Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Pet nasvetov za zaročence

WEB 3 YOUNG COUPLE

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Emanuela Eduard - objavljeno 02/09/18

Z zaroko se začne pot iskanja idej, kompromisov, obiskovanja porok … Nastali so moji "začetniški" nasveti, ki jih bom pilila še do poroke. Z vami delim pet tistih, za katere se je že sedaj pokazalo, da so zelo uporabni

1. Ni konec sveta, če takoj po zaroki še nimata datuma poroke!

Res je. Nič ni narobe, če kak dan ali celo mesec po zaroki še nimata dokončnega datuma poroke. Dobro je, da se kmalu vsaj približno dogovorita, v katerem delu leta bi bila vajina poroka, da bosta temu prilagodila “tempo” priprav.

2. Uporabita izku­šnje prijateljev

Če imata možnost, pojdita skupaj na kakšno poroko prijateljev. Tako bosta videla, na kaj morata biti pozorna in česa ne smeta pozabiti. Jaz sem se recimo naučila, da tančica morda ni tako zelo praktična, saj bi se mi lahko zatikala v čipko obleke ali bi z njo težje odplesala najin prvi ples.


RELATIONSHIP,MARRIAGE

Preberite še:
4 obredi, brez katerih v zakonu ne gre

Če naletita na obdobje, ko ni veliko porok, pa obiščita prijatelja oz. znanca, ki sta se pred kratkim poročila. Ogled poročnega albuma ali videoposnetka ob komentarju mladoporočencev je prav tako izvrsten vir idej za vajino poroko. Če pa ne poznata nobenega mladoporočenega para, lahko do podobno koristnih izkušenj prideta tudi prek “poročnih” skupin na Facebooku.

3. Ideje si sproti zapisujta!

Vse ideje vama bodo koristile bolj malo, če jih bosta sproti pozabljala. Poročni planer je zelo dober način za zapisovanje, pa tudi za krajšanje dolgega seznama želja. Dekleta, to je “must have”! 🙂

COUPLE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

4. Ne zanemarita duhovne priprave!

Na voljo je veliko možnosti za duhovno pripravo na zakon: e-pri­prava, različni “vikend paketi”, mesečna srečanja skozi vse leto … Res je pomembno, da se iskreno pogovorita, kaj se vama zdi dobro. Nama recimo ustreza ideja tedenskih oz. mesečnih srečanj zaročencev, ni pa nujno, da je to najboljši recept tudi za vaju.


MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

Ni nujno, a največkrat se pri tej točki zatakne s fanti, ki si pogosto ne želijo drugim razlagati, kako se počutijo in kaj doživljajo v odnosu s svojo drago. Brez skrbi, pri nekaterih programih izrazito prevladujejo pogovori znotraj para.

Poleg “obvezne” priprave priporočam tudi, da čim večkrat obiščeta sveto mašo s skupnim namenom ali da skupaj zmolita kakšno devetdnevnico. Lahko imata določen čas v dnevu ali tednu, ko vedno molita skupaj za določen namen priprave na zakon. Verjemita, deluje! Ne pozabita, da je vsa “tehnična priprava” (obleka, bend, pesmi, poročni detajli, fotograf itd.) zaman, če Boga ne pocukata za rokav ter ga prosita za blagoslov.


TOM HANKS

Preberite še:
Skrivnost zvezdniških parov za uspešen zakon

5. Upoštevajta svoje želje, ne želja okolice!

To je zelo pomemben nasvet. Izkušnje parov, ki so prisluhnili samim sebi, kažejo, da se je izplačalo, četudi je morda izzvalo nekaj slabe volje pri kom od bližnjih na način: “Takšna je tradicija!” ali “To se spodobi.” Pri sklenitvi zakona sta namreč pomembna le vidva. No, pa seveda Bog. 🙂

Če bo vam trem ustrezalo, bodo tudi drugi zagotovo preživeli. Pomembno je, da so okoli vaju ljudje, ki vaju sprejemajo takšna, kot sta, vama želijo dobro in vaju podpirajo pri vajini odločitvi ter še kaj zmolijo za vaju.

Za kakšen dodaten nasvet me pa raje pocukajte čez čas, saj bom (če Bog da) po poroki imela nekaj izkušenj več. Takrat lahko unovčite moj drugi nasvet.

Članek je bil objavljen v rubriki Mladi val tednika Družina, št. 34.


ZEGAR, DŁOŃ

Preberite še:
Konec novic z naslovom: Spali bomo eno uro dlje


MARKO JUHANT

Preberite še:
“Starši mislijo, da bo otrok srečen, če bo dovolj pridno delal za šolo”


STANE KERIN

Preberite še:
Na to priložnost je čakal več kot 30 let

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.