Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov, ki vam bodo pomagali zaščititi duševno zdravje vaše družine

WEB3;FAMILY;HAVING;FUN;BED;Shutterstock_113670172;KS01

Monkey Business Images | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 15/05/20

Te strategije vam bodo pomagale, da se boste lažje znašli

Medtem ko prijatelji brez otrok v družbenih medijih objavljajo, kako so se lotili novih hobijev in priprave slastnih jedi, so starši malih otrok lahko veseli, če ob koncu dneva najdejo nekaj minut zase. Starševstvo ni nikoli enostavno, zdaj ko smo več doma, pa je izziv še toliko večji. Na srečo pa starši lahko izberejo strategije, ki bodo vsem družinskim članom omogočile, da bodo to obdobje preživeli brez negativnih posledic.

James Schroeder, klinični pedopsiholog, ima s tem ogromno izkušenj kar iz prve roke – je oče osmih otrok: od 13-letnih dvojčkov pa do osemmesečnega dojenčka. Z nami je delil pet ključnih nasvetov, ki bodo pomagali staršem.


FROZEN II

Preberite še:
4 kraljične iz karantene, ob katerih bo tudi vašim hčerkam lažje

Poskrbite za zdrav način življenja

Schroeder starše spodbuja, naj poskrbijo za svoje telesno zdravje, vključno s spanjem, prehrano in telesno dejavnostjo. Čeprav nimamo vedno tega občutka, ti dejavniki močno vplivajo na naše občutke in razpoloženje.

“Duševno zdravje je močno povezano z vašimi življenjskimi navadami: z vzorci spanja in gibanja ter izbiro hrane,” pravi Schroeder. “V tem času je ključno posvetiti pozornost tem trem stebrom zdravja. Kakšne so vaše spalne navade? Veliko raziskav kaže, da so vzorci prehranjevanja povezani z razpoloženjem in duševnim zdravjem in da je premalo gibanja povezano s slabšim duševnim zdravjem.”


PUSH UPS MUM DAUGHTER

Preberite še:
Fit mami je srečna mami. Pa je res?

Ne glede na to, kako naporni so vaši dnevi, že 7 minut za razgibavanje ali pravočasen odhod v posteljo vam lahko pomaga, da boste bolj umirjeni in boste imeli občutek, da imate stvari pod nadzorom, potrjuje raziskava.

Ta nasvet naj vam služi kot koristna informacija, ki jo je dobro upoštevati pri odločitvah, in ne kot obtožba. Sedanja epidemija je nekakšna globalna travma in vsakdo se mora z njo soočiti in jo premagati na svoj način. Poleg tega je morda ta trenutek nemogoče zdravo živeti: morda imate omejene možnosti, kar se tiče prehrane, morda vam tesnoba povzroča nespečnost. A vendarle se je dobro zavedati, kako velik vpliv imajo naše telesne navade na duševno zdravje.


SLEEPING; BENEFITS

Preberite še:
“Kdor ne sanja, zboli – telesno ali duševno”

Vključite tudi odmore in načrtujte, kako boste poskrbeli zase

Schroeder ima pomembno sporočilo za starše, ki čutijo težo tega časa.

“Najprej morate nadeti kisikovo masko sebi, šele nato jo nadenete osebi, ki je poleg vas. Veliko staršev v želji, da bi otrokom dali vse, kar potrebujejo, pozabi poskrbeti zase. Starši, duševno zdravje v družini se vedno začne pri vas. Če boste celostno poskrbeli zase, je to pravzaprav največ, kar lahko storite za svoje otroke. Vse se začne pri vas. Tega, česar nimate, ne morete dati. Ne morete spodbujati duševnega zdravja, če si sami ne prizadevate zanj.”

Schroeder starše spodbuja, naj prek dneva načrtujejo kratke predahe. “Ne gre za neprekinjenih 24 ur, vzemite si koristne oddihe zase,” pravi Schroeder. “Morda se greste lahko petkrat na dan sprehodit na vrt ali dvorišče, pokličete prijatelja, poslušate glasbo ali se celo zaklenete v kopalnico.”

Ključna strategija je, da drugim odraslim v družini poveste, kdaj potrebujete odmor. Če svojemu zakoncu rečete: “Pred večerjo potrebujem pet minut zase v spalnici,” vam bo to morda pomagalo, da se boste z večerno rutino spopadli z novo močjo. Začutili boste olajšanje, če boste imeli ta “ventil za izhod”, pa naj bo še tako kratek.


POSTPARTUM,DEPRESSION

Preberite še:
Realno o času v izolaciji: ne gre samo za meditacijo, nove hobije in čas zase

MESSY
Shutterstock | Elnur

ZMĘCZONA MATKA

Preberite še:
Ne zmorete več podpirati vseh vogalov pri hiši, moža pa nikjer?

