Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kje po zaprtju priljubljene mednarodne knjigarne kupovati tujejezične knjige

Blonde woman reading book while sitting on beige armchair in apartment

2shrimpS | Shutterstock

Patricija Gril - objavljeno 31/05/23

Adijo, Book Depository!

S 26. aprilom so se zaprla vrata izjemno priljubljene in bržkone največje mednarodne spletne knjigarne Book Depository, za marsikoga nepogrešljivega vira tuje literature.

Globalna spletna knjigarna s sedežem v Združenem kraljestvu ni podala razloga za zaprtje, a najverjetneje gre za ukrepe Amazona, njenega lastnika, ki zmanjšuje število zaposlenih (letošnji cilj je ukiniti 18.000 delovnih mest). Kako torej živeti v času po Book Depositoryju, ne da bi bili prikrajšani za knjige, ki jih v Sloveniji ni mogoče dobiti?

1BookFinder

Za začetek bo prav prišlo orodje, s katerim lahko primerjamo cene različnih ponudnikov. Priročen iskalnik je BookFinder, ki deluje od leta 1997 in zajema bazo več kot 150 milijonov knjig iz več kot 50 držav. Ob našem iskalnem ukazu na enem mestu zbere ponudbe vidnejših spletnih knjigarn.

Nove knjige prikaže ločeno od rabljenih, vse pa razvrsti od najugodnejše do najdražje (vključno s poštnino v Slovenijo!). Tako lahko res hitro najdemo najboljšo ponudbo.

Opozoriti velja, da cena knjige na BookFinderju včasih nekoliko odstopa od dejanske, a za občutek je iskalnik več kot dovolj natančen. Zlahka ga označimo kot nepogrešljivo orodje, ki prinaša prihranek časa in tudi denarja. Toda pozor – iskalnik ne zajema vseh ponudnikov, zato jih je dobro poznati več in ponudbe preveriti še pri njih.

2Amazon in eBay

Spodobi se omeniti stara klasika – Amazon in eBay. Če ste lastnik Kindlovega bralnika, je Amazon vaš stari znanec, obe spletni trgovini pa ponujata tudi ogromno fizičnih knjig, tako rabljenih kot novih. Res je, da veliko prodajalcev pošilja iz ZDA, kar pomeni visoke stroške poštnine in plačilo carinskega davka, vendar je včasih vseeno vredno odklikati tudi sem, predvsem na Amazon po rabljene izvode.

3Wordery

Britanska spletna knjigarna obstaja od leta 2013. Še najbolj je podobna Book Depositoryju, saj so cene primerljive, dostava pa podobno hitra in – pozor – brezplačna po vsem svetu. Ponaša se z veliko bazo nad 10 milijonov naslovov in dobro podporo posledično zadovoljnim strankam.

4Better World Books

Spletna knjigarna s precej obsežno bazo naslovov, ki nove in rabljene knjige pošilja po vsem svetu, ob vsakem nakupu pa donira knjigo ali delež dobička organizacijam, ki si prizadevajo za širjenje pismenosti. Cene so primerljive, dostava pa je tudi pri njih brezplačna.

5Blackwell’s

Začelo se je leta 1846 v Oxfordu, ko so Blackwellovi odprli svojo prvo knjigarno. Danes jih imajo 30, že od leta 1995 pa tudi spletno trgovino. Čeprav pri njih ne boste našli vseh iskanih naslovov, se lahko zgodi, da bodo kdaj prav Blackwellovi poskrbeli za najugodnejšo ponudbo. Cene v spletni knjigarni že vključujejo poštnino, zato neprijetnih presenečenj ob zaključku nakupa ne bo.

6Biblio

Majhno ameriško podjetje se s prodajo knjig ukvarja od leta 2003, delež dobička pa z gradnjo knjižnic v Boliviji namenja širjenju dostopa do knjig. Sodeluje z več kot 5.500 knjigarnami in antikvariati po svetu – ponuja jim prostor za globalno spletno prodajo. Tako z nakupom na Bibliu pravzaprav podpremo manjše prodajalce.

Mnoge rabljene knjige so na voljo po zelo ugodnih cenah, ki so tudi s prišteto poštnino povprečne, prav tako je mogoče najti relativno ugodne nove izvode. Če se odločite za množično nakupovanje na Bibliu, ne spreglejte Bibliophiles Cluba, ki ob plačilu članarine nudi popuste.

7AbeBooks

Amazonovo hčerinsko podjetje omogoča nakup in prodajo knjig, stripov, revij, rokopisov, zemljevidov, fotografij, not, posterjev in še česa, zato je mali raj za zbiratelje. Platforma združuje tisoče prodajalcev iz več kot 50 držav, njihova posebnost pa je BookSleuth – forum, ki nam pomaga najti knjigo, katere naslova oz. avtorja se ne spomnimo. Kakorkoli, AbeBooks zaradi vrtoglavih cen poštnin najverjetneje ne bo vaša najljubša spletna knjigarna.

8Slovenski spletni antikvariati

Konec koncev pa morda preseneti ponudba katerega od slovenskih prodajalcev. Vse več antikvariatov ima ažurirane spletne strani, kjer lahko preverimo, ali je iskani naslov na njihovih policah. Za začetek preverite antikvariate Alef, Antiqua, Bukvarna, Glavan, Knjigoljub in Vodnik.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
branje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.