Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Najprej je k eksorcistu hodil on, nato pa to postal sam

14-1.jpg

Tomaž Rihtar

Helena Rozman - objavljeno 20/10/21

Eksorcist Janez Kavčič razjasni, kakšno je njegovo delo, in če je kaj v filmih z eksorcisti sploh res

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

V pogovorni oddaji Reflektor z naslovom Eksorcist je svoje poslanstvo izganjanja hudih duhov predstavil duhovnik Janez Kavčič, uradni eksorcist za koprsko škofijo. Na to mesto je bil imenovan leta 2009, in kot je povedal, se vloge ni nič ustrašil, saj tega dela ne opravlja zaradi sebe, ampak ga razume kot poslanstvo, ki mu ga daje Bog. “Če živim z Jezusom, se nimam česa bati,” je povedal.

Oglejte si celotno oddajo:

Kot duhovnik je tudi sam potreboval eksorcistovo pomoč

Redno je hodil k spovedniku v Italijo, ker je imel sam težave. Ta duhovnik ga je usmeril v Trst k eksorcistu in ta je nad njim molil molitev osvobajanja. Takrat sta postala prijatelja, in ker je bil ta gospod v letih, ga je prosil za pomoč, da ga pelje na mednarodno srečanje eksorcistov.

Pet let je potem vse to spremljal. Ko je koprski škof Jurij izbiral novega eksorcista, je bilo potem naravno, da so tudi drugi predlagali njega.

Koliko je resnice in koliko je pretiravanja v filmih?

“Film vedno prikaže neko zgodbo in ta zgodba je potem stopnjevana,” pravi eksorcist Kavčič. “Prikaže tudi hudega duha, kakšno ima moč. To pa potem človek absorbira in s tem se manipulira. Pri realnem eksorcizmu pa se hudobni duh upira molitvam in preden ti sploh odkriješ, da je neka oseba obsedena, moraš že preko pogovora opaziti reakcije. Šele ko dolgo moliš nad tem, pridejo odzivi. Zgodilo se je tudi že, da mi je oseba, nad katero sem prej molil, skuhala kavo, a se ni nič zavedala, kaj se je dogajalo prej.”

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je tedenska pogovorna oddaja, ki jo na YouTube kanalu Družina media lahko spremljate vsako sredo ob 20.00. Posveča se družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

Povedal je primer dekleta, ki je že na vratih kričalo: “Nočem tega duhovnika, nočem.” Začela je pljuvati. Srečal se je tudi s primerom, ko je moral izganjati hudega duha iz dečka. Povabili so ga v družino, kjer so imeli težave, ta deček pa ga je celo ugriznil v nogo. “Prvič me je videl, pa me je kar ugriznil.”

16-1.jpg

Kako prepoznamo, ali ima oseba duševno motnjo ali je res obsedena s hudim duhom?

“V nekih potezah je to identična stvar,” pravi Kavčič. Tudi tisti, ki imajo psihične motnje, imajo občutek, da jih je nekdo obsedel, kot da niso oni, kot da ne morejo upravljati s svojimi hotenji, željami, potrebami.

Poznati je treba simptome, da je nekdo bolan, in tudi simptome, da se v tej bolezni skriva tudi hudobni duh. Včasih oseba začne govoriti v jeziku, ki ga ne obvlada, kriči, preklinja, bruha ali izpljune blagoslovljeno vodo, čeprav ne ve, da je blagoslovljena, je razložil. To osebo morajo drugi držati, da se ne poškoduje. “Če nisem gotov, najprej podelim bolniško maziljenje,” pravi.

Kako pa sploh nekdo postane obseden?

“Prva stvar je ta, da nisem izpovedal greha,” poudari koprski eksorcist. Potem dobro nadaljuje, da “Boga ne žalimo s tem, da grešimo, Bog računa z našim grehom, ker ve, da smo navadni ljudje. Žalosten je, da Mu ne damo svojih grehov, da nas On ozdravi, osvobodi, odreši. In če je v mojem življenju nek greh, ki se ga oklepam ali ki ga nočem dati Bogu, potem je tisti del prostor, kjer bo hudobni duh vstopal.”

Eksorcist Kavčič tudi poudari, da se ti nič ne more zgoditi, če živiš z Jezusom. Če pa živiš mimo Njega, brez Njega, pa slej ko prej pridejo težave. Nazadnje da mladim tudi nasvet: “Ne bojte se hudiča, bojte se medijev in stvari, ki danes na vso moč zavajajo.”

Tags:
eksorcizemOddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.