Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 nasvetov nekega zdravnika, da bi bili srečni v zakonu

COUPLE

Atelier211 - Shutterstock

María del Castillo - objavljeno 04/02/20

Ko se posameznik odloči, da bo njegovo življenje večno povezano z drugo osebo, si želi, da bi kot par dobro delovala v vseh pogledih

Za dober zakon so potrebne skupne odločitve, saj imata cilje in sanje, ki jih želita skupaj doseči. A tudi v zakonu, tako kot povsod drugje, se stvari urejajo vsakodnevno.


COUPLE

Preberite še:
10 situacij, ki se jim je v zakonu dobro izogniti

Kako narediti svoj zakon srečen?

Fernando Sarráis, zdravnik z večdesetletnimi izkušnjami, se je odločil, da bo napisal nekaj preprostih smernic, s katerimi si lahko pomagajo pari, ki gredo skozi težka obdobja. Pomagati pa želi tudi tistim, ki so srečni, vendar vedo, da je pred njimi še veliko preizkušenj. V svoji knjigi Družina v harmoniji posveča posebno poglavje sreči v zakonu. Brez tega je nemogoče, da bi družina zdržala skupaj.

Vas zanima, kateri so ti preprosti nasveti zdravnika?

Izogibajte se egoizmu

Obstaja naravna ljubezen do neke osebe, vendar je sebičnost njeno nasprotje. Sebičnost “vodi k razmišljanju, občutku in obnašanju v službi lastnih interesov in k uporabi drugih oseb kot sredstev za dosego tega točno določenega interesa,” razlaga Sarráis.

In kaj je egoizem? Egoizem je na primer vztrajanje, da urnik prilagodite tako, kakor je vam ljubše; da gledate le televizijske programe, ki so pogodu vam, ali da pripravite izlete tja, kamor vi želite; da so družinski izdatki namenjeni temu, za kar vi želite zapraviti, in da počnete, kar se vam ljubi, ne da bi to povedali možu oziroma ženi.


Parents - Child - Education - Argument

Preberite še:
Kaj storiti, ko vzgoja vnaša razdor med zakonca?

Ohranite medsebojno občudovanje

“Ta sila nas vodi do tega, da želimo biti s to osebo, z njo ravnati previdno ter občudovati, kar je pri njej dobro, pristno in dragoceno.”

Sarráis predlaga, da si moramo prizadevati, da bomo vedno občudovali svojega sozakonca, hkrati pa bomo s tem tudi olajšali drugi osebi, da nas bo lažje občudovala. Med drugim predlaga, da pazimo na osebno higieno in videz, da poskrbimo za eleganco in da smo prijazni pri govorjenju in pri medosebnih odnosih.

Predvsem pa vztraja, da moramo poskrbeti za kakovost svoje notranjosti, da nas lahko sozakonec občuduje. To pomeni prizadevanje za vrednote, kot so red, delavnost, iskrenost in skromnost.


CZUŁE ROZMOWY

Preberite še:
Želite nekaj hitrih napotkov, kako v enem tednu izboljšati zakon?

Poskrbite za dobro komunikacijo

To pomeni “zadovoljevanje psihološke potrebe po ustrezni intelektualni, čustveni in senzorični komunikaciji med zakoncema”. Ljubezen morate okrepiti, ker ko ugasne vse skupaj, izzveni v idejah in razpravah.

Dialog med zakoncema, pravi dr. Sarráis, “je nujnost človeške narave, predvsem pa posledica medsebojne naklonjenosti, saj je ljubezen komunikativna.”

Delite si velike in pomembne projekte

“Boj za dosego skupnega projekta združuje ljudi in seveda tudi zakonce. Večji in plemenitejši je projekt, močnejša bo vez, ki vas združuje.”

Eden največjih projektov, ki jih ima človek v življenju, je “dati življenje otrokom in jih vzgajati za zrelost in srečo,” pravi Sarráis. Zato otroci zelo združujejo starše. Toda pred poroko se morata opomniti, da sta na prvem mestu vidva.


COUPLE

Preberite še:
To naju je privedlo do molka, ki je uničil najin zakon

Pomembno je tudi, da želite biti dobri vzgojitelji: ni dovolj, da otroke le spravite na svet, ampak jih morate pripraviti na življenje. To pa je velika naloga, za katero je potrebno veliko učenja in truda.

Skrbite, da boš vaš dom lepo mesto

Sarráis pravi, da je ta točka zelo pomembna. Da bi dosegli srečo, si moramo prizadevati, da bo hiša “zatočišče miru in tišine, kraj, kjer si fizično, moralno, čustveno in duhovno opomoremo, da lahko gremo od doma v svet in se borimo za doseganje velikih ciljev, ki prinašajo osebno zadovoljstvo in srečo.”

Kako lahko to dosežemo? S spodbujanjem želje, da bi radi prihajali domov, da bi veliko časa preživeli doma in poskrbeli za to, da bi nam bilo še bolj udobno.


KOMINEK

Preberite še:
Zakonsko ognjišče – kako v zvezi ohraniti iskrico?

Skrb za zdravje

Po besedah ​​Sarráisa je treba skrbeti za zdravje. “Ko se fizično dobro počutimo, je tudi preostalo počutje človeka dobro – da lahko človek opravlja svojo vlogo dobrega starša, dobrega delavca, dobrega prijatelja in dobrega državljana.” To je enako pomembno kot druge navade, ki vodijo do zdravega življenja, na primer to, da spimo od sedem do osem ur dnevno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


MISCARRIAGE

Preberite še:
Če ste splavili, naj vas potolažijo besede Janeza Pavla II.


PIERWSZA RANDKA

Preberite še:
Obrambnih mehanizmov se poslužujemo pogosteje, kot si priznamo


PRAY

Preberite še:
Kako pomembna je telesna drža med molitvijo?

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.