Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj ustreznih načinov za obvladovanje stisk in stresnih situacij

woman eating pizza and holding phone laying on sofa at home

mariakray / Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 11/11/22

Kateri je vaš najbolj pogost obrambni mehanizem?

Pomislite, kako ste nazadnje reagirali, ko ste bili pod stresom ali razburjeni. Ste posegli po svojem najljubšem prigrizku in pojedli vse naenkrat ali ste komu izrekli besede, ki ste jih pozneje obžalovali? Morda ste spili nekaj kozarcev vina, poklicali svojega najboljšega prijatelja in mu povedali vse, kar vam leži na duši, ali pa ste sami pri sebi sklenili, da o situaciji sploh ne boste razmišljali.

Karkoli že počnete, ko ste čustveno vznemirjeni ali pod stresom, lahko dejanje poimenujete kot vaš “najljubši mehanizem za obvladovanje”. Prej omenjeni primeri so manj priporočljivi, še posebej če ste jih že pretvorili v navado.

Mehanizmi obvladovanja so strategije, ki jih uporabljamo za spopadanje s tesnobo, težkimi občutki in ​​stresom. Pomagajo nam pri predelavi in ​​prilagajanju na nastalo situacijo ter pomagajo ohranjati dobro psihično počutje skozi vzpone in padce v življenju.

Medtem ko psihologi in terapevti različno kategorizirajo in označujejo načine obvladovanja, obstaja nekaj pogostih načinov, po katerih posežejo posamezniki v težkih trenutkih, ki pa niso v pomoč. Vključujejo:

  • pretiravanje, najpogosteje s hrano in pijačo;
  • čustveno potlačitev oz. ignoriranje svojih čustev ali odmik od ljudi ali situacij;
  • impulzivnost oz. vključevanje v nevarne aktivnosti ali nepremišljena ravnanja;
  • izogibanje in ignoriranje, namesto da bi se soočili z občutki in situacijo.  

Katere so torej zdrave veščine spoprijemanja?

Stres in stiske so del življenja in ponotranjenje zdravih veščin spoprijemanja z njimi je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svoje duševno zdravje. Uspešno spoprijemanje z izzivi je bistvenega pomena za zdrave odnose, notranji mir in splošno dobro počutje.

Tako kot mnogih drugih stvari se veščin obvladovanja naučimo med odraščanjem. Če so naši starši oblikovali zdrave strategije za spopadanje s stresom in težavami, se tudi mi naučimo podobnih pristopov. V nasprotnem primeru pa nas v odrasli dobi čaka kar nekaj dodatnega dela na sebi.

Eden najboljših načinov za boj proti slabim pristopom obvladovanja je, da se osredotočite na tiste zdrave. Pogosteje, kot jih udejanjamo, prej bodo postali naša primarna izbira v času spoprijemanja s težavami.

1Izročajte

Prva veščina obvladovanja je izročanje svojega življenja in vsega, kar se vam zgodi, Bogu. Če to počnete vsako jutro, ko se zbudite, in to počnete skozi ves dan, krepite odnos z Bogom.

Poleg tega pa gradite še na naslednjih ključnih veščinah, ki vam bodo pomagale pri vsem, kar vam pride na pot:

2Dihajte

Obstajajo različne tehnike dihanja, ki pripomorejo k hitrejšemu umirjanju našega parasimpatičnega živčnega sistema. Ena od njih je t. i. “škatlasto dihanje”. Ko ste pod stresom ali razburjeni, poskusite takole: Najprej počasi vdihnemo, vdih traja štiri sekunde. Nato za štiri sekunde zadržimo dih, potem počasi izdihnemo in spet zadržimo dih za štiri sekunde. Vsako fazo lahko glede na lastne zmožnosti in želje podaljšamo. Vaja naj traja nekaj minut.

3Prosite za pomoč

Velikokrat oklevamo, preden prosimo za pomoč. Mislimo, da je to znak šibkosti, morda nočemo obremenjevati drugih ali pa nam je preveč nerodno. Toda ena od stvari, ki bi jih morali početi pogosteje v tem življenju, je, da si pomagamo in nosimo bremena drug drugega.

4Povežite se z drugimi

Če se obrnemo na družino, prijatelje in druge zaupanja vredne ljudi, to močno vpliva na to, kako se spopadamo s stiskami. Povezovanje z drugimi nam pomaga gledati na situacijo z druge perspektive, poleg tega se počutimo manj osamljene in lažje uravnavamo svoja čustva.

5Aktivno rešujte probleme

Zaradi stresa in tesnobe smo pogosto zmedeni in stopicamo na mestu. Eden najboljših načinov je, da postanete bolj aktivni pri reševanju problemov. To lahko pomeni dodatno učenje, pogovor z drugimi ali pisanje akcijskega načrta.

6Vzemite si odmor

Ko ste pod pritiskom, je pomembno, da si vzamete odmor od tistega, kar povzroča dodaten stres (slabe novice, družabna omrežja, negativni ljudje itd.), in si vzamete več časa za počitek, molitev, skrb zase, telovadbo, čas v naravi in podobno.

7Osredotočite se na hvaležnost

Če ste sposobni ohranjati hvaležnost v vseh situacijah, bodo vaši občutki in vaše doživljanje situacije drugačni. Hvaležnost nas dvigne iz samopomilovanja in nam pomaga, da smo bolj prisotni v trenutku in Božjem načrtu za nas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.