Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Znamenitost na Irskem, kjer počiva kar sedmerica svetnikov

Seven churches Galway

R Fabri | Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 22/11/22

Zahodno od zahodne obale Irske leži Aransko otočje. Na enem teh otokov stoji Na Seacht Tempaill: Sedem cerkva

Zahodno od zahodne obale Irske, blizu Galwayja, leži Aransko otočje. Na enem od teh otokov, Inishmore (Inis Mór v izvirni galščini), stoji Na Seacht Tempaill: Sedem cerkva. Kompleks Na Seacht Tempaill je bil od samega začetka, od 7. ali 8. stoletja, več stoletij ena največjih samostanskih ustanov na zahodu Irske in pomemben romarski cilj.

Obstajajo tri različne teorije, ki poskušajo pojasniti, zakaj se najdišče imenuje Sedem cerkva. Predvsem v luči dejstva, da tam v resnici stojita le dve cerkvi: Teampall Bhreacán in Teampall an Phoill.

Največja in najpopolnejša od obeh ruševin je prva, Tempall Bhreacán (kar v prevodu pomeni “cerkev svetega Breacana”). Ime je dobila po najstarejšem od vseh krajevnih svetnikov grofije Clare, svetem Breacanu, čigar deda je po izročilu krstil sam sveti Patrik.

Druga cerkev, cerkev v votlini (Teampall an Phoill), je bila zgrajena veliko pozneje (okoli 15. stoletja) in je precej manjša od cerkve sv. Breacana.

Najpogostejša teorija pravi, da ime namiguje na število struktur, ki jih najdemo med ruševinami teh dveh cerkva. Nekatere od teh struktur naj bi bile grobovi sedmih svetnikov, ki so resnično označeni s starodavnimi keltskimi križi.

Seven churches Galway

Drugi trdijo, da se ime nanaša na starodavno rimsko romarsko pot, ki je vključevala sedem cerkva in se je zaključila v Inishmoru. Ta teorija je nekoliko arheološko podprta, saj so okoli cerkva ruševine nekaterih domnevnih bivališč, v katerih naj bi romarji prenočili.

Dandanes so starodavne ruševine Na Seacht Tempaill na voljo romarjem in občasnim turistom. Ostajajo uporabno pokopališče, na katerem poleg (domnevnih) posmrtnih ostankov sedmih irskih svetnikov počivajo tudi posmrtni ostanki današnjih domačinov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.