Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšna je dobra (in pravična) porazdelitev izvajanja gospodinjskih opravil

DOING DISHES

Shutterstock

Edifa - objavljeno 12/03/20

Tudi če si družinski člani izmenjujejo gospodinjska opravila, lahko pride do negodovanja in prepirov. Predstavljamo vam preprosto rešitev, kako se temu izogniti

Mnoge družine si pripravijo razpored, kateri od članov mora kdaj poskrbeti za določeno gospodinjsko opravilo: praznjenje pomivalnega stroja, pogrinjanje mize, sesanje.


COOKING

Preberite še:
Kako vzdržujemo čistočo v kuhinji?

In vendar kljub razdeljenim nalogam, ki so črno na belem zapisane na družinskem urniku, še vedno vsak dan poslušamo pritožbe: “Nisem jaz na vrsti!” To posledično privede do prepira med otroki, včasih celo starši. Kako lahko preprečimo tovrstna pričkanja?

Krožni seznam za posamezna opravila naj bi poskrbel za enakomerno porazdelitev obveznosti, toda žal zadolžitve posameznika na koncu ostanejo zgolj to: obveznosti, namesto da bi bila to nesebična dobra dela.


CHILD WITH DIRTY HANDS

Preberite še:
Zakaj je otrokom dobro pustiti, da se igrajo in umažejo z zemljo?

Pomoč družinskim članom

Cilj pomoči v vsakdanjem življenju ni zgolj ta, da je stvar opravljena; gre za to, da se z opravljenim delom naučimo ljubiti in izkušati, kako na svetu ni večje ljubezni, kot je ta, da žrtvujemo življenje za ljudi, ki jih imamo radi. Toda kako naj to storimo, če je vsako gospodinjsko opravilo s podrobnim urnikom predpisano vsakemu družinskemu članu posebej? Ali naj urnik preprosto opustimo?

Seveda ne. Lahko pa si stvari ogledamo z drugega zornega kota. To pomeni, da se kot v vsaki drugi igri spomnimo temeljnih pravil. Torej, zgolj zato, ker je na vrsti nekdo drug, to ne pomeni, da je tudi edini, ki lahko to delo opravi.


FAMILY

Preberite še:
Pet kuhinjskih opravil, ki jih morajo znati vaši otroci

Ravno nasprotno, tistemu, ki je na vrsti, bi morali pomagati. Dežurni v tistem trenutku prevzema odgovornost za skupino, toda še vedno je dolžnost skupine, da mu pomaga, tako da posameznik zaradi svoje zadolžitve ne bi občutil prevelike teže ali ponižanja.

Takšen odnos v urnik vnaša nekaj manevrskega prostora. Pomaga tudi pri razvoju čuječnosti drugih družinskih članov in spodbuja duha služenja. Obzirnost do tistega, ki nalogo opravlja, lahko vsakemu posebej olajša breme in se vam povrne, ko boste na vrsti vi!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


COUPLE

Preberite še:
36 vprašanj, s katerimi se boste znova zaljubili


MAN PARYING

Preberite še:
Škofje o koronavirusu: 11 novih ukrepov za slovenske vernike




Preberite še:
“Ko začneš dajati, lahko šele resnično prejemaš”

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.