Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nevarnosti, ki na najstnike prežijo na družbenih omrežjih

CYBER BULLYING

Pixel Shot - Shutterstock

Klemen Čeligoj - objavljeno 24/03/19

Ni vedno vse tako nedolžno, kot se morda zdi ...

Družbena omrežja so v zadnjih letih postala zelo pomemben del življenja (skoraj) vsakega najstnika. Vprašanje torej ni: družbena omrežja da ali ne. Bolj smiselno se je vprašati, koliko jih uporabljamo in predvsem kako. B. J. Foster, ki je dejaven v ameriškem družinskem spletnem središču Family First, predvsem pri ozaveščanju o pomenu vloge očetov (portal Allprodad.com) in ima precej izkušenj pri delu z mladostniki, v svojem članku izpostavlja pet nevarnosti, ki na družbenih omrežjih prežijo na najstnike.


TEENAGER

Preberite še:
Sporočilo, ki ga morajo slišati vsi najstniki (in starši)

1. Fotografije z zabav

Rojstnodnevne, praznične in družinske zabave ali veselo druženje kar tako – takšne priložnosti redko minejo brez fotografiranja. Nekateri v fotografijo ali video posnetek ujeti spomini so čudoviti, drugi pa ti lahko povzročijo precej škode.

Preden na spletu objaviš fotografijo z zabave, premisli, ali bi to fotografijo sproščeno čez nekaj let gledal skupaj s svojim šefom ali ravnateljico. Čeprav so že starši kdaj “za luno”, je morda smiselno pred objavo fotografije pomisliti, ali bi bila všeč tvoji babici. Predvsem pa premisli, ali bi lahko fotografijo nekdo, ki te ne mara, nekoč uporabil proti tebi.

2. Primerjanje

Verjetno je že vsak na družbenem omrežju naletel na (pri)morsko fotografijo s komentarjem: “Prvo morje letos!” (sredi pomladi, seveda, da prehitiš prijatelje). Se tudi tebi zdi, da so družbena omrežja nekakšne izložbe našega življenja in da marsikdo skuša tam svoje življenje prikazati bolj vznemirljivo, kot je v resnici? S takšnimi olepšavami prikrito lažemo o sebi in tako slabimo svoj občutek, kdo zares smo in komu pripadamo.

Namesto da tekmuješ z objavami drugih, raje tekmuj sam s sabo. Tako se ne bo izboljševala tvoja namišljena spletna podoba, ampak boš ti zares postajal vse boljši.




Preberite še:
Video, ki je preplavil splet: v solzah spregovoril o vrstniškem nasilju

3. Pomanjkljiva oblačila

Spolnost je dragocen dar, z darili pa ne smemo iskati pozornosti ali celo manipulirati. Na družbenih omrežjih je veliko občinstva in morda se ti bo sprva zdelo, da te pozornost, ki jo prejemaš zaradi fotografij, na katerih si pomanjkljivo oblečen, dela močnejšega in bolj priljubljenega.

A ko boš čez čas razmišljal o tem, bo tvoje mnenje verjetno drugačno. Tudi tu pridejo prav vprašanja iz prve točke.

4. Viralni video izzivi

Mnogi najstniki si želijo, da bi postali najnovejša spletna senzacija. Za to pa je običajno treba narediti nekaj ekstremnega. Večkrat nas k temu spodbujajo viralni video izzivi, ki pogosto od nas zahtevajo, da naredimo (ter posnamemo in objavimo) kaj resnično nevarnega ali vsaj zelo ponižujočega.

Tudi če se po srečnem naključju izognemo poškodbi, nevarnosti ni konec: kdo ve, kam vse bo zašel ta posnetek (tudi če ga objaviš “samo” na enem družbenem omrežju). Boš čez 10 let še vedno ponosen nanj?


WOMAN ON COMPUTER

Preberite še:
Štiri spletne strani, ki jih je vredno obisk(ov)ati

5. Poniževanje drugih

Čeprav tega ne počnemo namerno, pogosto opazimo kaj, kar nam je prvi hip smešno. Tak prizor (npr. pijan sošolec, ki cikcaka po pločniku) hitro posnamemo, objavimo in zabava se lahko začne. Vendar ne za človeka, ki je na našem posnetku. Naredil je nekaj narobe, a ni treba, da za to izve cela Slovenija.

Bolj koristno bi bilo, da takega človeka opozoriš na njegovo obnašanje. Če pa kdo drug objavi ponižujoč video posnetek, ravno tako ni smiselno, da se naslajaš nad njim. Raje predlagaj, da lastnik svoj posnetek izbriše. Vredno se je odpovedati nekaj trenutkom zabave na račun drugega, če mu s tem prihranimo sramoto in mu pomagamo, da ohrani svoje dostojanstvo.

Pomisli, ali katera od omenjenih nevarnosti na družbenih omrežjih preži tudi nate. Ta razmislek ti je lahko v pomoč tudi pri oblikovanju sklepov za postni čas. Nič hudega, če si nekaj dni že zamudil. Če boš ob veliki noči spoznal, da bolj varno uporabljaš družbena omrežja, se boš sadov tega postnega časa z veseljem spominjal.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina, letnik 68, št. 11.




Preberite še:
Janez Bosko – duhovnik, vzgojitelj in … čarodej!


BALLET SHOES

Preberite še:
Najstnica, ki ruši stereotipe o baletnih plesalkah


PUBERTY

Preberite še:
Nasveti za boljšo komunikacijo z najstnikom

Tags:
splet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.