Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Še posebej mi je v veselje, ko vemo, da so dobrote pridelane na domači zemlji, z našim rokami”

133306.jpg

Jože Potrpin | Družina

Kaja Zupanc - objavljeno 10/09/22

Mladim bi rada pokazala, da so delovne navade ključne za življenje

Ajda Podlesnik prihaja iz družinske kmetije na Svibnem. Je druga od štirih otrok, ima dva brata in sestro. Starejši brat dela na domači kmetiji, sama je še študentka kemijske tehnologije v Mariboru, mlajši brat je zaposlen, najmlajša sestra pa hodi v osnovno šolo, tako da vsak po svojih zmožnostih dela in pomaga na kmetiji. Zelo pa je dejavna tudi na družbenih omrežjih.

Ajda želi prek zabavne video vsebine na družbenih omrežjih kmetijstvo in delo nasploh približati tudi mladim.

@kmetija.podlesnik

Ajda ma pa TikTok, TikTok Ajda ma💪🏼 #slovenija#kmetija#prslapsak

♬ original sound – Pr’ SlapÅ¡ak

“Vse se je začelo lani s korono, ki nas je odrezala od družabnega življenja. V tem času sem si zaželela novih izzivov in aktivnosti, zato sem se prijavila na razpis za novo mlečno kraljico Zelene doline 2021. In tako se je začelo. Postala sem mlečna kraljica. Zaradi znanih okoliščin smo bili z ekipo dejavni predvsem na družbenih omrežjih, kot sta Instagram in Tiktok. Takrat sem se dejansko tudi prvič spoznala z vplivom tega medija na družbeno življenje. Opazila sem, da na družbenih omrežjih manjka tovrstne tematike in da si je ljudje želijo, saj je bil odziv fenomenalen. Ko se mi je mandat iztekel, sem čutila, da moram nadaljevati s poslanstvom, saj je to postalo del mene.”

Kmetija Podlesnik leži na nadmorski višini približno 500 metrov in je srednje velika kmetija. Njena glavna dejavnost je živinoreja, pridelava mleka. Ukvarjajo se tudi z gozdarsko dejavnostjo.

Ste s kmetijstvom povezani že od malih nog? Kdaj ste začeli pomagati na domači kmetiji?
Seveda! Že kot majhna deklica sem spremljala starše pri njihovem delu. Takoj ko sem postala dovolj velika, sem poprijela za lažja opravila v gospodinjstvu, potem pa tudi v hlevu in na travniku, saj na kmetiji vsake roke pridejo prav, pa četudi samo kaj pridržijo.

133308.jpg

Radi opravljate delo na vaši kmetiji?
Včasih ja, včasih ne. Odvisno, za kakšno delo gre in kdaj ga opravljamo.

Kaj vam je najbolj všeč pri delu?
Vem, da naredim nekaj dobrega, da pomagam družini. Vesela sem, ko je delo opravljeno in so vidni neki rezultati. Še posebej mi je v veselje, ko se cela družina zbere za mizo in vemo, da so dobrote pridelane na domači zemlji, z našim rokami. Ravno to je tisto, kar z leti vse bolj cenim.

133307.jpg

Znate voziti tudi traktor?
Vozim najmanjši traktor, ki je pri hiši. Večje stroje, za resnejša dela, pa prepuščam bratoma in očetu.

Kakšen je vaš pogled na tematiko kmetijstva in mladih? Menite, da je dandanes premalo mladih kmetov?
Zagotovo, mladih kmetov je premalo. Mislim, da je problematika večplastna. Ne smemo gledati, da je težava le v mladih. Tu gre za medgeneracijsko vprašanje. Kmetijstvo je način življenja. Zahteva celega človeka, 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Mladi pa seveda želimo imeti tudi kaj prostega časa zase, za hobije, druženja, potovanja. Ne smemo pozabiti niti na finančno in socialno stabilnost.

Na drugi strani pa imamo starejšo generacijo, pri kateri je zelo pomembno, kako in kdaj prepustiti vajeti mlajšim. Zato mislim, da je izrednega pomena, da družinske kmetije gradijo na dobrih medgeneracijskih odnosih. Da si družinski člani med sabo znajo pomagati, predvsem komunicirati ter se organizirati, da ostane tudi čas za prepotrebni oddih tako starejših kot mlajših.

Sicer pa sem vključena tudi v društvo podeželske mladine, kjer sem srečala veliko mladih, ki so zelo aktivni na tem področju. S svojimi optimističnimi pogledi in inovativnimi idejami so me izredno navdušili. Zagotovo je kmetijstvo lahko vir kreativnosti, saj obstaja še mnogo odprtih izzivov.

IMG_1594.jpg

Kakšen odziv imate na družbenih omrežjih?
Odzivi so pozitivni in dobro sprejeti. Mnogo mladih me še vedno prepozna kot mlečno kraljico. Tako kmečki kot nekmečki mladini pa želim še bolj približati to tematiko.

Mislite, da lahko s tem mlade navdušite za kmetijstvo?
Definitivno ne želim nikogar prepričevati v kmetovanje. Za delo na kmetiji moraš biti rojen. Moja želja je, da se mladi začnejo zavedati, od kod pride hrana na našo mizo. Da bi ljudje znali ceniti lokalno pridelano hrano in začeli spoštovati delo kmeta.

Ne želim promovirati izključno dela na kmetiji, ampak delo kot vrednoto.

Zakaj bi mladi morali imeti radi kmetijstvo oziroma delo na kmetiji?
Ne gre za to, da bi mladi morali imeti radi kmetijstvo, ampak zgolj spoštovati poslanstvo, ki ga kmet opravlja. Ne želim promovirati izključno dela na kmetiji, ampak delo kot vrednoto. Mlade bi želela prepričati v to, da kar se mora, ni težko, pa naj bo to skuhati kosilo, odnesti smeti, skidati gnoj, zaorati njivo ali pomiti posodo. Delovne navade so ključne za življenje.

@lepo.je.biti.kmet

Ali veš, kateri naziv ima Ajda😉 namig: 🥛👑 #tiktokslovenija#lepojebitikmet @kmetija.podlesnik

♬ Na Kmetiji – Alenka Kolman

Kakšno zadovoljstvo vam ob koncu dneva predstavlja delo na kmetiji?
Vsako dobro opravljeno delo me napolni z novo energijo. Pa naj bo to pograbljen hrib, dobro posnet Tiktok video, skuhano kosilo ali pa opravljen izpit.

Delovne navade so ključne za življenje.

Kako bi z eno besedo opisali delo na kmetiji?
Predanost.

Pogovor je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.