Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Teh 5 vsakdanjih gospodinjskih opravil je gotovo opravljala tudi Marija

CHORES

Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 18/02/22

Vse to je nedvomno počela milosti polna

Ko se zazremo v podobo Device Marije, resnično ugotovimo, da je pravo utelešenje milosti. Pravzaprav si človek kar težko predstavlja, da je živela kot gospodinja in mati, da je v domači hiši opravljala vsakdanje obveznosti in obenem vzgajala svojega malega sinka.

Seveda je nemogoče natančno vedeti, kakšne so bile Marijine zadolžitve in v kolikšni meri sta ji pri vsakdanjih opravilih pomagala Jezus in Jožef, sodeč po arhitekturi in siceršnjih navadah tistega obdobja pa lahko vsaj približno domnevamo, kako je Marija skrbela za svojo družino in morebitne goste, ki so potrkali na vrata njenega doma.

1pospravljanje

Medtem ko imamo danes neskončno veliko stvari, Mariji gotovo ni bilo treba porabiti veliko časa za pospravljanje ali velika letna čiščenja. Tistih nekaj predmetov, ki so jih ljudje vendarle imeli, so hranili v velikih lesenih skrinjah – celo kuhinjske pripomočke – in če so na vrata potrkali prijatelji, ni trajalo dolgo, da so stvari pospravili na svoje mesto.

shutterstock_1709989912-1.jpg

2postiljanje postelj

Postiljanje postelj je bilo v Jezusovem času veliko preprostejše: ni bilo treba oprati prav veliko prevlek in blazin. Preproste družine so zvečer po golih tleh razgrnile preprogo in se pokrile s svojimi ogrinjali. Morda ni bilo tako udobno kot današnje postelje, gotovo pa je bilo dosti preprosteje preprogo vsako jutro otresti, zviti in pospraviti.

Ena izmed stvari, zaradi katere so bila Marijina opravila morda nekoliko manj prijetna, pa je bilo dejstvo, da so pri revnejših družinah ponoči z njimi v hiši pogosto spale tudi živali. To je pomenilo, da je bilo treba tla iz steptane zemlje redno temeljito pometati.

3pomivanje posode

Posod, ki jih je bilo treba očistiti, sicer ni bilo veliko, toda vode takrat ni bilo v izobilju. Družine so jo pogosto odvajale z ravnih streh in jo shranjevale, posebno v toplejših mesecih. Marija se je gotovo morala zadovoljiti z lesenim koritom, napolnjenim z majhno količino vode, da je lahko pomila umazano posodo. Vodo je uporabljala zelo skrbno in je z njo vestno varčevala.

wooden trough

4pranje perila

Eden največjih časovnih prihrankov pri gospodinjskih opravilih gre danes gotovo na račun pralnega stroja. V Jezusovem času je čiščenje oblačil zahtevalo veliko drgnjenja, še posebej če so želeli odstraniti ves prah, in to so počeli stran od doma, da voda ne bi tekla nazaj v hišo.

Da je bil pritisk na pranje perila še večji, so v Jezusovem času čistim oblačilom pripisovali zelo velik pomen. To lahko ob številnih priložnostih razberemo tudi iz Svetega pisma, na primer v knjigi Razodetja (22,14): “Blagor jim, ki pero oblačila svoja, da imajo oblast do drevesa življenja in da gredo skozi vrata v mesto.”

Kot je poročal časnik The Times of Israel, so za odstranjevanje trdovratnih madežev uporabljali neter (vrsta žvepla) in borit (rastlinski izdelek), čeprav ni povsem jasno, kakšne snovi sta vsebovala. Precej verjetno je, da je Marija družinska oblačila sušila na ravni strehi, če so jo imeli, ali na dvorišču, kjer so se na vročem soncu gotovo hitro posušila.

biblical robe

5kuhanje

Brez zapletenih gospodinjskih naprav ali kuhinjskih pripomočkov je bila priprava družinskih obrokov verjetno preprostejša; gospodinja je jedi najverjetneje pripravljala na kurišču zunaj hiše. Le bogatejše družine so imele na domu neke vrste pečico.

To pomeni, da Mariji ni bilo treba čistiti zamaščene pečice, gotovo pa je morala redno čistiti domače ognjišče.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
domMarija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.