Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Lenoba – vseh grdob grdoba. Zakaj bi se ji morali izogibati?

couple arguing

ALPA PROD - Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 20/10/20

Odlašate s stvarmi, ki so zahtevne ali vam niso preveč všeč? Tu je nekaj razlogov, zakaj se je dobro izogibati tem težnjam, s katerimi se spopadamo prav vsi

Kolikokrat si mislimo “naredil bom pozneje” ali “zdaj mi ni do tega”? Z lenobo je kot s koreninami kakšnega drevesa. Raztezajo se na dolgo in široko, zasedejo vse področje in preden opazimo, so že tako močne, da privzdignejo asfaltno podlago ali zaradi njih razpokajo stene v bližini.

Bitko začnemo izgubljati s popuščanjem v majhnih stvareh. Tako kot vrline gradimo s tem, da se odpovemo majhnim stvarem, tako začnemo drseti zaradi ene opustitve. Postopno se nam stvari zdijo vedno težje, vedno manj nam je do dela, izognemo se soočenju s težkimi vprašanji …


MAN,RELAXING

Preberite še:
Preprosta zdravila zoper lenobo

Bomo poraženci, če popustimo lenobi? Na žalost res

Vsakič, ko podležemo skušnjavi in ne vstanemo ob določeni uri ter raje še malo poležavamo, ko neko opravilo prelagamo na jutri, ko naredimo delo na pol ali le najnujnejše, da se izognemo kazni … si delamo škodo.

Zakaj je škodljivo popustiti lenobi?

Ker se kot osebe oblikujemo z navadami, ki jih vsak dan ponavljamo.

Če danes ne dokončam svojih zadolžitev in jutri storim enako, v sebi oblikujem navado nedokončanja zadolžitev. Ko se želimo pozneje znebiti slabih navad, to od nas zahteva dvakrat toliko napora. Podobno, kot če bi si zlomili nogo in bi delali vaje za okrevanje, ko pa je velik napor že sama hoja.


PROCRASTINATING WOMAN

Preberite še:
Radi odlašate s svojimi obveznostmi? Zmolite to molitev!

Lenoba se druži z oholostjo, nečimrnostjo, skopostjo, pohotnostjo …

Če lenobo spustimo z vajeti, se zmanjša naša odpornost za druge razvade. Če ji popustimo, je podobno, kot bi skozi špranjo uhajal hladen zrak – tako sobo bomo težje ogreli.

Če smo leni, zamujamo zanimive in pomembne stvari v življenju. Nekdo, ki je len, se težko pripravi na preizkus ali izpit in tudi težko osredotočeno opravlja dlje časa trajajoče naloge.

Kdaj tudi zamudimo vlak, ker nismo pravočasno vstali ali nam pred nosom zaprejo vrata, ker smo bili prepozni.

Leni se zateče k izgovorom, ki opravičujejo njegova dejanja: “Nisem prejel obvestila”, “Mislil sem, da bom lahko …”. Gre za miselni proces, s katerim zrahljamo našo vest. Prvi dan, ko lena oseba manjka pri pouku, predavanju itd., veliko razmišlja o tem, kaj zamuja, in se zaveda, da dela nekaj narobe … a po četrtem dnevu je to ne skrbi več.


TEEN FALLS ASLEEP

Preberite še:
3 preprosti nasveti, s katerimi bo odlašanje vam v prid

Izgovarjanje je slab razlog

Če zaradi lenobe puščamo zadolžitve za pozneje, nam ostane manj časa za vse ostale obveznosti. Zaradi tega hitimo in stvari naredimo bolj površno.

Ključnega pomena je oblikovati dobre navade že v otroštvu.

Če sledimo lenobi, živimo po muhavosti želja, da najprej naredimo, kar nam bolj prija. Tako se nam zabrišejo prioritete in na koncu nam ostanejo najpomembnejše stvari, ker so bile najbolj naporne.

Kot študentka sem v času učenja za izpite pogosto imela skušnjavo, da bi namesto učenja pospravila predal svoje mize. Se je vam dogajalo kaj podobnega? A skušnjave me še vedno zasledujejo v neštetih oblikah: so to, kar nas odvrača od bistva in jih moramo ustaviti, da se lahko posvetimo prednostnim nalogam.


LAZY

Preberite še:
9 preizkušenih nasvetov za premagovanje lenobe

Odlašanje povzroči, da se nam naloge kopičijo

Če odlašamo z opravili doma, se nam v kratkem času nakopiči cela gora umazanih oblačil, 20 skodelic v koritu ali za prst prahu na policah. Skrb za dom zahteva vztrajnost.

Lenoba ne škodi le drugim, ampak tudi nam samim. Uničuje vrline in s tem pokvari značaj. Postanemo neodgovorni, osamljeni, popustljivi, nevestni, lažnivi in nezanesljivi. “Zdaj se ne počutim najbolje za to delo.” “Pustiva ta pogovor za jutri.”

Ali druga krinka: lažna prezaposlenost z vsem, kar je povezano z družabnostjo. Pri tem ob strani puščamo svoje osebne, družinske in verske dolžnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


CHILD, SEPARATED, PARENTS

Preberite še:
Kako se izogniti vzgojnim napakam naših staršev


web 3 nejc skoberne 3

Preberite še:
Oče petih sinov: “Na neki točki se lahko le prepustiš in upaš na najboljše”


web 3 joze plut

Preberite še:
Svete maše v živo na spletu, radiu in televiziji. Kje in kdaj?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.