Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, če nas nergači neprestano izkoriščajo za pritoževanje o svojih problemih

YOUNG COUPLE TALKING

IgorSolovey | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 16/02/21

Ali drugi ljudje na vas stalno stresajo svoje težave? Kaj lahko storite?

Veliko ljudi pozna kakšno osebo, ki je zelo negativna in ki se nanje spomni samo tedaj, ko želi nanje stresati svoje težave. Vedno pritoževanje, jamranje ter “jok in stok”, vse skupaj pa lahko traja ure in ure … Kaj lahko naredimo, če spadamo med tiste ljudi, ki drugim služijo le za “smetnjak”? Ne le, da imamo pravico, da tovrstne nergače zavrnemo, to nam bo celo zelo koristilo.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

Nergači imajo nekaj skupnih značilnosti

Prvič, vedno jim gre vse narobe. Nikoli niso dobre volje, nikoli zadovoljni. Drugič, v resnici ne iščejo rešitve za svoje težave, temveč si od nas želijo predvsem sočutja in potrditve, da so oni žrtve okoliščin in ničesar sami krivi. Kajti sprejeli so svojo vlogo žrtve in se v njej (čeprav se morda sliši še tako nenavadno) v resnici dobro počutijo. In tretjič, redko ali nikoli ne pomislijo na druge. Ko nas pokličejo, nikoli ne vprašajo, kako smo mi, niti niso pripravljeni poslušati o naših skrbeh ali težavah.

Odnos, ki škoduje obema stranema

Takim ljudem se v resnici ne da pomagati, saj v vlogi žrtve, ki vedno potrebuje pozornost, uživajo. Zato niti niso pripravljeni narediti nekaterih korakov, da bi kaj spremenili v svojem življenju. Nam pa ni treba pristati na sodelovanje v njihovi igri. Prav je, da takemu človeku damo vedeti, da mu lahko po svojih močeh pomagamo, če se bo odločil za kakšen konkreten korak (npr. kje poiskati pomoč, kontakt, kam povprašati za nasvet ipd.). Prav pa je tudi, da tak odnos, če je za nas toksičen in nam škoduje, močno omejimo, vsekakor pa se ne pustimo izkoriščati.


BAD MOOD

Preberite še:
Neprestano nerganje in kritiziranje. Res tako slabo živimo?

Kaj storiti, če nas nekdo neprestano obremenjuje s svojimi problemi?

  1. Povejte svojemu prijatelju ali prijateljici, daniste terapevt in da njegovih/njenih problemov zares ne morete razrešiti. Lahko jim poveste za kakšnega terapevta, ki ga poznate, ali ga/jo napotite do kakšnega duhovnika, spovednika, psihologa … Če bodo tovrsten nasvet zavrnili, češ da v resnici ne rabijo strokovne pomoči, bo to za vas samo dokaz, da gre res za začarani krog žrtve, v katerem se vrtijo. Ter da sprememba zanje v resnici ne pride v poštev.
  2. Omejite svojo dosegljivost in povejte že v začetku pogovora, da imate na voljo npr. samo 10 minut časa. Ko bo ta čas minil, se vljudno, a odločno poslovite. Prav je, da se postavite zase in da jasno začrtate meje.
  3. Če se želijo z vami pogovarjati o temi, ki je za vas neugodna, jim tomirno povejte. Recimo da vas ta človek pokliče vedno, ko ima kaj povedati čez svojega moža ali ženo. Mirno lahko rečete, da vas nerganje in opravljanje njihovega zakonca moti, da se vam to ne zdi prav in da morata svoje težave razrešiti med seboj. Pritoževanje nad zakoncem vam, ki niste vmešani v vse skupaj, pač ne bo ničesar razrešilo. Bo pa le še prililo olja na ogenj.
  4. Premislite, ali je prijateljstvo oz. vez, ki jo imate s tem človekom, zares vredna vsega napora in negativizma, ki ga morate zaradi tega trpeti. Če neprestano pritoževanje tej osebi v resnici ne pomaga, poleg tega obremenjuje vas in nimate z njo razen tega nič skupnega, potem je morda čas, da ta odnos spravite v nekoliko bolj formalne in zadržane okvire. Če se vam to zdi sebično, pomislite na to, da vrtenje v začaranem krogu ne pomaga in da bi bolj pomagalo, če bi si ta oseba poiskala pomoč in se resnično premaknila naprej.


WEB 3 ANDREJ PERKO

Preberite še:
Kako preprečiti, da bo otrok postal mamin sinček?


GIRL READING BOOK

Preberite še:
Nikoli ne bi mislila, da bom otroku kdaj izpulila knjigo iz rok, a se je zgodilo prav to


COUPLE SMILING

Preberite še:
Zlahka se zgodi, da pozabimo na to ključno stvar za srečno življenje v zakonu

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.