Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dokaz, da je zakon boljši od življenja na koruzi

MAŁŻEŃSTWO

Jurij Krupiak | Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 21/07/21

Zakonska zveza je veliko bolj stabilna od nezakonske, kajti življenjska zaveza, ki združuje par, je povsem drugačna

Katoliška cerkev se sooča z velikimi izzivi zaradi razvrednotenja zakonske zveze v različnih družbah. Nezakonske zveze in ločitve vse bolj naraščajo.

V socioloških študijah “je opaziti zelo pomemben upad prebivalstva, ki se odloči za poroko, in znatno povečanje nezakonskih zvez. V nekaterih državah se je situacija že obrnila: več je nezakonskih kot zakonskih zvez,” pravi Fernando Pliego, socialni raziskovalec družinskih tematik.

“To je zelo pomembna resničnost, ki spremlja vsako odločitev, ki jo Katoliška cerkev sprejme o zakonu in življenju družin,” je pojasnil na podlagi mednarodnih raziskav, na katerih temeljijo njegove študije.

Zakonska zveza je trdnejša od nezakonske

Strokovnjak je ločil med zakonsko zvezo in razlogi, zaradi katerih nezakonske zveze pogosto propadajo, in komentiral, da je širjenje te vrste zvez, ki so trenutno bolj pogoste med mladimi, “težava za Katoliško cerkev in za vse, ki jih zanima krepitev vezi med moškim in žensko.”

Strokovnjak je razložil, da imajo ljudje v zakonu skupaj “jasen načrt skupnosti, ki si medsebojno nenehno izkazuje pomoč, ljubezen in sodelovanje; torej so pričakovanja in upanje zelo močna; zato je zakonska zveza trdnejša, jasnejša in veliko bolj stabilna kot nezakonska zveza.”

Pliego je dodal, da “ima zakon posebno moč, ker vsebuje pričakovanja, če le govorimo o verskem zakonu kot pri Katoliški cerkvi. Tisti, ki v partnerski odnos vstopijo skozi nezakonsko zvezo, se ločijo veliko bolj pogosteje kot tisti, ki vstopijo skozi zakonsko zvezo.”

Slednje temelji na dejstvu, da je v zakonu prisotnih več pričakovanj, ki jih zahteva načrtovanje skupnega življenja in solidarna skupnost sodelovanja, naklonjenosti in ljubezni. “Torej, ker imajo ta pričakovanja, je odnos veliko trdnejši.”

Raziskovalec je poudaril, da “niso vse nezakonske zveze enake, kar s seboj pripelje tri načine dela z mladimi.”

Omenil je tri vrste nezakonskih zvez: zveza, ki je rezultat priložnostnega razmerja, brez pričakovanj ali načrtov za prihodnost. Obstaja še ena, ki zvezo vidi kot preizkus.

In tretja, v kateri si mladi rečejo: “Zdaj se ne bova poročila, ker morava prihraniti denar, kupiti hišo …” Nobena od teh treh nezakonskih zvez ne vsebuje moči in stopnje zavezanosti, ki je prisotna v zakonu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.