Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Manekenka z Downovim sindromom se je na prisrčen način odzvala na novo Barbie

British model Ellie Goldstein

@elliejg16_zebedeemodel | Instagram

#image_title

Cerith Gardiner - objavljeno 05/05/23

Srčen odziv britanske manekenke Ellie Goldstein na najnovejšo lutko v Mattelovi zbirki

Podjetje Mattel je pred kratkim predstavilo svojo najnovejšo pridobitev v svetu lutk Barbie, ki je naletela na veliko pozitivnih odzivov. Z lutko, ki prikazuje Barbie z Downovim sindromom, zbirka postaja bolj vključujoča, z njo pa bo v družbi ponosno zastopana tudi ranljivejša skupina posameznikov.

Do te poteze je prišlo po tem, ko so bile v ponudbo dodane lutke, ki niso v skladu z izvirno različico dolgonoge blondinke z drobnim pasom iz petdesetih let preteklega stoletja. V zadnjih nekaj letih so bile na prodajnih policah na voljo lutke s slušnimi aparati, invalidskimi vozički in protetičnimi okončinami.

V želji, da bi predstavljala več resničnih žensk, je bil cilj znamke omogočiti “vsem otrokom, da bi se videli v lutki Barbie”, obenem pa se “igrali s punčkami, ki niso videti kot oni sami”, kot je poročal britanski BBC.

Po besedah Mattelove globalne vodje oddelka za lutke Barbie, Lise McKnight, želi podjetje s svojo najnovejšo pridobitvijo “učiti razumevanja in graditi večji občutek empatije, kar vodi v bolj sprejemajoč svet”.

Podjetje je tesno sodelovalo z ameriškim Nacionalnim združenjem za Downov sindrom (NDSS), da bi vključilo posebne oblikovne podrobnosti, po katerih bi bilo lutko mogoče prepoznati kot osebo z Downovim sindromom.

Namenili pozornost številnim podrobnostim

Čeprav značilne telesne lastnosti, kot sta oblika oči in nosu, pomagajo natančno predstaviti navzočnost Downovega sindroma, je podjetje Mattel posebno pozornost namenilo tudi drugim podrobnostim.

View this post on Instagram

A post shared by Ellie G (@elliejg16_zebedeemodel)

Barve obleke so povezane s kampanjami za ozaveščanje o Downovem sindromu, rožnata ogrlica pa ima “vzorec s tremi navzgor obrnjenimi vrhovi, ki predstavljajo tri kopije 21. kromosoma, genetskega materiala, ki povzroča značilnosti, povezane z Downovim sindromom”, navaja BBC.

Nova lutka je izredno dobrodošla razširitev ponudbe v družini Barbie, besede britanske manekenke z Downovim sindromom, Ellie Goldstein, pa še dodatno kažejo dejanski vpliv nove lutke na osebe, rojene z dodatnim kromosomom.

V spodnjem posnetku uspešna manekenka, predstavljena v najnovejši izdaji britanske modne revije Vogue, pripoveduje, kako jo je nova lutka “globoko ganila” in da jo “resnično obožuje” – kar zlahka opazimo, glede na to, kako jo objema!

Predvsem pa je pomembno, da poudarja, kako je “raznolikost pomembna, saj morajo ljudje v svetu videti več ljudi, kot sem jaz, in naj nas ne skrivajo”.

“Popolna je kot jaz”

Prav tako upravičeno pove, kako sposobni so ljudje z Downovim sindromom. Čeprav so bili zdravniki pesimistični glede njene prihodnosti, jim je “dokazala, da se motijo”, in je zgradila uspešno kariero.

Poleg vsega trženja in oglaševanja lutke pa so besede Goldsteinove v resnici vse, kar moramo slišati, saj zelo natančno pove: “Popolna je kot jaz in jaz sem popolna kot ona.”

Vzemite si nekaj trenutkov in si oglejte, kako manekenka in ljubiteljica lutk Barbie opisuje svojo ljubezen do nove lutke:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.