Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Trojčice in njihova odločitev za redovno življenje: “Vredno je pustiti vse za seboj”

SOEURS / RELIGIEUSES / TRIPLEES

Facebook / Jaime Mamani Gallegos

María Gorete, María de Lourdes et María Aparecida

Aleteia Poljska - objavljeno 30/03/23

Trojčice iz Brazilije so se odločile za isti poklic: vse tri so postale redovnice!

Trojčice Marija Goretti, Marija Lurška in Marija Aparecida, danes stare 57 let, so pred leti ena za drugo vstopile v frančiškansko skupnost Presvetega Srca Jezusovega. Prihajajo iz velike brazilske katoliške družine in klic v redovništvo so v sebi čutile že od otroštva.

“Ničesar drugega nismo vedele kot to, da želimo postati redovnice. To je nekaj, kar lahko pojasni samo Bog,” pravi Marija Goretti.

Vse tri v isti samostan

Trojčice prihajajo iz naselja Itamira v vzhodni Braziliji, kjer so v otroštvu srečale redovnico iz Italije, sestro Ricardo. “Obiskovala je družine, z njo smo bile pri maši, za otroke je pripravljala kateheze,” se spominjajo. Njeno pričevanje jih je navdalo z željo, da bi stopile na isto pot.

Nekega dne je župnik slišal za njihovo željo in stopil v stik z bližnjim samostanom. Prva izmed sestra, Marija Lurška, je tja vstopila leta 1984, drugi dve pa sta ostali doma, da bi pomagali mami.

Leto pozneje je v samostan vstopila tudi Marija Aparecida, za njo pa še Marija Goretti. “Marija Lurška je bila prva, ki je izbrala to pot in potrdila našo željo,” se spominja Marija Goretti. “Vedele smo, da želimo svoje življenje posvetiti Bogu. Skupaj se nam je uspelo soočiti s tem izzivom. Življenje v istem samostanu nam je dalo več moči,” dodaja.

“Vredno je pustiti vse za seboj”

Trojčice te dni izpolnjujejo svoj klic v različnih krajih. Marija Goretti dela v sirotišnici, Marija Lurška živi v samostanu, Marija Aparecida pa skrbi za njihovo 85-letno mamo. “Danes je naša mama že starejša in potrebuje nego, predvsem pa je pomembno, da smo v bližini. Odločile smo se, da se bomo v varstvu izmenjevale,” pojasnjuje Marija Goretti.

“Vredno je pustiti vse za seboj,” pravijo trojčice. “Ne gre za to, da zapustiš svojo družino, ampak za to, da odgovoriš na Jezusove besede: če hočeš hoditi za menoj, se odreci vsemu, kar imaš, vzemi svoj križ in hodi za menoj. To daje smisel življenju,” pojasnjujejo. “Ne vemo, kaj nas čaka, a vemo, da nismo same. Apostoli so šli brez strahu in izpolnili svoje poslanstvo. Tudi me smo na svetu, da izpolnimo svoje poslanstvo in služimo tam, kjer si Bog želi.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.