Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi, če vsak dan 11 minut namenimo hitri hoji

RAGAZZA IN CAMMINO

Doidam 10 | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 20/03/23

11 minut hitre hoje na dan lahko občutno podaljša pričakovano življenjsko dobo

Za vse tiste, ki niste veliki ljubitelji intenzivne telesne vadbe, odličen odgovor ponuja obsežna raziskava, ki so jo opravili vodilni znanstveniki.

V raziskavi so zbrali podatke iz 196 strokovno pregledanih člankov, ki so vključevali 30 milijonov udeležencev iz 94 študijskih enot: raziskovalci so ugotovili, da lahko samo 11 minut hitre hoje vsak dan prepreči eno od desetih zgodnjih smrti, je poročal britanski Guardian.

To pomeni, da se lahko posamezniki s 75 minutami zmerne telesne vadbe v precejšnji meri izognejo prezgodnji smrti. In dobra novica: to je za polovico manj od 150 minut vadbe, ki jih priporoča britanska Državna zdravstvena služba.

“Če se vam zdi predstava o 150 minutah zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden nekoliko zastrašujoča, potem so naše ugotovitve dobra novica,” je povedal dr. Søren Brage z oddelka za epidemiologijo pri Svetu za medicinske raziskave (MRC) v Cambridgeu.

“Nekaj telesne dejavnosti je bolje kot nič. To je tudi dobro izhodišče – če ugotovite, da je 75 minut na teden obvladljivo, lahko postopoma poskusite doseči celotno priporočeno količino.”

Zanimivo je, da lahko ples, pohodništvo, kolesarjenje ali igranje tenisa – vadba, ki dviguje srčni utrip, vendar še vedno omogoča govorjenje – vplivajo na dolgo življenje tudi tako, da zmanjšajo možnost za nastanek bolezni srca in ožilja, različnih vrst raka in mieloične levkemije.

Pozitivna novica pomeni, da lahko samo 11 minut, ki si jih vzamete na dan, zmanjša tveganje za nastanek nekaterih vrst raka za sedem odstotkov, bolezni srca in ožilja za 17 odstotkov in zmanjša možnosti za zgodnjo smrt do 23 odstotkov.

Prof. James Woodcock z univerze v Cambridgeu dodaja: “Ugotovili smo, da je gibanje zelo koristno za zdravje srca in zmanjša tveganje za nastanek raka, tudi če vam vsak dan uspe vaditi le 10 minut.”

Poročali smo že o pozitivnih učinkih hoje na naše duševno zdravje, celo na zakon, zdaj pa vam ponujamo še malce več spodbude, da se odpravite ven. In ne pozabite: teh 11 minut mora vključevati le hitrejši srčni utrip, zato imate odličen izgovor, če želite vnuke peljati na sprehod ali pa zaplesati na domačem vrtu!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.