijatelji pomembne osebe v vašem življenju: na ta način bo družina od samega začetka v samem osrčju vašega zakona.

4Izbira pravega trenutka

In ko smo ravno pri oznanilih: slišali smo že zgodbe o parih, ki so svojo veselo novico sporočili na poroki ali drugem pomembnem dogodku svojih sorodnikov ali prijateljev. To res ni primerno.

Pomembno je, da s svojo novico ne zasenčite srečnega dogodka nekoga drugega. Pomislite na to, kako lepo je, če si srečni dogodki sledijo skozi daljše časovno obdobje. Svoje oznanilo prihranite za trenutek, ko se bodo ljudje lahko resnično osredotočili le na vajino skorajšnjo poroko.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.