Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Odlična bojna oprema proti satanovim napadom

devil.jpg

Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 21/05/22

Satan skuša vsakega človeka. Tudi Jezus je moral v puščavi kar trikrat zavrniti njegove napade

Na filmskih lestvicah in tudi med članki sta med najbolj zanimivimi tematikami dve: posmrtno življenje in eksorcizem. Privlačita nas na poseben način. Toda zakaj?

Kot je v oktobrski oddaji Reflektor poudaril eksorcist koprske škofije, duhovnik Janez Kavčič, ne gre za to, da bi satanu delali reklamo. Tudi Jezus pred vnebohodom ni poslal učencev po svetu, naj govorijo o hudiču, ampak naj govorijo o Jezusovem imenu in oznanjajo evangelij, ki je vesela novica. Kavčič je v oddaji uporabil čudovito prispodobo, da je Jezus na križu zvezal satana. A postavlja se nam vprašanje, kako to, da ima toliko vpliva na nas?

Satan skuša vsakega človeka. Tudi Jezus je moral v puščavi kar trikrat zavrniti njegove napade. Toda danes smo mnogo bolj v nevarnosti, saj k nam prihajajo njegove skušnjave in vplivi tudi prek zelo različnih stvari, ki jih satan zamaskira kot dobre, a so v resnici zelo slabe (vudu, joga, razne satanistične prakse, magija …). Zato se moramo pred satanovimi napadi obvarovati.

Ščit vere

Apostol Pavel v pismu Efežanom našteje seznam vsega, kar kot kristjani potrebujemo za boj s satanom, da se ubranimo pred njim: pas resnice, oklep pravičnosti, ščit vere, čelado odrešenja, meč Duha (Ef 6,14-18). Ta odlična bojna oprema tako pomaga vsakemu katoličanu, da se lahko upre satanovim skušnjavam in napadom.

satan

Zelo veliko pa k obrambi pripomorejo tudi čisto preprosta dejanja, ki morda na videz niso nič posebnega. Eksorcisti zelo poudarjajo pomen redne molitve, dobro sveto spoved in udeleževanje svete maše ter prejemanje obhajila. Tako naj bi živel vsak katoličan. Na tak način bi bila vsa Cerkev varna pred satanovimi napadi.

Ob tem pa obstaja tudi kopica zelo preprostih pripomočkov, ki nam lahko zelo pomagajo, a jih ne smemo uporabljati vraževerno. Janez Kavčič omenja, da tudi sam nosi podobo čudodelne svetinjice. Tudi škapulir je zelo močan pripomoček za Božje varstvo. Zelo veliko lahko naredi tudi uporaba blagoslovljene vode in soli. Naši predniki so mnogokrat tudi v hrano ali pijačo dodali vsaj malo blagoslovljene vode ali soli. Kot pojasnjuje Kavčič, bo osebi, ki je pod vplivom satana, lahko takšna pijača odvratna, saj hudič ne prenese Božjega.

Vstopno mesto

Vsakdo od nas nosi rane iz preteklosti, ki predstavljajo vstopno mesto bodisi za Božjo milost bodisi za satanove skušnjave. Zaradi velikih napadov na družino, razvrednotenja spolnosti in podobnih stvari je današnji človek, še posebej pa mladi, mnogo bolj izpostavljen napadom satana, ker naša družba živi, kakor da ni Boga.

Nasprotno pa poudarja eksorcist Janez Kavčič: “Živeti in vse delati z Bogom.” V tem nam je velik zgled Devica Marija, ki jo nadangel Gabrijel imenuje milosti polna. Nekateri teologi pojasnjujejo, da je Marija bila tako polna milosti, prežeta s Svetim Duhom, da je z njim opravljala tudi najbolj vsakdanja opravila. Zato moramo, kot so poudarjali mnogi svetniki, vstopiti v Marijino šolo in se naučiti živeti z Jezusom vsak trenutek dneva.

Že pred rojstvom

Slavni italijanski eksorcist Gabriele Amorth v svoji knjigi Močnejši od zla navaja primer človeka, ki so ga pripeljali k njemu. Pozneje so ugotovili, da je ob rojstvu babica, ki je otroku pomagala na svet, nad njim izrekla prekletstvo.

Nasproti temu pa Amorth postavlja molitev matere za svojega otroka že pred rojstvom. Kako drugačno bi bilo življenje otroka, če bi ga mati devet mesecev posvetila Jezusovemu Srcu, namesto da je bil ob rojstvu žrtev prekletstva.

Tags:
hudič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.