Preokvirite svoje misli in tako spodbudite sebe in svojo družino

“Preokvirjanje misli” je psihološko orodje, ki je za starše v času karantene še posebej uporabno. Osnovna ideja je v tem, da negativni samogovor preoblikujemo v spodbudnega in pozitivnega. In ko nam to uspe, je učinek izjemen.

“Starši se morajo zavedati svojega lastnega duševnega stanja. Kakšna so notranja sporočila in misli, ki se jih oklepamo?” Schroeder pravi: “Starši morda razmišljajo: ‘Zmešalo se mi bo, tega ne zmorem!’ Biti moramo previdni in ne smemo dovoliti, da bi si to neprestano govorili. To, kar si govorimo, bomo začeli verjeti.”

“To misel spremenite v: ‘To je resnično naporen čas, a poznam strategije za izboljšanje.’ Lahko pa si rečete: ‘Že marsikaj težkega sem preživel, uspelo mi bo. Zmogel bom.’ V tem času želimo otrokom zapustiti zapuščino trdoživosti in vztrajnosti, ne tesnobnosti. In začne se s tem, kar govorimo sami sebi.”


COACHING

Preberite še:
Vzemite svoje misli v svoje roke! Kako? Psihoterapevt odgovarja

Nadzorujte svoja sporočila

S preokvirjanjem svojih misli je močno povezano tudi sporočilo, ki ga dajemo svojim otrokom.

“Ta čas je zelo neprijeten, a način, kako pristopamo do otrok, je resnično pomemben,” pravi Schroeder. “Pomislite, kakšen zgled smo zanje – kako se vedemo in govorimo in razmišljamo pred otroki. Osredotočite se na sporočila o tem, kar lahko nadzorujete, namesto na sporočila tesnobe in strahu.”




Preberite še:
Simpatičen video malega Jakoba: pesem za prijatelje iz vrtca

Vsak član družine lahko pove, za kaj je vsak dan posebej hvaležen. Svojim otrokom lahko rečete: “Vesel sem, ker lahko doma preživimo več časa skupaj.” V mnogih družinah zdaj izdelujejo časovno kapsulo, ki otrokom pomaga videti pozitivna sporočila tega časa, na primer “Doma sem varen” namesto “Biti moram doma”.

Nadzor nad sporočili ne pomeni le zgleda, ki ga dajete svojim otrokom, ampak vključuje tudi medije, ki jih spremljate.

“To, kar sprejmemo vase, je to, kar bo prišlo iz nas,” pravi Schroeder. Starše spodbuja, naj novice pregledajo le enkrat ali dvakrat dnevno in naj jim ne sledijo ves čas. Če berete ali gledate veliko stvari, ki spodbujajo tesnobo, bo to vplivalo na vaše duševno stanje. Zato bodite pazljivi, kaj spremljate, ker bo to vstopilo v vas.




Preberite še:
Zadnji videonagovor nadškofa Zoreta: Vsak naj v sebi poišče razloge za hvaležnost

Ne oklevajte in si poiščite pomoč

To ni čas, ko bi morali v stiski vztrajati sami in se zanesti samo nase. Vsi smo globoko povezani med seboj in odgovorni drug za drugega, celo takrat, ko smo fizično ločeni, kot nam je pokazal ta čas.

Schroeder pravi: “Povežite se z ljudmi, ki so v istem čolnu in vas lahko s svojimi izkušnjami opogumijo. To je resnično čas, ko nas ne sme biti strah prositi za pomoč. Povsem v redu je, če rečemo: ‘Ali se lahko pogovoriva? Ni mi dobro.’ Včasih je potrebnih le nekaj minut po telefonu in naš dan je lepši.”

Če imate naporen dan, napišite kratko sporočilo ali pokličite prijatelja, družinskega člana ali družinskega terapevta. To bo razvedrilo njihov in vaš dan, obenem pa vam bo pomagalo zdržati še nekaj časa. Postopno, korak za korakom, s pomočjo prijateljev, družine in Božje milosti, bomo to premagali skupaj.

In ne pozabite, če potrebujete strokovno pomoč, so vam v tem času na voljo svetovalci in terapevti, ki nudijo terapije prek spleta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


FATIMA

Preberite še:
5 naukov fatimske Marije


READING LETTER

Preberite še:
Otrokovo pismo staršem: “Ne dajte mi vsega, kar zahtevam od vas”


KORONAWIRUS

Preberite še:
Zakaj Bog ni preprečil epidemije koronavirusa

Tags:
družinakoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.