Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko je vstopila v samostan, je njena mati poklicala policijo; danes s svojim delovanjem slovi po vsej državi

paola.png

©YouTube:Arturo Turina

Gelsomino del Guercio - Matthew Green - objavljeno 20/05/22

Zgodba o poklicu s. Paole D'Auria je precej burna, toda danes zaradi svoje dobrodelnosti slovi po vsej Italiji

Zgodba s. Paole D’Auria je, milo rečeno, burna, saj med drugim vključuje tudi posredovanje policije. Redovnica danes po vsej Italiji slovi tako po svoji dobrodelnosti kot tudi po tem, da že 12 let redno nastopa v televizijskih športnih zabavnih oddajah in izkazuje navdušeno podporo rimskemu nogometnemu klubu Lazio. Slednje se morda komu zdi neprimerno, toda s. Paoli je pomagalo, da je lahko spregovorila o prvem.

“Zgodba o rojstvu” s. Paole

V italijanski televizijski oddaji z naslovom Danes je še en dan (Oggi è un altro giorno) se je s. Paola pred kratkim spominjala obdobij svojega življenja, ki so jo privedla do tega, da je postala redovnica. Na spletnem portalu Il Sussidiario so ob tej priložnosti podelili nekaj njenih besed. “Mama me je poslala študirat v Rim,” se spominja s. Paola.

“V določenem trenutku sem si to zaželela [da bi postala redovnica], ker sem študirala z redovnicami. Nekega dne sem jih videla, kako tečejo gor in dol po stopnicah, zelo vznemirjene, ker je prihajala njihova redovna predstojnica. Bila je majhna, zgrbljena ženska, ki je zapustila svojo domovino Slovenijo, ker so komunisti tam zaprli vse redovne hiše. Ko sem to videla, ko sem videla njeno ponižnost, sem se odločila, da bom tudi sama postala redovnica.”

Oblečena kot nevesta

Ko je s. Paola postala redovnica, ji je bilo v času zaobljub izredno težko, saj ni bila deležna podpore svoje družine.

“Oblekla sem se kot nevesta,” pravi, kot je običaj v nekaterih redovnih skupnostih; slovesne zaobljube pomenijo, da redovnica postane Kristusova duhovna nevesta. V tem radostnem trenutku je bila sama.

“Prišli so sorodniki vseh deklet, ki so postale redovnice, jaz pa ob sebi nisem imela nikogar. Bila sem zares žalostna. Vstopila sem v cerkev in po končani slovesnosti so me poklicali s sodišča za mladoletnike. Z materjo prednico sva se morali zglasiti pri njih.”

Mati s. Paole, ki je nasprotovala njenemu poklicu in je bila prepričana, da hči ni primerna za redovno življenje, se ni samo ne udeležila slovesnosti zaobljub in ne nudila podpore hčeri; šla je na policijo in ovadila sestre, češ da njeno hčer zadržujejo proti njeni volji.

“Pome so prišli policisti, saj sem bila takrat stara 20 let in tako še mladoletna,” je pojasnila s. Paola (polnoletnost je bila takrat dosežena z 21 leti, op. prev.). V nekem trenutku je njena mati celo protestirala pred samostanom in v okna metala kamenje. S. Paola je v pogovoru za televizijo povedala:

S sestrami smo šle na sodišče zaradi sodnega postopka. Na tistih hodnikih sem srečala mlade moške, ki so čakali na sodnikovo zaslišanje. Kazali soname in me spraševali, kaj sem storila, zakaj sem tam. Jaz, novinka, sem se bala ljudi, ki bi jim morala pomagati. To dejstvo me je potisnilo v hudo krizo in po večnih zaobljubah sem se takoj potrudila in obiskala zapornike v rimskem zaporu Regina Coeli.

S. Paola je na srečo vztrajala v svojem poklicu. Zelo javno je pričevala s svojo navzočnostjo v medijih, kar je pritegnilo pozornost ne le k njenemu navdušenju nad športom, pač pa tudi k njenemu obsežnemu delu z revnimi in trpečimi. V pogovoru s časnikarjem Robertom Zichittello, ki piše za revijo Famiglia Cristiana, je opisala, kako opravlja svoje poslanstvo:

Zjutraj poučujem otroke v šoli Presvetega srca (…). Nato poskrbim za tri zavetišča. V enem so nastanjene ženske, ki so žrtve nasilja, v drugem so osamljeni otroci in mladostniki, v tretjem podnevi deluje center za ostarele, zvečer pa postane ljudska kuhinja. Poleg tega skoraj vsak dan delam kot prostovoljka v zaporu Regina Coeli, medtem ko se vsako nedeljo s tovornjakom solidarnosti odpravim na obrobje Rima, kjer delim hrano in oblačila najbolj pomoči potrebnim.

Njeno delo ima tolikšen odmev, da je na slovesnosti 2. junija 2021, ki jo je vodil predsednik Italije, prejela red za zasluge Republike Italije. Na vest o odlikovanju se je odzvala ponižno in s humorjem.

Revija Famiglia Cristiana je takrat poročala, da je, ko je prejela telefonski klic, odgovorila: “Kaj to pomeni? Ali bom postala vitezinja? Ali dobim konja?” “Počnem zelo običajne stvari, kot vsi drugi …”

Svet bolj kot kdajkoli potrebuje pričevanje predanih Božjih služabnikov, ki z uporabo medijev širijo evangelij, posredno in neposredno. Starši pogosto težko sprejmejo, če se njihov otrok odloči za duhovni poklic, toda po zgledu s. Paole takšna žrtev lahko privede do pozitivnega učinka, ki si ga ne bi mogli niti predstavljati.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.