Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zabavni Instagram profili, ob katerih se celo katoličani smejimo sami sebi

shutterstock_1543072322.jpg

Antonio Guillem | Shutterstock

Patricija Kavčič - objavljeno 04/10/21

En mem na dan odžene zagrenjenost stran!

Katoličani naj bi bili precej zadržani ljudje, ki ne prenesemo šale na svoj račun. A mlajše generacije trend (nič kaj) resno obračajo! Na enem mestu smo zbrali in ovrednotili različne Instagram profile, ki želijo z memi zabavati slovensko katoliško občinstvo, nekateri pa tudi spodbuditi kritično mišljenje.

Krščanski meme

Starejši brat vseh krščanskih mem profilov. Ravno v teh dneh minevajo tri leta od prve objave. V tem času je nastalo že blizu 900 memov (skoraj vsak dan eden!), profil pa spremlja že več kot 14.600 sledilcev, kar je zgovorno samo po sebi. Upravičeno, saj so memi večinoma zabavni širši množici katoličanov, ki se lahko poistovetijo z marsikaterim iz zbirke.

View this post on Instagram

A post shared by Krščanski meme (@krscanskimeme)

Ni pa smeh edini namen profila. V intervjuju je anonimni avtor dejal: “Moj namen je, da s humorjem vernike zdramim k refleksiji.” Dodatni namen, ki smo ga opazili, je tudi popularizacija pesmi Marija skoz’ življenje. Letos si je vzel spomladansko-poletni oddih, a se z oratorijem in novim pastoralnim letom očitno v polnosti vrača.

Cerkveni meme

Skoraj 1800 sledilcev pomeni, da je to drugi najbolj spremljan tovrstni profil. Avtor z opisom “Ne jaz, temveč Bog” pojasni svojo anonimnost, do neke mere pa tudi namen profila. Memi so večinoma zabavni in razumljivi, v primerjavi z drugimi profili pa izstopajo predvsem po družbeno aktualnih vsebinah in (pretiranem) navdušenju nad gregorijanskim koralom.

Mlajše generacije obračajo trend, da katoličani ne prenesemo šale na svoj račun.

Biblijski meme

Najbolj poseben med profili memov, katerega estetika in font tiho namigujeta, da za njim stoji ženska. Anonimna mlada ustvarjalka dokazuje, da za dober mem sploh ni nujna slika. Svetopisemske verze namreč postavlja v nov, sodoben kontekst, kar v večini primerov izpade več kot zabavno. Profil je zakladnica smeha!

Avtorica memov je idejo dobila pri profilu The Bible is funny. “Malo sem pregledovala, ali je že kaj podobnega v slovenščini, vendar take strani še ni bilo, tako da se mi je zdelo fino, če različnim verskim mem profilom pridružim še enega, ki se posveča izključno Svetemu pismu,” nam je povedala.

In brez skrbi – ne gre za posmeh Bibliji, prej nasprotno. Tako zanimivi in življenjski izseki sledilce kvečjemu spodbudijo k branju Svetega pisma, to je tudi ustvarjalkin namen. Kot pravi: “Želim pokazati, da se v Svetem pismu skriva marsikaj zanimivega, da je sicer to naša sveta knjiga, vendar je polna človeškosti in vsakdanjosti.”

Katoliški meme

Ustvarjalka v opisu profila pravi: “Začutila sem klic Svetega Duha, ki mi je rekel: ‘Deli meme in tako širi vero.'” Očitno jo je Gospod poklical k širjenju vere predvsem med mladimi, saj je mnogo memov povezanih z animeji, japonskimi risanimi filmi. Poznavanje animejev je v mnogih primerih pogoj za razumevanje bistva, še zdaleč pa to ne pomeni, da tisti, ki jim tovrstne risanke niso domače, na profilu ne bodo našli ničesar zase.

Ministrantski meme

Avtorje lahko verjetno srečamo pri maši v celjski stolnici – v opisu profila namreč najdemo povezavo do njihove spletne strani, na istoimenskem Facebook profilu pa fotografijo celjskih ministrantov. Skoraj vsi memi so seveda povezani z ministranti, pozornost pritegne vrsta šal o kadilnicah in kadilih. Samo predstavljamo si lahko zadimljeno celjsko stolnico … Nekateri memi namigujejo na naklonjenost tradicionalni latinski maši in neodobravanje ministrantk.

Pobožni meme

“Ukuleleje prepovedat,” je drugo ime profila, ki neposredno izraža veliko nenaklonjenost sodobni krščanski glasbi. Zmotijo tudi nekatere druge tradicionalne ideje, sledilce, ki jim je mar za jezik, pa tudi dejstvo, da imajo ustvarjalci težave s slovnico – namerno ali ne. Marsikatera šala niti ni smešna, se pa kljub vsemu najde nekaj dobrih. Če vas na profilu ne nagovorijo memi, naj vas spodbudi vsaj opis: “Molite za duše v vicah.” Vsekakor priporočamo!

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družbena omrežja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.