Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 jutranjih rutin znanih osebnosti

WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Bruce Mars | CC0

Adriana Bello - objavljeno 15/06/19

Marsikdaj ne gre za vprašanje časa, temveč organizacije

Pravijo, da jutro določa in daje ton dnevu. Poglejmo, kakšno jutranjo rutino so gojile nekatere znane osebnosti s področja politike, znanosti in literature.

  1. Mozart in Sigmund Freud

Avstrijski skladatelj je eno uro posvetil osebni urejenosti, utemeljitelj psihoanalize pa se je prepustil skrbi svojega brivca. Na prvi pogled se zdi nepomembno, a gre v bistvu za to, da že zgodaj poskrbiš zase, da narediš nekaj, kar te razveseli, te privzdigne ali ti dvigne samozavest. Lahko je to pol ure telovadbe ali poslušanje pesmi, ki te spravi v dobro voljo, preden začneš delovnik.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

SHAVING
Shutterstock-Tatyana Briday

GRUMPY WOMAN

Preberite še:
9 nasvetov, da zjutraj ne boste slabe volje

  1. Benjamin Franklin

Nekdanji predsednik ZDA je bil zelo discipliniran mož, kar je razvidno iz njegovih dnevniških zapisov. Vstajal je ob 5. uri zjutraj in se najprej vprašal: “Kaj dobrega lahko storim danes?” Tako si je postavil cilj za tisti dan. Nato je študiral in ob 7. uri zajtrkoval. Med 9. in 12. je delal, potem je kosil, pregledoval račune in bral. Ob 15. uri se je vrnil na delo in delal do 18.30. Večere je posvečal organizaciji, glasbi in razvedrilu. Okrog polnoči je legel spat, a prej si je postavil vprašanje: “Kaj dobrega sem danes storil?” Dve navidez preprosti vprašanji, ki človeka naravnata na dobro in mu pomagata, da premišljuje o posledicah in učinkih svojega dela in dejanj, da se lahko sproti tudi kaj popravi.


GRANDMOTHER,LAUGHING

Preberite še:
Kako najti dobro voljo po nasvetu sv. Filipa Nerija

WASHING
Shutterstock-Africa StudioPreberite še:
Katera od jutranjih rutin pa vam najbolj odgovarja?

  1. Jane Austen

Avtorica romana Prevzetnost in pristranost je takoj, ko je vstala, igrala klavir. Umske dejavnosti so kakor gorivo za naše možgane. Ne znate igrati na nobeno glasbilo? Poskusite prebrati poglavje dobre knjige ali rešite križanko, medtem ko pijete svojo jutranjo kavo, ali pa pobarvajte kakšno sličico. Že zgodaj zaženite svoje sive celice s čim zabavnim in navdihujočim.


INSOMNIA

Preberite še:
Če to dejanje zjutraj izpustite, gre ves dan po zlu

WOMAN,NEWSPAPER
Shutterstock

MĘŻCZYZNA Z BIBLIĄ

Preberite še:
10 citatov iz Svetega pisma za jutranjo meditacijo

  1. Charles Darwin

Da bo svoj dan začel s svežim umom, je znanstvenik vsako jutro šel na sprehod s svojim psom v bližini svojega doma v Kentu. Čisto preprosto, a dokazano, da določene dejavnosti, zlasti takšne, pri katerih ni treba veliko misliti, spodbujajo določene možganske predele, ki pomagajo k lažjemu pretoku idej. Če ste pred zahtevno težavo, pojdite na sprehod ali naredite nekaj korakov gor in dol po stanovanju oz. pisarni; ta rutina je dobrodošla tudi sredi dneva ali popoldne.

DOG
Shutterstock-Iryna Prokofieva

MĘŻCZYZNA NA ULICY

Preberite še:
Kako lahko molimo na sprehodu ali ko hodimo po ulici

  1. Herman Melville in Lyman Frank Baum

Avtor knjige Moby Dick si je kupil posestvo v Massachusettsu in sam skrbel zanj. Vstajal je ob 8. uri zjutraj in nahranil konje in krave. Sam je zapisal, kako rad je opazoval njihovo prežvekovanje. Nato je zajtrkoval in pisal. Avtor Čarovnika iz Oza pa se je raje posvečal vrtnarjenju in je rad skrbel za svoje krizanteme. Ni nam treba kupovati posestva ali vrta. Dovolj je že hišni ljubljenček ali nekaj rož. Skrb za druga živa bitja nam pomaga, da se ne osredotočamo zgolj nase in nam da drugačen smisel v vsakodnevnem življenju.


Darinka Lozinšek in Valter Čučkovič

Preberite še:
Življenje s slepoto: “Čeprav ne vidim, sem še vedno lahko koristen sebi, družini in družbi”

GARDENING
Shutterstock-IgorAleks

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


GIRL WITH REMOTE

Preberite še:
Miniserija Dobra znamenja ali prepoznavanje dediščine krščanstva prek humorja


COUPLE CONFLICT

Preberite še:
Kaj naj storimo, ko nekdo kriči?


SAD MAN

Preberite še:
Molitev, s katero se v času preizkušnje priporočite Jezusovemu Srcu

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.