Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Pred slavilnim koncertom This is the day: “Naše pričevanje je slavljenje samo”

Andrej Grozdanov

Fotografija je last Andreja Grozdanova.

Lovro Kavčič - objavljeno 31/05/23

Bliža se slavilni koncert This is the day v Pulju

V Pulju bo 3. junija od 18. ure naprej odmevala krščanska glasba. Tam bo namreč slavilni koncert, ki ga organizirata Bono Records in This is the day. Direktor omenjene skupine je Viktor László, ki vsako leto organizira slavilni koncert v Budimpešti.

V Pulju bodo senzacionalno nastopili Matt Maher in glasbeniki skupine Hillsong United, ki so med najbolj znanimi slavilci na svetu. Na oder bodo poleg srbskih, hrvaških, italijanskih in angleških izvajalcev stopili tudi pevci slovenske mreže slavilcev Utrip Kraljestva ter Tadej Vindiš iz skupine Svetnik. Prodajo vozovnic in prevoz iz Slovenije organizira Katoliška mladina.

O koncertu in njihovih glasbenih poteh sem se pogovarjal z enim od organizatorjev, hrvaškim glasbenikom Andrejem Grozdanovom, s Tadejem Vindišem ter s predstavnico Utripa Kraljestva, Katarino Bordner.

Skupaj širiti evangelij

Koncert bo zares unikaten. Mnogi bodo tu prvič v živo slišali najbolj znane slavilce sveta ali celo prvič doživeli slavljenje.

Andrej Grozdanov je povedal, da je namen koncerta, “da se na enem mestu zberejo bratje in sestre. Vemo, da so arene služile gladiatorskim borbam in zabavi, mi pa jo bomo spremenili v cerkev. Želimo, da s pomočjo največjih izvajalcev krščanske glasbe, kot so Hillsong in Matt Maher, ljudje poglobijo vero, se zbližajo z Gospodom in ne glede na to, od kod prihajajo, širijo evangelij.”

Omeniti velja, da je Hillsong United iskal devet mest za evropsko turnejo. Za koncerte se je potegovalo kar 30 mest, zato si Andrej še toliko bolj šteje v čast, da so izbrali Pulj.

Dogodek bo nekaj posebnega

Nastopiti na takšnem odru seveda ni nekaj vsakdanjega. Katarina, hvaležna Andreju, da spodbuja slovensko slavilno glasbo, pravi: “To je načeloma samo še en trenutek, ko slavimo Jezusa, in pika. Združeni smo za en namen: da predstavljamo slovenski glas ljubezni do Boga. Čutim enotnost in jasen namen po dveh vajah, ki smo jih že imeli s Tadejem.”

Tadej meni, da bo dogodek nekaj posebnega zaradi več razlogov. Fascinantno se mu zdi, da bodo pri slavljenju zbrani narodi nekdanje Jugoslavije in različne denominacije. Doda tudi:

“Meni osebno so bližji srednje veliki dogodki, kjer je nekaj več osebnega stika in občutek imam, da je tam lepša priložnost, da gremo tudi na globlje. Moram pa iskreno priznati, da je tudi mene proti (mojim) pričakovanjem Bog našel sredi slavljenja v množici na stadionu v Budimpešti lani in me pretresel do solz. Zato verjamem, da lahko vsakogar. Verjamem, da to ni le priložnost za “imeti se fajn”, ampak tudi priložnost, da se Bog dotika src in da ga morda kdo prvič ali pa ponovno sprejme in mu začne slediti.”

Nekaj neobičajnega je tudi srečati največje predstavnike slavljenja na svetu. Tadej se srečanja veseli. “Da lahko v živo srečamo glasbenike in avtorje, ki smo jih na daljavo spremljali in prevajali že dvajset let, pa je prav tako izjemna izkušnja. Sam doživljam to kot privilegij in spodbudo za nadaljnje delo.”

Katarina še ne ve, kaj čuti: “Nisem še dojela, da imamo takšno priložnost biti s svojimi heroji. Mene je tudi glasba Hillsongov vzgojila v slavilko, ker so to ljudje, ki imajo vsak dan odnos z Jezusom.”

Zakaj slavljenje?

Slavljenje je zgolj eden od načinov molitve. “Da bi videli dober kip, morate iti v muzej,” pravi Andrej Grozdanov, “da bi videli dobro sliko, morate odpotovati na primer v Pariz. Da pa bi slišali dobro glasbo, potrebujete zgolj telefon. Želimo izkoristiti ta medij, ki ga razume tudi mlajša generacija, za spreobrnjenja in poglobitev vere.”

Tadej vzrok za slavljenje razloži takole:

“Nekateri pojejo o življenju, o tem in onem, naše pričevanje pa je slavljenje samo. Tisto, kar je pristno in iskreno, kjer je tvoje srce, tisto najbolj nagovori tudi druge. Poleg tega je to naša molitev, naš klic h Gospodu in povabilo, da se nam pridružijo tudi drugi. Ko se v tem zedinimo, se zgodi nekaj izjemnega. Jezus je obljubil, da bo sredi med nami, ko bomo zbrani v Njegovem imenu. In Njemu ni nič nemogoče. On dela vse novo in vse dobro. Mi naredimo svoj del, še pomembnejši del pa v veri prepuščamo Gospodu.”

Povabilo na koncert

Tiste, ki se še sprašujejo, ali bi se udeležili koncerta, Andrej Grozdanov poziva: “Naj vam bo to majhen ‘wellness tretma’, da vas Bog ohrabri, obnovi in vzdigne, da ga spoznate na nov način.”

Katarina izpostavlja, da mlade zanima, kako biti pristni in spremeniti svet. “V Pulju bodo pričevalci, ki so se pridružili Bogu, in on edini lahko dela spremembe. Če želite večer preživeti z iskrenimi in avtentičnimi ljudmi, je to pravi dogodek za vas,” vabi mlade.

Tadej Vindiš pa poudarja, da tak format dogodka in stil glasbe bolj nagovarjata mlajše generacije.

“To je ena od tistih priložnosti zunaj cerkvenih zidov in protokolov, ko lahko povabimo tudi koga, ki ima sicer zadržke priti v cerkev, je oddaljen ali išče. Priložnost, da na sproščen način sliši veselo oznanilo, da je ljubljen in da ima njegovo življenje smisel in namen. Da to doživi v množici veselih in upanja polnih kristjanov. Potem pa ga ob naslednji priložnosti povabimo na Alfa srečanja, potem na kak Večer Plus+ in tako naprej … Sem vam dal idejo?”

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.