Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Miha in Klara pripovedujeta: od “mestnih srajc” do pravih kmetovalcev

7_cika_16.jpg

Nika Curk Nagode

Katarina Berden - objavljeno 20/06/22

"Zadala sva si cilj, da se bova po petih, desetih, dvajsetih letih še vedno znala gledati tako, kot sva se na poročni dan. Mislim, da nama po petih letih prav lepo uspeva"

Klara in Miha Curk sta mlada zakonca, ki imata na Griču pri Trebnjem svojo kmetijo Zeleni pašnik. Oba sta bila animatorja v trnovski župniji. Tam sta se začela tudi družiti in čez čas sta postala par. Leta 2018 sta se poročila, v zakonu pa sta se jima rodila hči Ema in sinček Tine.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Klara je stara 28 let, študirala je na Ekonomski fakulteti in je magistrica poslovnih ved. Po poroki je ostala doma in skrbela za otroka, trenutno pa je zaposlena v nekem podjetju. Miha bo imel kmalu 30 let, končuje doktorski študij agronomije na Biotehniški fakulteti, kjer dela kot raziskovalec.

Kot pove Klara, sta se z Mihom dolgo poznala, zares pa ga je opazila, ko je videla, da je delaven, zna pomagati in ima dobre ideje. Miha doda, da je ravno v tistem času ugotovil, da mora iz sebe nekaj narediti in se posvetiti stvarem, pri katerih je prisoten.

Ko sta postala par, sta se po določenem času odločila, da odideta na delovne počitnice v Kanado. Mesec dni sta živela na neki kmetiji ter tam pomagala in opravljala najrazličnejša kmečka opravila. V tistem času sta se tudi zaročila in sklenila, da se želita poročiti in živeti skupaj.

Miha o obdobju po poroki: “Oba sva v tistem času še študirala, nisva imela služb, nekateri bi rekli, da sva se vrgla v morje, ampak sva vedela, da se bova že nekako znašla. Hotela sva zaživeti skupaj.”

Z vašo pomočjo bomo še boljši

Iskreno se vam zahvaljujemo, ker berete in spremljate Aleteio. Z veseljem in predano ustvarjamo njene vsebine, za delovanje pa seveda potrebujemo sredstva. Zato vas prosimo, da nas podprete – za še več dobrih člankov, ki bodo spodbujali in dajali navdih. Vse podatke najdete TUKAJLE. Hvala vnaprej! ekipa Aleteie

“Mestne srajce”, sanje o življenju v tujini in vožnji formule 1 …

Oba sta celo življenje živela v dokaj mestnem okolju, imela pa sta stik z naravo in kmetijstvom. Mihov dedek ima pri Trebnjem kmetijo, ki jo je Miha kot otrok redno obiskoval, Klara pa je poletja pogosto preživljala na Pokljuki.

Miha se je sicer vpisal na študij agronomije, vendar nikoli ni resno razmišljal, da bi imel svojo kmetijo. Klara se je kot mlada videla povsod drugje, le na kmetiji ne. Razmišljala je o študiju v Južni Koreji, poleg tega pa jo je močno privlačil svet formule 1 in avtomobilizma.

Klara mi je dejala, da si ne želi imeti niti vrta in da naj po poroki od nje ne pričakujem, da bi jo karkoli od tega zanimalo.

5_pridelki-na-klopci_43.jpg

… potem pa … kmetija

Kratek čas po poroki sta živela v Ljubljani, nato pa sta se preselila v Trebnje, na dedkovo kmetijo. Tam sta Mihova starša namreč začela graditi hišo, v kateri sedaj živi Mihova družinica. Kljub temu, da si Klara ni želela vrta, sta začela z gojenjem paradižnikov in si sčasoma postavila čisto majhno gredo.

Sčasoma sta na kmetijo pripeljala nekaj kozic, za katere sta začela skrbeti. Za nekaj tednov sta odšla na Dansko, saj je šel Miha na službeno izmenjavo. Tam sta imela veliko časa zase in za pogovor. Takrat sta ugotovila, da se pravzaprav vidita tudi v takšnem načinu življenja.

