Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako najstnike poučiti o razliki med flirtanjem in resnično ljubeznijo

TEENAGERS, LOVE, PARK

Guas | Shutterstock

Edifa - objavljeno 23/04/21

Ne šalimo se z resnično ljubeznijo. Pomagajmo jim odkriti, da so je sposobni.

Tudi če se etimologi povsem ne strinjajo glede izvora besede “flirtati”, torej spogledovati se, besedo v angleško govorečem svetu povezujejo s starim reklom: “Ljubim te malce, zelo, noro, sploh ne!”

Ko smo še zelo mladi, stari osem ali devet let, trgamo cvetne listke z marjetic in ponavljamo “ljubi, ne ljubi, ljubi, ne ljubi … ,”  se ob tem navihano smejimo in drug drugemu mežikamo.

Deset let pozneje so stvari že precej drugačne in ne glede na marjetice besedi “ljubim te” nista več nepomembni. Je spogledovanje napačno ali je zgolj nujno potrebna faza, ki jo mora doživeti vsak posameznik?

Kaj natančno sploh je spogledovanje?

Besede so lahko past, vključujejo namreč kar koli in vse. In onkraj besed predstava o samem spogledovanju pokriva celo vrsto navideznih razmerij: igramo se, da se imamo radi, pretvarjamo se, da bomo večno zaljubljeni, ne da bi si vzeli čas ter to ljubezen okrepili in razvili; gremo prehitro, predaleč, prekmalu.

Nekateri ljudje se spogledujejo, da preverjajo svoje sposobnosti zapeljevanja ali da izvajajo prevlado. Drugi dopuščajo, da se z njimi spogledujejo, ker so lačni ljubezni, ali pa iz strahu, da bodo izpadli kot neumneži, ki ne znajo nikogar zadovoljiti.

Nekatera spogledovanja ostanejo platonična, druga se slej ko prej zaključijo s spolnim razmerjem. Vsem pa je skupno to, da posnemajo ljubezen, včasih podzavestno, ali pa jo doživljajo kot igro, ne kot dar, ki povezuje.

Kako razločevati med spogledovanjem in resnično ljubeznijo?

V nekaterih primerih je povsem jasno: za oba partnerja je spogledovanje zgolj sprostitev, zabava, nič več. Toda zelo pogosto se poleg prikradejo tudi romantični občutki. Jernej rad zbira svoje trofeje. V javnosti se rad kaže z lepimi dekleti.

Dobro ve, kako naj jih ob uporabi svojih čarov in vljudnega vedenja s “sladkimi besedami” pregovori, da bodo z njim preživljale svoj prosti čas. “Ničesar napačnega ne počnem,” pravi Jernej.

Kako je lahko tako prepričan, da katera izmed mnogih osvojenih deklet ni mislila, da je našla ljubezen za vedno, in ni bila globoko prizadeta, ko je odkrila, da je vse skupaj le igra? Ali imamo pravico, da se poigravamo s čustvi drugega? Škoda je vedno resna in ne moremo se otresti odgovornosti z obtoževanjem žrtve, češ da je bila naivna.

Nevarnosti spogledovanja

Ali imamo pravico, da zgolj za zabavo posnemamo resnično ljubezen? Nekateri mladi, prepričani, da ne želijo imeti telesnih odnosov pred poroko, mislijo, da ni nič narobe, če imajo fanta ali dekle, če se s kom spogledujejo, dokler nimajo spolnih odnosov.

Toda če resnično premislite, ali vam tovrsten odnos ne odvzame izkušnje bogastva resničnega prijateljstva med fanti in dekleti (ki je nekaj povsem drugega kot spogledovanje)?

Ali že zgolj dejstvo, da se “igramo ljubezen”, tudi če se ne spustimo na raven telesne zaupnosti, ne prizadene naših src? In končno, ali določena stopnja telesnega poznavanja resno ne ogroža naše odločitve, da ne bomo imeli spolnih odnosov?

Spogledovanje je laž. To ni nič presenetljivega, saj je sovražnik Ljubezni Lažnivec. In ker Lažnivec ve, da so mladi lačni ljubezni, jih odvrača od resnične ljubezni, tako da jih ujame v past navidezne, lažne ljubezni. In to je z njegovega vidika zelo modro, kajti ob tem, ko se ves čas pretvarjajo, mladi nehajo verjeti v resnično ljubezen in so prepričani, da je ne bodo mogli izkusiti.

To je začaran krog: izgubite pogum, postanete razočarani, morda celo zajedljivi, ker ste se pretvarjali, da ste zaljubljeni, in tudi v prihodnosti se zadovoljite zgolj z lažno ljubeznijo, ker se vam zdi, da resnične sploh ne zmorete občutiti.

Spodbujanje mladih k spogledovanju je enako, kot bi jih resnično prezirali. Kot bi jim govorili, da niso sposobni resnične ljubezni. Mladi so željni ljubiti “na veliko”, zato jim pomagajmo odkriti, da so tega sposobni. Ne šalimo se z resnično ljubeznijo.

Avtorica prispevka je Christine Ponsard.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.