Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

3 nauki svete Hildegarde za vsako sodobno krščansko žensko

WOMEN

Shutterstock | Prixel Creative

Theresa Civantos Barber - objavljeno 03/01/22

Ženske se danes lahko veliko naučijo iz življenja te izredne srednjeveške opatinje in voditeljice

Zdi se malodane kot potovanje skozi čas: sv. Hildegarda iz Bingna iz 12. stoletja je nenadoma postala zgled svetnice za sodobno žensko. Ta “renesančna ženska” iz srednjega veka je dolga stoletja veljala za pravo legendo, toda šele leta 2012 je bila uradno razglašena za svetnico in cerkveno učiteljico.

Sv. Hildegarda je bila mednarodna voditeljica v času, ko so ženske zelo redko zasedale vodstvene položaje. Daleč naokrog so jo spoštovali zaradi njenega razuma, znanja in duhovnih darov. Kot opatinja samostana je bila filozofinja, teologinja, skladateljica, dramatičarka, botanistka in popotna pridigarka. Resnično ženska mnogih darov!

Po kanonizaciji ji svet znova posveča nekoliko več pozornosti, njeno osupljivo življenje pa tudi sodobnim ženskam lahko ponudi številne koristne nauke.

HILDEGARDA Z BINGEN

1ni prepozno, da pustite svoj pečat

Eden od zanimivejših vidikov življenjske zgodbe sv. Hildegarde je dejstvo, da je “pozno vzcvetela”. Povprečna pričakovana življenjska doba v njenem času je bila 33 let. Ona pa je svoje obširne in raznolike zapise začela ustvarjati šele v starosti 42 let.

Če se vam zdi, da je že prepozno za spremembo ali dosego določenega cilja, se v molitvi za priprošnjo in vodenje obrnite na sv. Hildegardo, čudovit zgled za vse, ki želijo svoje sanje uresničiti v zrelih letih. Nekateri svetnico imenujejo celo “zavetnico pozno vzcvetelih”.

2imate vse, kar je potrebno

Morda oklevate, ker vas skrbi, da nimate potrebnih darov za uresničitev svojih sanj. Ali ne velja to za mnoge med nami? Sindrom sleparja je zelo resna stvar, obenem pa zahrbtna duševna past:

“Sindrom sleparja je strah pred razkritjem, da je človek v resnici prevarant, počuti se nevreden svojega uspeha, manj sposoben od drugih ljudi. Sindrom sleparja izkušajo tako ženske kot moški, toda ženske so zanj bolj dovzetne in nanje dosti močneje vpliva.

V resnici si večina izmed nas stvari sproti izmišlja. Nihče se ni rodil z znanjem, kako se samozavestno lotiti prav vsakega izziva. Nič ni narobe, če smo sprva malce negotovi, toda nazadnje le zberite pogum in se odpravite na pot, ki vodi proti želenemu cilju. Učite se lahko sproti. To počnemo vsi!

Sv. Hildegarda na osupljiv način pričuje, kaj pomeni biti svetniška ženska, ki verjame v svoje sposobnosti. Imela je mnogo darov in je neustrašno uporabljala vse ter do konca izkoristila talente, ki ji jih je namenil Bog. Hildegarda sodobnim ženskam kaže, da resnično imamo potrebne sposobnosti za ukvarjanje z vsem, kar nas zanima, in za razvoj svoj darov.

3uporabljajte svoje darove za služenje drugim

Temeljnega pomena v življenjski zgodbi sv. Hildegarde je odgovor na vprašanje, zakaj je počela to, kar je. Stvari, ki so jo zanimale, ni počela zgolj zato, da bi uresničila svoje sanje ali da bi kopičila svoje zemeljsko bogastvo. Ne: s svojimi darovi je služila občestvu in Cerkvi.

Njen zgled nas navdihuje, da svoje darove uporabljamo za služenje drugim. Ne glede na to, ali ste zaposlena ženska ali pa vse svoj čas namenjate skrbi za druge, morda ste študentka ali pa se ukvarjate s katerimkoli drugim delom, ki ga ženska lahko opravlja: vedno lahko uporabite darove, ki vam jih je naklonil Bog, da si v svetu prizadevate za dobro.

Gospod ve, da naš svet potrebuje dobroto, za katero lahko poskrbite le vi! Naj sv. Hildegarda osvetljuje vašo pot danes in vsak dan.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.