Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Po ugotovitvah znanosti so to najlepša katoliška imena za dečke

Newborn baby

Re_sky | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 22/11/22

Raziskava o otroških imenih in čustvih, ki jih vzbujajo, je razkrila zelo zanimiv seznam

Če iščete popolno ime za svoj mali čudež, imamo za vas izbor imen, za katera so znanstveniki ugotovili, da zvenijo najlepše.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Raziskava, ki jo je opravila univerza v britanskem Birminghamu, je s pomočjo fonetike preučila razčlenitev imen in njihov vpliv na čustva ljudi, ko so bila imena izgovorjena naglas.

Dr. Bodo Winter, izredni profesor kognitivnega jezikoslovja, je opravil raziskavo in pri tem upošteval “kulturne vplive, spol in zgodovino”, so poročali britanski mediji.

“Imena, ki so se uvrstila najvišje, so ob glasnem izgovarjanju sprožila največ pozitivnih čustev in zato človeškemu ušesu verjetno zvenijo najlepše,” je dr. Winter pojasnil v svojem poročilu, pripravljenem v povezavi s publikacijo Moja prva leta.

Zanimivo je, da so se rezultati med Združenimi državami in Združenim kraljestvom nekoliko razlikovali. V Angliji je prvo mesto zasedel Zayn, medtem ko se je v ZDA kot najlepše zveneče izkazalo ime enega od apostolov.

Med objavljenimi 50 najbolj zvenečimi imeni jih velika večina pripada tudi nekaterim zelo uglednim osebnostim iz Svetega pisma in cerkvene zgodovine. Če torej iščete ime, ki se ujema z vašo vero in je obenem prijetno zveneče, smo za vas zbrali deset najboljših, skupaj z osnovnimi podatki o posameznem svetniku.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
imena
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.