Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, ki jih je Jezus najverjetneje imel v svojem domu: jih imate tudi vi?

shutterstock_577238188-1.jpg

alefbet | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 02/02/22

Ti stoletja stari gospodinjski predmeti so gotovo prestali preizkušnjo časa

Zgodovinarji in arheologi nam lahko precej natančno pojasnijo, kakšni so bili mali kamniti domovi z ravno streho v Jezusovem času. Po številnih izkopavanjih so nekateri arheologi celo prepričani, da so v Nazaretu odkrili hišo, v kateri je odraščal Jezus.

Glede na to, da sta Marija in Jožef verjetno živela zelo skromno, pa lahko tudi precej natančno ugibamo, kaj bi videli na obisku pri sveti družini.

WEB3 JESUS CHRIST HOME HOUSE MARTHA MARY FOOD MEAL Georg Friedrich Stettner PD
Preberite še:Kaj je jedel Jezus?

Verjetno ne bi naleteli na veliko dragocenih predmetov, prav gotovo pa bi zagledali nekaj nujnih potrebščin, ki so jih v tistem času uporabljali tudi v najrevnejših družinah. Nekatere izmed njih bi morda danes našli tudi v vaših domovih …

Lesena skrinja

Danes imamo veliko različnih možnosti za shranjevanje, v Jezusovem času pa so oblačila in nujne potrebščine hranili v lesenih skrinjah, ki so ljudem služile tudi za mizo. Starinske skrinje danes pogosto najdemo na hišnih podstrešjih, v njih pa polno starih fotografij in drugih drobnarij.

shutterstock_1709989912-1.jpg

Kurišče

Vrtna kurišča znova postajajo vedno bolj priljubljena. Pred več kot 2.000 leti pa so kurišča v zadnjem delu hiše uporabljali za pripravo vseh družinskih obrokov.

Tkane preproge

Revnejši prebivalci so tkane preproge uporabljali namesto postelje, pokrili pa so se s plaščem. Danes so tkane preproge in predpražniki priljubljeni modni dodatki pri urejanju sodobnih domov.

Laterne

Ker v Jezusovem času še niso poznali elektrike, so ljudje za osvetlitev prostorov uporabljali laterne. Čeprav lahko danes le preprosto pritisnemo na stikalo, nekateri ljudje še vedno radi uporabljajo svetila tradicionalnih oblik – posebej na vrtovih.

shutterstock_1927801757-1.jpg

Vrči in posode

V svetu, ki še ni poznal plastike, je sveta družina verjetno uporabljala glinene vrče za prenašanja tekočin, v posodah pa so hranili različne kuhinjske pripomočke. Ker plastika danes iz okoljevarstvenih in zdravstvenih razlogov ni več zaželena, se mnoge družine vračajo k tradicionalnejšim načinom shranjevanja hrane – glinene vaze in posode domu dodajo podeželski pridih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.