Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se rešiti strahov in doseči mir

FEAR

SHUTTERSTOCK

Andreja Hergula - objavljeno 02/12/20

V ozadju vseh škodljivih strahov je šibko prazaupanje

Strah je običajen obrambni mehanizem človeka, ki nas ščiti pred nevarnostmi. Če npr. v cirkusu dreserja napade tiger, je njegov strah popolnoma na mestu, saj dreserja spodbudi, da čim prej pobegne na varno.

Ljudje pa se soočamo tudi s škodljivimi strahovi. Ti nas po besedah Elisabeth Lucas, klinične psihologinje in psihoterapevtke, učenke logoterapije Viktorja E. Frankla, ter soavtorja knjige Od strahu do notranjega miru (Novi svet, 2018) Reinhardta Wurzla, nekdanjega reševalca bolničarja in logoterapevta, pahnejo v začarani krog vrtenja okrog strahov in samega sebe.


WOMAN,SAD,CAFE

Preberite še:
Ujetniki strahu?

V knjigi med drugim podajata primer pacientke, ki se panično boji neviht in jo strah močno drži v pesti. To privede tudi do psihosomatskih simptomov, ki ne pojenjajo, dokler mlada ženska ne spremeni odnosa do svojega strahu.

Kako pridobiti prazaupanje

Avtorja trdita, da je v ozadju vseh škodljivih strahov šibko prazaupanje. To se razvija zlasti v prvem letu življenja ob ljubeči materi. Za tiste, ki tovrstnih pogojev nimajo, je pri soočanju z najglobljim, duhovnim virom človeškega strahu logoterapija primerna terapevtska usmeritev.

Pravita, da nekateri ne najdejo moči in poguma, da bi se strahovom uprli, zato posegajo po zdravilih, ki sicer spodbujevalno vplivajo na psiho, organizem pa močno obremenjujejo.


PIO

Preberite še:
Strah je hujše zlo od zla samega. 12 misli patra Pija, ki vas bodo opogumile

Nasveti proti izčrpanosti

Velik poudarek Lucasova in Wurzel dajeta skorajda nečloveškim zahtevam sodobnega sveta, ki lahko človeka popolnoma izčrpa, telo pa je tako bolj dovzetno za strah in tesnobo.

Poudarjata, da človek ni le žrtev, temveč sooblikovalec svojega okolja. Zelo pomembno je, da se umika v tišino, v kateri lahko sprejme smiselne in dobro premišljene odločitve. Čas naj si dobro razporedi, dela naj rad in v miru.


WOMAN TAKING TIME

Preberite še:
Vas je strah? Citati iz Svetega pisma, ki vam bodo vlili pogum

Strokovnjaka omenjata, da je pomembno očistiti dušo jeze in zamer. Prav tako destruktivna kot jeza je tudi primerjava z drugimi. Namesto zavisti priporočata veseliti se z drugimi zaradi njihove sreče.

Velikokrat smo polni pričakovanj do drugih. Če se jih znebimo, vsi izrazi ljubezni, ki jih nepričakovano dobimo, postanejo lepa presenečenja. Najdimo drobne stvari, s katerimi se veselimo življenja. Ne smemo pozabiti tudi na lepo ravnanje s svojim telesom.

Recept proti strahu je metoda nasprotne namere

Za življenje brez škodljivih, iracionalnih strahov je nujno vzpostaviti zdravo ravnotežje do telesa in duha, poleg tega pa na poti do ozdravljenja vključiti še terapevtske metode. V knjigi Od strahu do notranjega miru je navedena metoda psihiatra in nevrologa Viktorja E. Frankla, imenovana metoda nasprotne namere, ki jo psihoterapevti uporabljajo kot učinkovito sredstvo pri soočanju z ohromljajočimi strahovi.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin svetuje, kako premagati strah pred novimi začetki


FEAR

Preberite še:
Šele strah pokaže, kdo smo v resnici, v kaj verjamemo


PANIC

Preberite še:
Tesnobni? Vas je strah? Ne morete spati? Zmolite to molitev

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.