Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

9 knjig, ki vam bodo spremenile pogled na življenje

NASTOLATEK CZYTA KSIĄŻKĘ

Sabphoto | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 08/01/21

Branje, ki vam bo še dolgo ostalo v spominu

Tudi ko nam je najtežje, ko nam ne gre nič po načrtih, ne smemo obupati, ampak stremeti k dobremu. Dokaz za to so številna pričevanja in navdihujoče zgodbe, ki jih na Aleteii ne manjka. Tokrat smo izbrali nekaj osupljivih pričevanj posameznikov, ki so izšla v knjižni obliki. Naj vam ne bo žal preživeti večera s katero od spodaj naštetih knjig.
Preberite še:
Navdihujoče korona zgodbe, ki so zaznamovale leto 2020

1. Nicky Cruz: Teci, sinko, teci

Portoričan Nicky Cruz je odraščal v družini, kjer so se starši ukvarjali s čarovniškimi praksami. Kot najstnik se je znašel v eni največjih newyorških uličnih tolp in bil pozneje tudi njen vodja. Ob poslušanju pričevanja znanega pridigarja o božji ljubezni se je sprva odzval z nasiljem in sovraštvom, a se je že na naslednjem srečanju pridružil slavljenju. Orožje je zamenjal za Sveto pismo in z njim spreobračal tudi druge člane tolpe.

Po knjigi Teci, sinko, teci je napisal še knjigo Hudič nima matere, v kateri spregovori o izkušnji s hudičem in nazadnje o Božji premoči.

2. René Luc: Gangster ali duhovnik?

Pričevanje Nickyja Cruza je popolnoma spremenilo življenje francoskega duhovnika Renéja Luca, takrat najstnika. Rodil kot tretji od petih otrok, ki so imeli različne očete. Njegovo otroštvo je bilo zaznamovano z revščino in nasilnim maminim partnerjem. V obdobju pubertete je živel brezobzirno, ponočeval je in se družil s starejšimi, ki so kadili travo, dobival se je z dekleti, njegova strast so postali motorji in nogomet. Obupana mama ga je na pobudo prijateljice vzela s seboj na pričevanje Nickyja Cruza, kjer se je začelo njegovo spreobrnjenje.

Danes o tem pričuje mnogim mladim in zapornikom. Je župnik študentske župnije in voditelj škofijskega misijona CapMissio v Montpellierju.


KSIĄDZ RENE LUC

Preberite še:
Od gangsterja do duhovnika: “Bog ne kliče najboljših”

3. Patricia Sandoval: Preustvarjena

Za Američanko mehiških korenin Patricio Sandoval so mnogi menili, da je dekle brez prihodnosti. Po razpadu družine je zašla v slabo družbo, se prvič srečala z drogami, njena vera pa je slonela na duhovnosti new age. Pri 18 letih je prvič zanosila in trikrat naredila splav, med drugim je bila nekaj časa zaposlena na kliniki za splave. Nazadnje je pristala na trdih drogah in živela na ulici. Ko ji je bilo najtežje, jo je rešila neznanka in začela se je njena pot zdravljenja in spreobrnjenja. Danes je svetovno znana zagovornica življenja in pričevalka Božje ljubezni.
Preberite še:
“Zaradi svojih dejanj me že zdavnaj ne bi smelo biti več na tem svetu, a Bog me je rešil”

4. Bethany Hamilton: Deskarka z dušo

31-letni Havajčanki Bethany Hamilton je pri 13 letih med deskanjem na vodi morski pes odgriznil levo roko. Bila je v življenjski nevarnosti, a je preživela. “Seznam stvari, ki jih boš morala delati drugače, je dolg. Seznam stvari, ki jih ne boš mogla delati, pa kratek,” ji je po zahtevni operaciji rekel zdravnik. Z vztrajnostjo in trdim delom je postala ena najboljših profesionalnih deskark na svetu.

Bethany je žena in mama dveh otrok, z deskanjem pa še vedno zbira denar za bolne otroke. Njena življenjska zgodba je prikazana tudi v filmu Soul Surfer (Valovi v duši) in v dokumentarnem filmu Unstoppable (Neustavljiva).


