Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Edini način, s katerim se ne boste naveličali vsakdanjih opravil

GARDENING

Pexels | CC0

Edifa - objavljeno 19/06/20

Pospravljanje otroških igrač, nakupovanje, praznjenje pomivalnega stroja, pripravljanje obrokov … Imamo rešitev, kako vsakdanja opravila opravljati z nasmehom na obrazu

Skrb za družino je poklicanost, ki nas izpolnjuje in hkrati večkrat tudi obremenjuje. Čas, ki ga porabimo za vsakdanja in ponavljajoča se gospodinjska opravila, se nam pogosto zdi vržen stran, njihovo opravljanje pa monotono in dolgočasno. In nikoli jim ni videti konca! Ko končamo z enim opravilom, se pojavi novo.


Clean Room House

Preberite še:
5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

Kaj je dobro spremeniti

Prvi razlog, da se nam gospodinjska opravila začnejo upirati, se skriva v izgubi vpogleda v končni cilj in smisel opravljanja te dejavnosti. Kakšna je korist, če zvečer pospravimo vse otroške igrače na svoje mesto, ko pa bodo zjutraj spet raztresene po dnevni sobi?

Drugi vir odvračanja je občutek prisile, da nekaj moramo postoriti. Kdo, če ne jaz? Nogavice se ne bodo zložile same, prav tako ne posoda v pomivalnem stroju.

Tretji vir nemoči pa je občutek, da smo za vse sami. Če tega ne storim, kdo bo, moj osemmesečnik?


GIRL CLEANING

Preberite še:
Kako otroke naučiti, da bo pospravljanje samoumevno

LOADING DISHWASHER
Shutterstock

Obstaja več možnih strategij. Prva je, da si v gospodinjstvu razdelite delo. Če je potrebno in vam družinski proračun to omogoča, razmislite o zunanji pomoči. Prav tako vam lahko pomaga, da opravila razdelite na manjše epizode.

Družina ni podjetje, kjer bi lahko brez težav zamenjali upravitelja. Starši svojih odgovornosti ne morejo kar tako prenesti na nekoga drugega. Svojo vzdržljivost moramo prepoznavati tudi ob ponavljajočih se in, iskreno rečeno, dolgočasnih nalogah. Če želite najti veselje do njihovega izvajanja, pa je pomembno, da nase gledate skozi Božje oči.


CHORES

Preberite še:
Veste, kaj bo ohranilo mir pri vaši hiši? Delitev gospodinjskih opravil

Vse, kar je storjeno za Boga, je storjeno z njim

Čeprav se morda za vse počutimo sami, nas Bog vidi kot edinstvene, kot nekoga, brez katerega bi bil svet videti manj svetel. Tudi ko je naše telo utrujeno, nanj gleda s pogledom, polnim veselja in občudovanja. Kot je rekel pri stvarjenju: “Bog je videl vse, kar je naredil, in glej, bilo je zelo dobro” (prim. 1 Mz 1,31).

Bog na nas ne gleda le kot na ljudi z globokimi mislimi in plemenitimi nameni, ampak kot na bitja iz mesa in krvi, ki delajo. Vidi, opazuje, občuduje. Tudi ko se že dlje časa mučimo z menjavo žarnice. Tisto, kar počnemo za druge, najpogosteje počnemo, ko jih ni. Odločite se torej za Gospoda: vse, kar je storjeno za Boga, je storjeno z njim. Blagoslavljal nas bo, saj nas je naredil za svoje sodelavce. Tudi takrat, ko se bomo utapljali v kupih umazanega perila.

Avtorica prispevka je Jeanne Larghero.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


MĘŻCZYZNA SAMOTNY

Preberite še:
Način, kako preteklost pustimo za seboj in znova zaživimo


Weather forecast; Sun; Rain;

Preberite še:
Vaš odnos do vremena je barometer vašega duhovnega življenja


AGATHA CHRISTIE

Preberite še:
Kako je Agatha Christie prepričala svetega papeža Pavla VI.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.