“Ko sva dobila Emo, se je pri meni nekaj spremenilo. Pred tem sem se zelo iskala. Ko pa je Ema rastla, sva ugotovila, da je zelo zadržana, čutila sva, da še ni pripravljena na vrtec, jaz pa tudi nisem vedela, kje točno se vidim. Zato sva se odločila, da ostanem doma. Tudi zaradi bolj mirnega načina življenja, brez vsakodnevnega tekanja naokoli. Nekako organsko je prišlo tudi do tega, da sva začela razmišljati o kmetijstvu. Ko gledam nazaj, vidim, da je na to odločitev močno vplivala tudi izkušnja v Kanadi.”

Ko sta se vrnila z Danske, sta spomladi kupila prve piščance in to jima je prineslo ogromno veselja. Klara je začela raziskovati tudi podjetniški vidik kmetijstva, ugotovila sta namreč, da bi se dalo tudi od kmetijstva, če ga zastavita na pravi način, dobro živeti.

Po raziskavah in brskanju po spletu sta se odločila za koncept obnovitvenega kmetijstva. Gre za to, da človek narave ne izkorišča, ampak ji poskuša s svojim načinom dela in življenja čim več vračati.

Kako je videti njuno družinsko življenje na kmetiji?

Ker sta v fazi vzpostavljanja kmetije, imata trenutno kar veliko dela in projektov. Hkrati seveda skrbita za živali – imata 14 ovc, 120 piščancev, race in kravo.

“Ob poroki sem sprejela novo vlogo, poslanstvo žene in mame. Začela se je velika osebna rast, ki se je pri meni najbolj pokazala v želji po bolj mirnem načinu življenja. Želela sem si, da bi bili kot družina čim več in čim bolj kvalitetno skupaj.”

Zanimalo me je tudi, kako njun način življenja vpliva na njun odnos in zakon. Klara je o tem povedala:

“Menim, da sva se prav zaradi tega načina življenja veliko bolj povezala, morala sva se naučiti bolje komunicirati. Ker skupaj delava, se lahko več pogovarjava, med delom rešujeva tudi spore, kar je včasih lažje. To nama veliko da.”

Ko sva se poročila, sva si zadala cilj, da se bova po petih, desetih, dvajsetih letih še vedno znala gledati tako, kot sva se na poročni dan. Mislim, da nama po petih letih prav lepo uspeva.

Znata si vzeti tudi čas samo zase. Vključena sta v zakonsko skupino in skupnost Emanuel. Stare starše pogosto prosita, da popazijo na otroka, ko gresta onadva na zmenek. Včasih gresta Ema in Tine tudi za cel vikend v Ljubljano in tako imata veliko časa, ki ga lahko posvetita eden drugemu.

“Če ne drugega, greva v Novo mesto na burger in pivo,” pove Klara.

5_pridelki-na-klopci_24.jpg

Kako življenje na kmetiji vpliva na njuna otroka?

Miha: “Zanimivo se mi zdi, da ima Ema zelo dober vpogled v naravne procese, saj naju pri delu velikokrat opazuje. Nikoli je ne siliva, vendar z veseljem pomaga, na primer obira maline. Mislim, da jo veliko stvari zanima.”

Klara dopolni:

“Ko delamo, smo vedno skupaj. Lahko sta zraven in sodelujeta, včasih imata le piknik, imata tudi svojo gredo, ki jo lahko poljubno obdelujeta. Zraven sta tudi, ko piščance s pašnika ‘prestavimo v hladilnik’. Ema ima pri svojih štirih letih zelo lep odnos do tega. Razume, od kod pride hrana, razume cikel življenja, ve, da obstajata rojstvo in smrt. Zdi se nama pomembno, da vse to razume, saj imajo sodobni ljudje velikokrat zelo slab odnos do hrane.”

Kaj želita s svojo kmetijo pokazati ali naučiti druge?

“Želiva pokazati, da se kmetijstvo v Sloveniji lahko tudi splača, da lahko živiš od tega, če ti je tak način življenja ljub. Želiva pokazati, da se da naravi nekaj vračati in te ona še bolj obdari, da se jo da usmerjati, ona pa zate dela. Hkrati pa tudi to, da lahko za živali lepo skrbimo in imajo lepo življenje. Potem imamo zdravo in kvalitetno hrano in razumemo, da hrana ni samoumevna.”

Tags:
družinaintervjuzakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.