Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kljub gibalni oviranosti 12-letnik z veseljem pomaga na veliki kmetiji

John Ray

Ontario Farmer | Facebook | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 09/09/21

Video navdihujočega dečka je pomemben opomnik, kako lahko človek premaga vsako oviro

Najti pravo poklicno pot v življenju je lahko zelo zahtevna naloga in mlademu nadebudnemu kmetu bi invalidnost zlahka razblinila vse sanje. Toda kot lahko vidimo v nedavnem videoposnetku, objavljenem na družbenem omrežju TikTok, 12-letni deček ne dovoli, da bi ga mišična distrofija ovirala pri opravljanju tudi najzahtevnejših kmečkih opravil.

Zaradi mišične distrofije so bile napovedi slabe

John Ray se je rodil z redko obliko mišične bolezni, ki povzroča slabljenje mišic. “Ko se je rodil, njegove napovedi niso bile najboljše. Zdravniki so nam zelo nežno in ljubeče povedali, kako ne pričakujejo, da bo prav dolgo živel,” je v pogovoru za medije pojasnila Johnova mama, Trina Reid.

John pa je, hvala Bogu, dokazal, da so se zdravniki zmotili, in neskončno uživa svoje življenje, celo do te mere, da lahko nudi prepotrebno pomoč svojemu očetu, Donnyju Rayu, ki je polno zaposlen kot voznik tovornjaka, živinorejec in kmetovalec, pridelke pa prodaja na območnih tržnicah in v prodajalni na družinski kmetiji.

Malega Johna so včasih odnesli na določeno mesto na kmetiji, da bi tam kaj postoril, vendar je bil zaradi svoje bolezni pri delu močno omejen v svojih gibih in družini ni mogel biti kaj dosti v pomoč. Njegov običajen invalidski voziček ni bil prirejen za življenje na kmetiji, zato so se njegovi po svojih najboljših močeh trudili, da bi se prilagodili dečkovim potrebam.

Terenski voziček je odprl nove možnosti

Nekega dne pa je Donny naletel na terenski invalidski voziček, t. i. “Action Trackchair”. Voziček je bil žal izredno drag, družina pa si ni mogla privoščiti posojila za nakup dragocenega pripomočka, saj ni štel za kmetijsko opremo. Na srečo je Trina našla podoben rabljen voziček in s pomočjo Donnyjevega delodajalca je družina lahko kupila to precej navdušujočo napravo.

Johnu o novem vozičku niso ničesar povedali. Družina se je odločila, da ga bodo obnovili in usposobili, preden ga pokažejo novemu uporabniku. Donny ga je malce priredil, da bi John lahko pomagal v hlevu pri hranjenju živine. Pozneje se je John lahko odpravil celo na polje, kjer je družini pomagal saditi krompir.

V videu Trina primerno komentira: “Nobene invalidnosti, le nove možnosti,” in lahko si ogledamo prizadevnega Johna pri delu: v skednju in zunaj na polju.

“Pobrali smo skoraj 700 kilogramov krompirja in prikolico pripeli na Johnov voziček. Krompir smo sproti nalagali, medtem ko je John vlekel prikolico vzdolž vsake vrste,” pripoveduje Donny. “Česa podobnega prej ni mogel početi. Zdaj pa se lahko loti česarkoli.”

Družina se zdaj loteva ovir, ki Johnu otežujejo dostop na kmetiji, kar je težava, s katero se soočajo številni mladi invalidi v kmečkih družinah. Na srečo so John in njegovi izredno iznajdljivi in hitro najdejo potrebne rešitve za odpravo ovir, ki jim pridejo na pot. Z nekaj dodatnimi popravki bo John s svojim vozičkom lahko začel kositi travo in za zaslužek pomagati tudi na sosednjih kmetijah.

Ob vsej ljubezni, podpori in vztrajnosti Johnove družine se zdi, da ima mladi mož v prihodnje veliko možnosti za poklicno pot med kmetovalci. Johnova mati pa dodaja:

“John me je resnično naučil, da je v življenju najpomembnejša vztrajnost. Sam trdi, da na svetu ni stvari, ki je ne bi zmogel storiti.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
bolezenotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.