Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Domača družinska knjižnica otrokom prinaša številne koristi

BOOK

Shutterstock | Sergey Novikov

María Eugenia Brun - objavljeno 06/02/22

Bralne navade je otroku najlažje priučiti v prvih letih življenja. Doma lahko k temu prispevate tako, da ustvarite kotiček za branje

Zelo pomembno je, da imamo razvite bralne navade in jih znamo spodbujati tudi pri preostalih družinskih članih. Še posebej jih moramo krepiti pri otrocih, saj s tem razvijamo njihovo ustvarjalnost in različne kognitivne sposobnosti.

Zato je idealno doma urediti namenski prostor za branje. Ni pomembno, ali je majhen, pomembno je, da imajo otroci lahko knjige na dosegu ves čas, ko si bodo morda zaželeli vzeti nekaj minut za branje.

Več študij trdi, da je otrokom z usvojenimi strategijami branja pomemben dostop do knjig in da domačo knjižno ponudbo občutijo kot svojo.

Poleg tega družinska knjižnica prinaša številne koristi za otroke na kognitivni, učni in drugih ravneh, ki so podrobno opisane spodaj.

Prednosti branja pri otrocih

  • Branje izboljšuje domišljijo in empatijo.
  • Branje je koristna zabava v prostem času. Zaradi nje se vsaj za nekaj časa umaknejo od zaslonov.
  • Branje daje otrokom čas za umiritev in sprostitev.
  • Prispeva k pismenosti in jo krepi.
  • Branje ustvarja bralne navade, ki so pomembne za celotno izobraževalno obdobje otroka.
  • Spodbuja pomembne kognitivne sposobnosti pri razvoju otroka, kot so pozornost, spomin, koncentracija in drugo.
  • Branje vključuje celotno družino, saj lahko skupaj z otrokom berete knjigo, vi pa lahko izkoristite trenutek, da malčkom razložite nove teme ali stvari.
BOOK

Ko pride čas za spanje …

Čas, ko lahko starši spodbujamo branje, je tik pred spanjem. Branje zgodb in pravljic je veliko več kot preprosto branje, za otroke ima zelo pomembno vrednost, saj jih osrečuje, počutijo se ljubljene, cenjene in jim prinaša tudi številne druge koristi. Včasih je to staršem težko, ker so utrujeni, a knjižnica nam olajša delo, saj si lahko otroci pred spanjem sami izberejo zgodbo, ki jim je najbolj všeč.

Ideje za organizacijo družinske knjižnice

1IZBERITE PRIMERNO MESTO V HIŠI

Izberite viden, prijeten in hitro dostopen prostor za vse člane gospodinjstva v vsakem trenutku, tudi za najmlajše (dnevna soba, jedilnica, igralnica …). Pomembno je, da skrbite, da prostor nima ostrih vogalov in drugih nevarnosti, da se otrokom ne zgodi nesreča.

2POIŠČITE KNJIŽNE POLICE ZA KNJIGE

Ni treba takoj v trgovino in jih kupiti, saj jih lahko izdelate sami iz materialov ali pohištva, ki ga imamo doma, na primer z recikliranimi predali, podloženimi škatlami, policami in drugimi stvarmi, ki jih imate pri roki.

3IZBERITE KNJIGE SKUPAJ

Odločite se za organizacijski kriterij (živalske zgodbe, kriminalke, knjige v angleščini, zgodbe o superjunakih, kuharski recepti …) in jih postavite na vaše knjižne police. Vsak član družine naj izbere tiste, ki so mu najbolj všeč.

4Z OTROkI OKRASITE PROSTOR

Skupaj z otroki okrasite pripravljeno knjižico. Lahko postavite preprogo, blazine ali majhen stol, klubsko mizico … Naj bo knjižnica prijetna za branje.

Ne pozabite povabiti otrok k sodelovanju pri opremljanju knjižnice in izbiranju knjig, saj bodo tako še bolj začutili, da je domača knjižnica tudi njihova. Pomembno pa jih je tudi naučiti lepo skrbeti za knjižnico in knjige.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
družinaknjigevzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.