Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Po očetovi kapi je prevzela družinsko kmetijo in z delom navdihuje svoje vrstnike

Ffion-Hooson-Facebook

Ffion Hooson | Facebook

Cerith Gardiner - objavljeno 23/11/22

Ffion Hooson iz Walesa je prevzela težak in osamljen družinski posel, neverjetna sprememba v njenem življenju pa je v navdih mnogim

Ffion Hooson se je svet obrnil na glavo pri rosnih 18 letih, ko je njenega očeta zadela kap. Njeno življenje se je povsem spremenilo: opustila je študij in prevzela naporno vlogo vodenja družinske kmetije.

Kot je poročal britanski BBC, je najstnica iz Walesa študirala kmetijstvo, vendar je imela dotlej zelo malo znanja o vodenju kmetije ali o sami kmetijski industriji. Toda to je ni ustavilo, da ne bi zavihala rokavov in se lotila zahtevnega dela na domači kmetiji.

“Odgovornost je bila zelo velika, zdelo se mi je, da so me vrgli v vodo, ne da bi se prej naučila plavati,” je pojasnila za BBC in dodala:

“Bilo je zelo težko. Ker med odraščanjem nisem bila toliko vključena v delo na kmetiji, se nisem naučila dovolj, da bi natančno vedela, kaj počnem, zato sem bila nekako vržena v vse skupaj. Vse spretnosti sem morala usvojiti sama in sama opraviti delo.”

Danes, po štirih letih, Ffion skrbi za 100 glav krav in ovac, poleg tega pa se ukvarja z molžo na sosednji kmetiji ter nenehno spodbuja in bodri druge kmete.

Na svojem novem delovnem mestu kmetovalke je Ffion ugotovila, kako je lahko to delo osamljeno. Kot poudarja, na kmetiji preživi 24 ur na dan, pogosto čisto sama. Zato je storila to, kar počnejo njeni številni vrstniki: obrnila se je na družbena omrežja.

“To je bil velik preskok in kmetovanje je osamljeno delo, bilo mi je težko, ker sem bila nenehno sama. Veliko uporabljam družbena omrežja. Na njih delim svoje življenje na domači kmetiji: z objavo fotografij in zapisov o vsakdanjem življenju.”

S tem, ko je na družbenih omrežjih delila svojo življenjsko zgodbo, piše pa tudi o težavah, s katerimi se spopada pri vsakdanjem delu, je deležna podpore in nasvetov številnih sledilcev: doslej se jih je nabralo že prek 7000.

View this post on Instagram

A post shared by Ffion Hooson (@ffionhooson)

Mlada kmetica je našla oporo tudi pri človekoljubni organizaciji za duševno zdravje DPJ Foundation, ki je bila ustanovljena po smrti kmeta Daniela Picton-Jonesa iz Pembrokeshira leta 2016.

Omenjena organizacija ji je priskočila na pomoč, ko se je prilagajala na spremembe v svojem življenju, kar je bilo ključnega pomena ne le za njen uspeh, temveč tudi za to, kako zdaj navdihuje druge.

Ffion danes šteje 22 let in je prepričana, da je kmetijstvo privlačna panoga z veliko možnostmi za stik z naravo in izpolnjujočo poklicno pot. Ob tem pa ima pripravljenih nekaj modrih nasvetov: “Ne osredinjajte se zgolj na delo. Delo opravljajte, ker je to izjemna panoga in izjemen način življenja, vendar si ob tem ne pozabite vzeti časa zase in se pogovarjati z ljudmi.”

Ffionina zgodba je le še en primer mladih, ki so se odločili za korak naprej. In čudovito je videti, da je s tem ne le rešila družinsko kmetijo, ampak tudi navdihnila svoje vrstnike.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
bolezenmladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.