Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poskusite ta zabavni načrt, kako otroke v letošnjem poletju navdušiti nad branjem

FATHER AND SON

Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 08/07/20

Družinski bralni klub izpolnjuje vse izobraževalne zahteve, vseeno pa otrokom ne daje občutka "šole"

Mame, očetje in učitelji z vsega sveta, čas je, da globoko zajamete sapo in si privoščite zasluženi oddih, potem ko ste se bili zadnje mesece primorani ukvarjati s poučevanjem na daljavo. Nihče si ne bi sam izbral tako zahtevne naloge, toda vi ste se potrudili po svojih najboljših močeh in poletne počitnice so tu kot zelo dobrodošel predah.

Večini staršev se ne bo mudilo, da bi otroke v letošnjem poletju silili h kakršnemu koli šolskemu delu, in se veselijo “dobrega starega poletja”, ko se bodo na dvorišču igrali z vrtno cevjo, lovili kresničke, pili limonado in počeli nič kaj dosti drugega! Toda ker je letos na voljo bistveno manj organiziranih počitniških dejavnosti, bi svojim otrokom morda vseeno radi ponudili kakšno učno, miselno ali bralno zadolžitev, glede na to, da bodo nenadoma imeli kar preveč prostega časa? Morda je to poletje, ko si lahko omislite družinski bralni klub.


TEEN DOING CHORES

Preberite še:
9 dejavnosti, s katerimi lahko to poletje zaposlite svojega najstnika 

Zamisel je preprosta, vključuje pa le nekaj korakov:

Izberite knjigo, ki jo bo vsa družina brala skupaj

Če so vaši otroci že starejši, jih morda lahko vprašate, kaj bi si želeli brati, lahko pa tudi glasujete, katero knjigo boste izbrali. Če pa so otroci še dovolj majhni, da so odprti za vaše predloge, jim lahko ponudite najljubšo knjigo svojega otroštva. Vnovično prebiranje z lastnimi otroki bo v vas zbudilo prijetne spomine. In če ste imeli knjigo resnično radi, se bodo vašega navdušenja nalezli tudi otroci.

Izberete lahko tudi knjigo, ki je prva v obsežnejši zbirki, tako da lahko otroci nadaljujejo branje delov, ki sledijo, če jih je prva zgodba dovolj navdušila. Ali pa izberite knjigo o točno določenem kraju na svetu in se poleg branja posvetite še zemljepisu.


AMACA READING BOOK

Preberite še:
Knjige, ki jih morate prebrati to poletje

GIRL
Skolova - Shutterstock

Knjigo berite kot družina

Najprimerneje bi bilo, če knjigo lahko berete na glas in skupaj, morda se mama in oče lahko pri branju izmenjujeta, saj ima glasno branje številne prednosti za otroke v kateri koli starosti. Toda ker je življenje polno različnih obveznosti, bo morda bolj smiselno, če otroci zgodbi prisluhnejo na zgoščenki (tudi to je odličen način “branja na glas!”) ali pa prebirajo vsak svojo knjigo.

O knjigi se pogovarjajte

In še najboljši del: pogovor o knjigi! Tu se začnejo dogajati čarobne stvari, saj imata kritično razmišljanje in pogovor o zgodbi zelo močan vpliv na otrokovo učenje.

Če so vaši otroci že starejši, lahko vsakega družinskega člana prosite, naj se domisli vprašanja za skupni pogovor. Celo triletniki že lahko sodelujejo v razpravi. Poskusite s kakšnim izmed naslednjih vprašanj:

  • Kateri je bil tvoj najljubši del? Zakaj ti je bil všeč? Kakšne občutke ti je vzbudil?
  • Kateri del ti je bil najmanj všeč? Zakaj? Kakšne občutke ti je vzbudil?
  • Kateri lik ti je bil najbolj všeč? Zakaj?
  • Ali ti kakšen lik ni bil všeč? Zakaj?
  • Ali te kakšen lik spominja na koga, ki ga poznaš? Zakaj?
  • Če bi se sam znašel v enakem položaju kot lik v knjigi, kako bi ravnal na njegovem mestu?
  • Na kakšen način so življenja likov v knjigi podobna tvojemu? V čem se razlikujejo?
  • Kaj se bo po tvojem mnenju zgodilo z liki iz knjige, ko se zgodba konča?

Nekatere družine se o prebrani knjigi pogovarjajo kar med večernim obrokom, s temo družinskega knjižnega kluba uskladijo tudi izbor jedi, dejavnosti in okrasje: recimo berejo Heidi in za večerjo postrežejo kozji sir. Seveda pa ni nobene potrebe, da iz knjižnega kluba naredite tematski večer, če se vam to ne zdi posebej zabavno. Pomembno je, da knjigo preberete in se o njej pogovarjate.

Branje knjige vpričo otrok, glasno branje otrokom in pogovor o prebranem so trije izmed dokazano najboljših načinov, da bodo otroci med šolanjem uspešni. Družinski knjižni klub združi vse tri omenjene načine v eni sami, zabavni dejavnosti. To je nevsiljiv, vendar zelo učinkovit način, da se otroci učijo tudi med poletnimi počitnicami, ne da bi to sami sploh opazili.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


children

Preberite še:
Ustvarite trenutke in jih za vedno spremenite v srečne spomine


WCZEŚNIAK

Preberite še:
Deček, rojen v 23. tednu nosečnosti, kljubuje vsem napovedim


GRZEGORZ KŁECZEK

Preberite še:
K spovedi po 20 letih: “Živel sem v peklu, iz katerega me je potegnil Bog”

Tags:
branjeotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.