Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Novinarka, ki je spremljala papeža Janeza Pavla II. na vseh njegovih potovanjih

Paloma Gómez Borrero

fot. Aleteia ES

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 30/03/23

Pisalni stroj je bil njen nepogrešljiv pripomoček

“Janez Pavel II. se nam je vedno zahvaljeval za naše delo, da smo opazovali dogodke in ga spremljali,” je v več intervjujih povedala Paloma Gómez Borrero, španska novinarka in vatikanistka, ki je poljskega papeža spremljala na 104 potovanja v tujino in ob tem obiskala 160 držav na petih celinah.

Papeževanje Janeza Pavla II. je spremljala od samega začetka. 16. oktobra 1978 je kot dopisnica španske televizije v Rimu skupaj z drugimi novinarji opazovala beli dim, ki je naznanjal, da je bil izvoljen novi papež.

“Stala sem pred televizijsko kamero in želela čim prej poslati ime novega papeža v studio v Madridu. Ko je kardinal [Pericle] Felici objavil neznano ime Wojtyła, sem pomislila, da je najbrž Afričan. In rekla sem: ‘Wojtyła, to je temnopolti papež, papež tretjega sveta!'” je omenila v enem izmed neštetih intervjujev, v katerih je rada delila spomine in anekdote o papežu.

Na letalu s pisalnim strojem

Paloma Gómez Borrero je bila vedno navdušena nad obsežnim in poglobljenim znanjem svetega očeta in njegovo sposobnostjo usvajanja novih jezikov. “Že med prvim romanjem v Mehiko je znal brati špansko in veliko razumel. Vsakič je bilo bolje. Med naslednjimi romanji je pogosto, ko sem ga kaj vprašala v italijanščini, odgovoril v španščini,” je dejala novinarka.

V spomin se ji je globoko vtisnilo papeževo romanje v Indijo leta 1986, po katerem se je v Rim moral vrniti z vlakom. “Papeško letalo zaradi snežnega meteža ni moglo pristati na rimskem letališču, zato smo odleteli v Neapelj, od koder so nas odpeljali na železniško postajo. Ko smo novinarji hodili v veliki skupini, obkroženi s policaji, smo slišali ljudi na postaji govoriti: ‘To so mafiozi, ki jih na vlak spremljajo karabinjerji’,” se je spominjala španska novinarka.

Omenila je tudi, da je poljski papež na vprašanje novinarjev med potovanjem, kako se počuti, odgovarjal, da mora pogledati časopise, da bi izvedel.

Na letalu ga je do zadnjega spremljala s pisalnim strojem, tudi v dobi prenosnikov!

Zasebno srečanje s papežem

Paloma Gómez Borrero se je imela priložnost s papežem srečati tudi osebno, ne le kot novinarka. Ko je Janez Pavel II. izvedel, da se je poročil njen sin, je vso njeno družino povabil k sveti maši v svojo zasebno kapelo, kjer je liturgijo obhajal v španščini.

“Ko se je mojemu sinu rodil prvi otrok, ga je sam sveti oče želel krstiti v Sikstinski kapeli. In tako se je zgodilo,” je dodala novinarka.

Pogosto je poudarjala, da ji je bil poljski papež kot oče.

“Čistilec” nebes

Novinarka je Janeza Pavla II. nazadnje videla po njegovo smrti, preden so zapečatili njegovo krsto. Prepričana je bila, da je pridobila priprošnjika v nebesih.

“Janez Pavel II. je nekoč rekel, da želi biti čistilec sveta, čistiti ceste, po katerih prihajata mir in ljubezen. In pomislila sem: ‘Sveti oče, zdaj lahko čistite ulice v nebesih’,” je dejala.

Novinarka je za svoje delo prejela številne nagrade in priznanja. Umrla je 23. marca 2017 v starosti 82 let.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.