Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 nasvetov, kako pomagati najstniku pri soočenju s strtim srcem

sad teen sitting on the bed

Antonio Guillem | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 17/04/23

Ena najtežjih stvari, s katero se je treba spopasti v mladosti, je izguba prve ljubezni. Kako lahko pomagate?

Če imate v hiši mladostnika, ni vedno lahko. Če k temu dodamo še najstnika s strtim srcem, je to pogosto dvojni udarec bolečine za vso družino.

Da bi mladostnikom in mladim odraslim pomagali pri soočanju s trpljenjem ob izgubi prve ljubezni, preverite te preizkušene načine, da bo življenje nekoliko znosnejše.

1Priznajte bolečino

Prva stvar, preden storite karkoli drugega: ne omalovažujte otrokove srčne bolečine. Izgubo odnosa globoko občutijo in to je treba jemati izjemno resno. Če morajo jokati, jim dajte prostor in čas, da to storijo.

2Nikar ne uporabite starega rekla, da je “v morju še veliko rib”

Ena od stvari, ki me je kot mlado žensko precej razburila, pozneje pa tudi mojo hčerko, je bila pripomba, da je na svetu še veliko drugih moških.

Ne le, da to izniči globino čustev do ljubljenega posameznika z namigovanjem, da je to osebo mogoče zlahka nadomestiti, ampak tudi ni koristno pri žalovanju za izgubljeno ljubeznijo.

Dosti bolj premišljeno bo, če bomo rekli nekaj podobnega kot: “Čeprav tega v tem trenutku morda nisi pripravljen slišati, je nekje na tem planetu gotovo nekdo, ki se še ne zaveda, kako blagoslovljen bo, ko se bo zaljubil vate.”

Predstava o neznanem je vznemirljiva, poleg tega pa otrok ob tem lahko razmišlja, da je na poti, ki mu jo je izrisal Bog, in kdo ve, kam ga bo pripeljala.

3Pojdite na sprehod

Spodbudite otroka, naj se z vami odpravi na sprehod. Vse tehnološke naprave pustite doma, da se bosta lahko oba osredinila na skupno preživljanje časa in se pogovorila o otrokovem položaju, če bo želel z vami deliti, kar mu leži na srcu.

Telesna vadba in svež zrak lahko resnično izboljšata razpoloženje in ga spomnita, da obstaja življenje tudi zunaj zidov njegove spalnice.

4Naj bodo zaposleni

Če je le mogoče, poskrbite, da otrok ne bo ves čas premišljeval o izgubljeni ljubezni. Poskrbi naj za gospodinjska opravila ali se odpravi ven. Morda je učenje zanj trenutno prevelik izziv, morda je globoko razočaran, zato so telesne zadolžitve najboljša rešitev.

5Delite pozitivne stvari

Mnogi starši govorijo negativne stvari o osebi, ki je njihovemu otroku zlomila srce. Temu se poskušajte izogniti, saj ne želite, da bi se vaš otrok počutil nespametno, ker je gojil čustva do neprimerne osebe.

Sama najraje spodbudim otroka, da vidi stvari, ki so mu bile pri tej osebi resnično všeč, in zapiše njene lastnosti, ki mu niso bile tako všeč. Opremljeni s temi podatki lahko rečete, da si sestavljajo seznam lastnosti, s katerimi bodo lažje našli svojega bodočega življenjskega sopotnika (pa tudi lastnosti, ki se jim bodo morda želeli izogniti).

Morda bo to nekoliko boleče in bodo določene lastnosti pretirane, saj se bo vaš otrok oklepal stvari, ki jih je imel rad. Sčasoma lahko svoj seznam znova preverijo in ugotovijo, da lahko te pozitivne lastnosti najdejo tudi pri drugih ljudeh.

6Je bolje ljubiti in izgubiti kot nikoli ljubiti?

Pomembne so besede britanskega pesnika Tennysona, ki je zapisal: “Bolje ljubiti in izgubiti kot nikoli ljubiti.” Povejte otroku, naj si predstavlja življenje, v katerem nikoli ni ljubil. To je eden največjih darov, ki nam jih je dal Bog, in če smo sposobni ljubiti eno osebo, potem lahko ljubimo tudi druge. In to sta tisto veselje in upanje, ki se ju oklepamo v našem zemeljskem življenju.

7Delite Jezusov zgled

Ko gre za ljubezen in trpljenje, ni boljšega zgleda, kot je Božja ljubezen do nas. Njegova ljubezen je bila tako globoka, da je žrtvoval svojega edinega Sina. To nam pomaga, da stvari postavimo v prave okvirje, obenem pa s tem otroka opomnimo, naj verjame v Božji načrt zase.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.