Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 trikov za premagovanje lenobe

shutterstock_649886707.jpg

Sergey Nivens - Shutterstock

María José García Crespo - objavljeno 05/09/22

Vsi želimo premagati lenobo, ampak kako? Preberite o sedmih učinkovitih trikih za uspešen spopad

Ko nas premaga lenoba, zanemarimo dobre in koristne stvari zase in za druge. Nehamo prispevati k izgradnji boljšega sveta, zavržemo možnost polnega življenja in nehamo uresničevati Božje načrte. Lenoba je glavni greh, saj ustvarja druge grehe. Velja za najbolj metafizičen glavni greh, saj je povezan z nezmožnostjo sprejemanja in zavzemanje za lastni obstoj.

“Lenuhi vedno govorijo, kaj nameravajo storiti, kaj bodo storili; tisti, ki nekaj res počnejo, nimajo časa govoriti o tem, kar počnejo.”

Goethe

Če poznamo miselni proces, ki povzroča lenobo, se lahko obvladamo in se spravimo k opravljanju tistega, kar želimo narediti. Tukaj je sedem trikov, ki nam lahko pri tem pomagajo.

1ZASTAVITE SI CILJE

Ko si zastavimo določen cilj, svojemu umu rečemo: “Temu bom posvetil svojo energijo.” S tem se lažje lotimo dela in spopademo z lenobo. Če nas lenoba redno prevzema, si verjetno nismo dobro začrtali poti do cilja. Težko je izpolniti cilj, če si ga ne znamo predstavljati. Zato si moramo cilje zapisati in jih vizualizirati.

2USTVARITE RUTINO

Vzpostavitev rutine je odličen trik za premagovanje lenobe. Možgani želijo čim bolj varčevati z energijo in vsakič, ko pomislimo, ali bi kaj naredili ali ne, naši možgani porabijo nekaj energije. Ko prepoznajo rutino, jo postavijo na avtopilota in tako ustvarijo navado …

Možganom pri tem za delovanje ni treba porabiti dodatne energije ali procesorske moči. Prednost tega je, da nam ni treba razmišljati o določenih stvareh, ki jih moramo narediti, ker so nam postale naravne in samodejne.

3ŠPORT

Šport je navada izjemnega pomena, saj bo imela, ko bo enkrat razvita, pozitiven vpliv na vsa področja vašega življenja. Ljudje, ki telovadijo, so videti bolje, živijo dlje in so bolj zdravi. So bolj točni, bolj samozavestni, bolj produktivni in energični. In na enak način so veliko manj leni kot tisti, ki tega ne počnejo.

“Ne zamenjujte spokojnosti z lenobo, z zapuščenostjo, z zamudo pri odločitvah ali pri preučevanju stvari. Spokojnost vedno dopolnjuje marljivost, ki je nujna vrlina za premislek in takojšnje reševanje nerešenih vprašanj.”

Sveti Jožefmarija Escrivá

4POIŠČITE PRIJATELJE, KI VAS MOTIVIRAJO

Lenoba je nalezljiva. Če se obkrožite z lenimi ljudmi, bo lenoba premagala tudi vas. Zato si poiščimo prijatelje, ki nas bodo motivirali in spodbujali pri doseganju naših ciljev. To morajo biti prijatelji, ki nam povedo resnico, tudi če nas boli.

5SPREJEMAJTE MANJ ODLOČITEV

Vsaka odločitev, ki jo sprejmete, vam vzame nekaj energije in moč volje se izčrpa, če morajo možgani premlevati na tone nerešenih odločitev. Vsaka odločitev v dnevu nas po malem izčrpava, kar poveča možnosti, da se bomo polenili glede svojih prioritet v dnevu. Kaj narediti? Določimo prioritete. Tako bomo imeli več volje za boj proti lenobi.

“Lenuh hoče, a je brez volje, volja pridnih pa se izpolni.”

Pregovori 13,4

6RAZMISLITE O POSLEDICAH LENOBE IN …

Vsakič, ko izberemo lenobo namesto dejanja, zamudimo del življenja in tisto dejanje. Lahko bi delali čudovite stvari, imeli majhne dogodivščine, ustvarjali projekte … Lenuh živi v deželi “lahko” in “kaj če”. Lenoba živi v preteklosti in nam jemlje življenje. Pomislite na vašo prihodnost in ukrepajte!

7 … UKREPAJTE!

Živimo samo enkrat. In vaša izbira je, ali želite živeti polno ali le povprečno. Lenoba je izbira. Če običajno sprejmete lenobo, postanete leni.

Da bi zmagali v igri proti lenobi, pomislite na posledice, na bolečino, ki vam jo bo povzročilo neukrepanje, in na osebno zadovoljstvo. Manj razmišljajte in naredite več. Obstaja čas za razmišljanje in čas za dejanja. Včasih se moramo le spodbuditi in začeti delati. Pot se ustvarja s hojo. Nehajte razmišljati in ukrepajte!

“Drži se proč od lenobe in lenuhov. Opravljaj svoje naloge, kajti kadar se pustimo, da nas zapelje lenoba, smo v nevarnosti, da grešimo.”

Sveti Janez Bosko

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.