Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nova raziskava je pokazala: Poročene ženske so srečnejše in bolj zdrave

happy young Caucasian couple

fizkes | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 25/04/23

Izsledki raziskave kažejo, da je zakonska zveza povezana z občutno boljšim telesnim in duševnim zdravjem žensk

Mnogi ljudje se danes sprašujejo, ali je poroka res potrebna. Sodeč po statističnih podatkih o številu sklenjenih zakonskih zvez, predvsem med mlajšimi odraslimi, je to institucija, ki za veliko število ljudi nima več pretiranega pomena ali smisla. Zlasti za ženske pogosto velja, da so brez moža na boljšem.

Pri tem naraščajočem trendu gotovo veliko vlogo igra pomanjkanje verskih prepričanj in praks, vendar je zakonska zveza že zelo dolgo temelj mnogih kultur – ljudje različnih prepričanj in običajev po vsem svetu so jo od nekdaj imeli za temelj zdravja svojih družb.

In raziskave z leti potrjujejo pomen te starodavne modrosti. Najnovejša raziskava o zdravju in sreči žensk kaže, da je zakonska zveza za ženske izjemno koristna.

Raziskava, objavljena v reviji Global Epidemiology, je vključevala 11.830 ameriških medicinskih sester, ki so bile vse neporočene, nato pa je primerjala tiste, ki so se v obdobju štirih let poročile, s tistimi, ki so ostale neporočene.

Raziskovalci so ugotavljali, kako so se vse te ženske počutile po 25 letih glede duševnega in telesnega zdravja ter dolgoživosti, pri čemer so upoštevali starost, raso in družbeno-ekonomski status. Ugotovili so, da je zakonska zveza še vedno izredno pomembna. Avtorja raziskave Brendan Case in Ying Chen sta v prispevku za časnik Wall Street Journal zapisala:

Naše ugotovitve so bile osupljive. Pri ženskah, ki so se v začetnem obdobju poročile, vključno s tistimi, ki so se pozneje ločile, je bilo tveganje za smrt iz kateregakoli razloga v obdobju spremljanja za 35 odstotkov manjše kot pri tistih, ki se v tem obdobju niso poročile. V primerjavi s tistimi, ki se niso poročile, so imele poročene ženske tudi manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, manj depresije in osamljenosti, bile so srečnejše in bolj optimistične ter so imele večji občutek smisla in upanja.

Ločitev ali ohranitev zakona?

Raziskovalci so preučili tudi učinke ločitve v primerjavi z ohranitvijo zakonske zveze.

Med tistimi, ki so bile na začetku raziskave že poročene, je bila razveza povezana z vedno slabšim poznejšim zdravjem in počutjem, vključno z večjo osamljenostjo in depresijo ter nižjo stopnjo družbene vključenosti.

Nekoliko manj trdni so bili tudi dokazi, da je bilo pri ženskah, ki so se ločile, tveganje za smrt iz kateregakoli razloga v 25 letih spremljanja za 19 odstotkov večje kot pri tistih, ki so ostale poročene.

Glede na to, koliko dejavnikov vpliva na zdravje in dobro počutje (geni, prehrana, gibanje, okolje, socialna mreža itd.), dejstvo, da lahko zakonska zveza zmanjša 25-letno umrljivost za več kot tretjino in da jo lahko ločitev morda poveča za skoraj petino, kaže, kako pomembna ostaja tudi za sodobno življenje.

Raziskava je seveda vsebovala določene omejitve. V osnovi je zajela predvsem bele zaposlene ženske, ki so se za poroko odločale v letih med 1989 in 1993. Toda raziskovalci trdijo, da so glede svojih ugotovitev povsem prepričani.

Zdaj si želijo, da bi enako raziskavo opravili tudi med moškimi, saj so prejšnje pokazale, da je zakonska zveza za zdravje in dobro počutje moških celo boljša kot za ženske.

Vrednost tovrstnih raziskav ni le v tem, da lahko utemeljijo tisto, kar verni ljudje že vemo, ampak v tem, da pokažejo resnične, človeške koristi. Vsakdo si želi biti zdrav in srečen, in če je to jasna prednost zakonske zveze za vsakogar, ne glede na prepričanja in kulture, potem lahko takšne raziskave služijo kot spodbuda civilnim voditeljem, da spodbujajo zakonsko zvezo na številnih različnih ravneh.

Opomba: Rezultati te in podobnih raziskav ne pomenijo, da nikoli ni razlogov za ločitev od zakonca, ki je včasih nujna. Če imate zakonske težave, poiščite pomoč usposobljenega zakonskega terapevta.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zakonzdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.