Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Recept za srečen zakon? Zakoncu vsako jutro postavite to vprašanje

SEKSUALNOŚĆ

North_gear | Shutterstock

Anna Ashkova - objavljeno 05/04/23

Po besedah slavnega ameriškega psihologa Johna Gottmana je preprosto vprašanje, ki ga zakoncu zastavite vsako jutro, dovolj za spodbujanje povezanosti v paru

Poljub, objem … Zašepetane besede: “Si dobro spal/spala?” Tako se pogosto začenjajo jutra novopečenih parov. Nato čas teče, nastopi rutina in drobne jutranje pozornosti se umaknejo rutini vsakdanjega življenja. Jutranje razprave potem pogosto tečejo o logistiki: “A ti pobiraš otroke iz šole?”; “Ali lahko danes kupiš mleko, prosim?”; “Si se naročil pri zdravniku?”.

John Gottman, slavni ameriški terapevt, specializiran za odnose, pa meni, da lahko preprosto vprašanje, ki ga zjutraj zastavite zakoncu, pomaga prekiniti to rutino in pripomore k trajnosti odnosa.

Radovednost, občudovanje in pozornost

V knjigi The Love Prescription (Recept za ljubezen, op. prev.) John Gottman in njegova žena Julie Schwartz pojasnjujeta, da obstajajo tri univerzalne stvari, ki so skupne dolgoletnim parom: skrb drug za drugega, občudovanje drug drugega in metaforično (in pogosto dobesedno) “obračanje drug k drugemu namesto stran”, ko zakonec zahteva pozornost.

Da bi te tri točke (radovednost, občudovanje in pozornost) uporabljali vsakodnevno, zakonca Gottman, ki že več kot 20 let preučujeta pare, predlagata, da svojemu partnerju vsako jutro zastavite to vprašanje:

“Ali danes kaj potrebuješ? “

“To je samo stavek,” sta zapisala. Ampak naredi veliko. To je povabilo, dejavnik zaupanja, ki pravi “ljubim te” in “želim biti ob tebi”. To preprosto vprašanje je ključ do srečnega para. Vendar pa je pomembno, da to vprašate takrat, ko ste sposobni poslušati.

Tistim, ki ne morejo povsem prevzeti dodatne naloge in zadovoljiti potreb svojega zakonca, strokovnjaki za odnose svetujejo, da ta stavek skrajšajo in vprašajo preprosto: “Kako se počutiš danes?”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Valerija Trček.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.