Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Obrambnih mehanizmov se poslužujemo pogosteje, kot si priznamo

PIERWSZA RANDKA

Shutterstock

Marlena Bessman-Paliwoda - objavljeno 31/01/20

Predstavljajte si, da spoznate osebo, ki se vam zdi idealna. Z njo se lahko pogovarjate o vsem, je čustveno zrela, ima odgovor na vsako vprašanje, zaupate ji in se z njo počutite varno. Morda se celo sprašujete, zakaj ne morejo biti taki tudi drugi. Toda odgovor ne zadeva drugih, temveč nas same. Na ta način v nas deluje pojav obrambnega mehanizma. Za kaj pravzaprav gre in kako se kaže?

Nagnjeni smo k temu, da pri sklepanju novih poznanstev goljufamo sami sebe. Če nam je nek odnos pomemben in z njim povezujemo določeno upanje (zadostuje že upanje, da se bo zveza obdržala), imamo lahko zamegljeno sliko odnosa.


ANNOYED WOMAN

Preberite še:
Vam gre nekdo na živce? Recite si ta stavek!

Prav tu nastopi pojav obrambnega mehanizma. Oseba, ki smo jo na novo spoznali, se  nam v primerjavi z drugimi znanci zdi boljša. To stanje se lahko obdrži nekaj tednov (odvisno od intenzivnosti odnosa), za kar so odgovorni endorfini, hormoni sreče in zadovoljstva. Čutimo vznemirjenje in veselje. Cilj tega pojava je ohranitev zveze.

Pojav obrambnega mehanizma ima dva obraza. Prvi se nanaša na filtriranje informacij. Izbiramo namreč le to, kar želimo. Druge informacije preprosto ignoriramo. Drugi pa je povezan s tako imenovanim “medenim mesecem”, kar pomeni, da v prvih tednih novega poznanstva v vedenju druge osebe opazimo samo pozitivne stvari.


COUPLE; AMOUREUX, TOMBER AMOUREUX, DRAGUE

Preberite še:
Zakaj ste izbrali ravno to žensko oziroma tega moškega za svojega zakonca?

Pozitiven račun

Če bi čustva primerjali z denarjem, je obdobje “medenega meseca” v zvezi čas shranjevanja pozitivnih čustev za krizne situacije na samem začetku zveze. V vsaki zvezi v določenem trenutku nastopi kriza – prepiri, nesporazumi, neuspehi. To so nepričakovani izdatki.

S. L. Murray, J. G. Holmes in D. W. Griffin so objavili raziskave o koristih, ki izhajajo iz idealiziranja v zvezi: “Določen tip idealiziranja igra pozitivno vlogo v dolgih zvezah. Možje in žene, ki svoje partnerje vidijo v boljši luči, kot pa se dojemajo sami, imajo bolj zadovoljiv zakon.”


RELATIONSHIP

Preberite še:
Ste sami sebi največji kritik? Preberite tole

Obdobja idealiziranja druge osebe pomagajo zbrati dobre spomine, ki v trenutkih, ko se zveza znajde v krizi, lahko pripomorejo k ohranitvi vezi in s tem rešijo tudi sam zakon, prijateljstvo ali kakšen drug odnos. To je vidno tudi v raziskavah Inštituta Gottman.

“Ko gre v zakonu slabo, se zgodba napiše na novo – nastane negativna verzija.” Spomine nadvladajo trenutna negativna čustva. V raziskavah Johana Gottmana, profesorja psihologije na univerzi v Washingtonu in koordinatorja zakonskega in družinskega inštituta v Seattlu, se srečamo z rezultatom, da “v 94 odstotkih primerov pare, ki zgodbo svojega zakona predstavijo v pozitivni luči, zelo verjetno čaka enako pozitivna prihodnost.” Vredno se je torej potruditi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.
Preberite še:
Te besede so popolno zagotovilo, da se vam bo otrok uprl. Zato raje izberite …


web3-ashley-graham-fashion-model-celebrity

Preberite še:
Slavna manekenka odkrito priznala: vzdržnost pred poroko je temelj najinega zakona


FAMILY, HAPPY, OUTDOOR

Preberite še:
5 ključev do dobre vzgoje in izobrazbe po nasvetu svetega Janeza Boska

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.