BETHANY HAMILTON

Preberite še:
Deskarska zvezdnica, ki ji je morski pes odgriznil roko: Rešil me je Bog

5. Nick Vujičić: Življenje brez omejitev

Bethany se je pred leti srečala in učila veščin deskanja Nicka Vujičića, Avstralca srbskih korenin, ki se je rodil brez nog in rok in za katerega verjamemo, da ga ni treba več posebej predstavljati. Po letih pomilovanja, ko je mislil, da bo srečen le, če mu bo Bog dal roke in noge, je spoznal, da lahko v svoji situaciji svetu da veliko več. Mož, oče štirih otrok in motivacijski govorec je direktor organizacije Life Without Limbs (Življenje brez okončin) in avtor več mednarodnih uspešnic: Življenje brez omejitev, Trdno stoj! in Neustavljiv: neverjetna moč udejanjene vere.


NICK VUJICIC

Preberite še:
Nick Vujičić: Prav ti si lahko za nekoga čudež

6. Jen Bricker: Vse je mogoče

Nick se je med drugim dotaknil življenja Američanke Jen Bricker, ki se je tako kot on rodila brez nog. Biološki starši so jo zapustili na dan njenega rojstva. Znašla se je v ljubečem domu Brickerjevih, kjer so jo podpirali in učili, da ima prav vsako življenje svoj smisel. Po mnenju zdravnikov naj ne bi nikoli mogla sedeti, se plaziti ali kamorkoli iti, ne da bi jo kdo nesel. S trdim delom in vztrajnostjo je postala državna prvakinja v akrobatiki, spremljala je Britney Spears na turneji, o svoji zgodbi pa pričuje v številnih oddajah in pred polnimi dvoranami.


JEN BRICKER

Preberite še:
Rodila se je brez nog, a živi na polno: “Bog ne želi popolnosti. Želi le, da damo vse od sebe”

7. Kylie Bisutti: Nisem angel

Kylie Bisutti, danes ljubeča žena in mama štirih otrok, je bila nekoč manekenka. Ker ji obetavna kariera, za katero je trdo garala, ni omogočala, da bi živela v skladu s svojo vero, se je odpovedala medijski slavi, blišču in denarju. S področjem mode je ostala povezana prek blagovne znamke God inspired fashion (Bog je navdihnil modo). Je vzornica predvsem mladim dekletom, ki iščejo božjo definicijo lepote.


KYLIE BISUTTI

Preberite še:
Z modne brvi Victoria’s Secret na pot za Jezusom

8. Giulia Gabrieli: Zvezda sredi neba

Italijanka Giulia je bila do 12. leta čisto običajna najstnica: rada se je lepo oblačila, preživljala čas z najboljšo prijateljico, oboževala je potovanja in poslušanje glasbe. Ko ji je nekoč na morju močno otekla roka, so ji zdravniki po opravljeni preiskavi sporočili najhujšo diagnozo: tumor. Prvo zdravljenje je bilo uspešno, a bolezen jo je doletela še enkrat. Bolezen je preoblikovala v hvalnico življenju in ob tem vedno bolj poglabljala svojo duhovnost. S pomočjo njenih zapiskov in video pričevanja je po njeni smrti izšla knjiga Zvezda sredi neba.


GIULIA GABRIELI

Preberite še:
Izpoved hudo bolne najstnice: “Jaz se borim za življenje, mnogo ljudi pa ga meče stran”

9. John Pridmore: Izpoved londonskega gangsterja

John Pridmore je bil zloglasen londonski gangster. Njegov oče je bil policist in je sinu večkrat pripovedoval o kriminalcih. Po ločitvi staršev se je z njimi srečal tudi sam. Začel je krasti, se pretepati, vpletel se je v preprodajo drog in večkrat pristal v zporu. Ko je nekoga skoraj ubil, se je zgrozil nad svojim življenjem. Pristal je na dnu, takrat pa mu je spregovoril Bog. Prizadevanje po drugačnem življenju ni bilo vedno lahko, večkrat je padel, a se vedno znova pobral. Danes živi na Irskem in kot laiški misijonar pričuje po vsem svetu. Je tudi avtor knjge Gangsterjev vodnik k Bogu.
Preberite še:
“V hvaležnosti okušam Božjo previdnost in se ji čudim”


WOMAN, MASK,

Preberite še:
Imate slabo vest, ker ste bližnjega okužili s covidom 19?


ANTHONY HOPKINS

Preberite še:
Anthony Hopkins in njegovo sporočilo ob praznovanju pomembne 45. obletnice

Tags:
branjeknjige
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.