Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 31. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če nimate časa za branje, lahko knjigo kar poslušate

kobieta słucha Pisma świętego podczas sprzątania

Dejan Dundjerski | Shutterstock

Kristina Knez - objavljeno 28/01/23

Kje do zvočnih knjig v slovenščini in kakšna je izbira

Vsi vemo, da bi morali (več) brati. Knjige so namreč vpogled v ključna življenjska prepričanja, spoznanja in vedenja, z njimi razvijamo svojo misel. Branje je na vseh seznamih za izboljšanje počutja.

Priložnost za vse, ki jim branje predstavlja napor in se ga ne lotijo radi, so zvočne knjige. Lahko jo vzamete s sabo na sprehod, poslušate ob gospodinjskih opravilih ali v avtu. Ste že slišali za aplikacijo Audibook, kjer lahko zvočne knjige poslušate v slovenskem jeziku?

Kako poteka snemanje?

Audibook je založba, ki izdaja zvočne knjige v slovenščini. Do njih lahko dostopamo prek mobilne aplikacije z največjo knjižnico zvočnih knjig v slovenskem jeziku – na voljo je več kot 700 naslovov, posežemo lahko po leposlovju in po strokovni literaturi domačih in tujih avtorjev.

Audibook deluje že od leta 2017 in ima že več kot 71 tisoč uporabnikov. Na je voljo v Googlovi trgovini Play, Apple App Store in Huawei App Gallery.

Bralci, ki vam glasno berejo knjige, so različni. Na založbi Audibook so nam pojasnili, da poklic profesionalnega bralca v Sloveniji praktično ne obstaja. Tako večino zvočnih knjig preberejo ljudje, ki prihajajo iz sorodnih poklicev, npr. gledališki igralci, televizijski in radijski voditelji, povezovalci prireditev, predavatelji in pevci.

Vendar se med bralci najdejo tudi ljudje iz drugih poklicev, če le imajo primeren glas za branje zvočnih knjig in jih to zanima ali veseli. Včasih knjige preberejo in posnamejo kar avtorji sami.

V bazi bralcev pri Audibooku jih je registriranih že več kot 400! Res pa je, da velik razpon znanja in izkušenj bralcev pomeni, da je tudi kakovost posnetih knjig različna, včasih boljša, včasih slabša.

Pri Audibooku so tudi pojasnili, da imajo za snemanje zvočnih knjig oziroma zvočnic svoj studio. In da bralci knjigo posnamejo v več snemanih intervalih po dve uri, saj je dlje težko zbrano brati.

Uporaba aplikacije

V mobilno aplikacijo se lahko registrirate z uporabo Facebook računa ali s pomočjo elektronskega naslova. V naslednjem koraku lahko dodate svojo knjižnično izkaznico, ki jo izberete s seznama splošnih knjižnic.

Če ste namreč član katerekoli splošne knjižnice v Sloveniji, si lahko vse zvočne knjige svoje knjižnice izposodite brezplačno, za preostale je izposoja zvočnih knjig plačljiva. Posebna ugodnost je tudi brezplačna izposoja vseh knjig prvih 90 dni po registraciji.

Ko si želite izposoditi zvočno knjigo, v zavihku Vse knjige s seznama lahko izberete želeno knjigo ali pa naslov in avtorja vpišete v iskalno polje. Pri tem bodite pozorni na ikono knjižnice ob naslovu, ki vam pove, ali je ta knjiga na voljo za izposojo iz vaše knjižnice.

Ko najdete izbrano knjigo, imate možnost, da preberete opis knjige in poslušate vzorčni posnetek. Za potrditev izposoje pritisnete na Knjižnična izposoja, če si knjigo želite izposoditi iz knjižnice, ali na Izposoja, če želite izposojo zvočne knjige plačati. Zvočno knjigo lahko prenesete na svoj telefon in se ob poslušanju s pomočjo zaznamkov premikate po poglavjih.

Kaj naj izberem?

V aplikaciji Audibook je pestra izbira literature, tu najdemo poezijo Srečka Kosovela, 12 pravil za življenje Jordana Petersona, otroške knjige – Suhodolčanovega Petra Nosa, Cicibana pesnika Otona Župančiča in Levstikovega Martina Krpana.

Zdi se mi, da je precej bogata tudi izbira slovenskega leposlovja, v Audibookovi knjižnici sem našla Bartolovega Alamuta, pa romane Ivana Sivca, dela Ivana Cankarja in Dragotina Ketteja.

Na začetku letošnjega leta so na radiu Ars ob šestdesetletnici svojega delovanja začeli predvajati zvočno knjigo Draga Jančarja To noč sem jo videl, ki je bila leta 2011 nagrajena s kresnikom. Bere jo dramski igralec Branko Jordan.

Zvočno knjigo si lahko izposodite tudi v aplikaciji Audibook! Mogoče je lahko to vaša prva zvočna knjiga v vrsti mnogih, ki vam bodo, kot knjige pač znajo, širile obzorja, gradile razgledanost in vas za kratek čas popeljale v druge svetove.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
branje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.