Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Družine na Instagramu, mit ali resničnost?

Family Instagram

Syda Productions - Shutterstock

María Verónica Degwitz - objavljeno 14/05/19

10 najbolj vplivnih medijev o materinstvu in vzgoji doseže 13 milijonov ljudi. Ampak ali so družinam resnično v pomoč?

Fotografije s plaž, vzornih otrok urejenega videza, popolne fotografije samih zdravih jedi, recepti in nasveti za boljše življenje. To so vsakodnevne podobe o vzgoji in družini, ki jih zasledimo na Instagramu in imajo milijone sledilcev. Prikazujejo življenjski slog, ki si ga marsikdo želi, a ga je težko doseči.


HEART

Preberite še:
Ste nevoščljivi drugim parom, ker na FB neprestano objavljajo “zaljubljene” fotke?

Prikazovanje idealov

Revija Forbes je v nedavni raziskavi objavila 10 najbolj vplivnih medijev na področju življenjskega sloga, družine in vzgoje, ki naj bi dosegali 13-milijonsko občinstvo. Vprašanje je, ali so ti vplivneži družinam dejansko v oporo ali gre samo za novo obliko oglaševanja?

Najprej se moramo zavedati, da večina profilov prikazuje neke ideale: svojim sledilcem kažejo popolne situacije, kako so otroci na primer ves dan vključeni v koristne dejavnosti, kako jedo najbolj zdravo hrano popolnega in tudi zabavnega videza, tam so široko nasmejane družine, ki jim vse teče kot po maslu … Včasih je s teh fotografij težko uganiti, kaj je resnično, in treba se je zavedati, da sta osnovna namena teh profilov reklama in služenje denarja.


WEB 3 DRUŽINA BEC

Preberite še:
“Če si polikan, popoln, izrivaš Boga iz svojega življenja, ker ga ne potrebuješ več”

Razkorak med resničnostjo in navidez popolnim svetom

Če se z njimi začnemo primerjati, lahko nastopijo težave zaradi razkoraka med resničnostjo in našim dejanskim življenjem. Tovrstne primerjave lahko povzročijo napetost v želji, da bi posnemali tak slog življenja in ga tudi sami pokazali na družbenih omrežjih. Zato se zalotimo, kako v parku iščemo najboljši kot za fotografijo, kako si izmišljamo nove recepte za fotografijo ali poskrbimo, da smo z otroki usklajeno oblečeni. Lahko se začnemo počutiti neprijetno ali se nam začne dozdevati, da smo slabi starši, ker naša kosila ne vsebujejo dovolj vlaknin ali ker večerne dejavnosti naših otrok niso dovolj stimulativne.


WEB 3 REBEKA DREMELJ

Preberite še:
Popolnost v nepopolnosti: slovenska pevka navdušila z ganljivim videospotom

Nastopi trenutek, ko se moramo od tega navidez popolnega sveta umakniti, razumeti, da gre za posel, ki ne odraža resničnega življenja družin, ki se tam predstavljajo. Dobro je tudi, da si vzamemo oddih od družabnih omrežij in si iskreno priznamo, zakaj jih sploh uporabljamo. Družabna omrežja so dober način za zbliževanje ljudi, ki živijo daleč drug od drugega, da z družino in bližnjimi podelimo dragocene trenutke v našem življenju. Ustaviti bi se morali takrat, ko se zavemo, da omrežje uporabljamo za “prikazovanje naše podobe”, za izkazovanje nečesa, kar sploh nismo.

Zaradi nenehnega iskanja popolnosti ne znamo več uživati

Zaradi tovrstne obsedenosti lahko izgubimo stik z realnostjo: ne znamo več uživati v sprehodu po parku, ne da bi nas skrbele fotografije, da svoje otroke za mizo učimo pravil obnašanja in jih ne fotografiramo pri jedi, da smo na šolskem nastopu resnično pozorni na dogajanje in ne lovimo zgolj dobre slike.


PERFECTIONIST

Preberite še:
Nehajte se truditi za popolnost – tu so štiri področja, vrednejša vašega časa

Popolnih družin ni, še najmanj jih bomo našli na Instagramu. Čas je, da odložimo svoje pametne telefone in odkrijemo, v čem smo drugačni in edinstveni, kaj lahko pri sebi izboljšamo in kaj naši otroci zares potrebujejo. Gotovo bomo videli, da to ni nujno solata s kvinojo ali jabolko v obliki dinozavra, ampak je predvsem čas, v katerem se otrok lahko uči velikodušnosti, reda ali uživanja ob preprostih, vsakdanjih stvareh.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


WEB 3 ANDREJ PERKO

Preberite še:
“Brez očetove discipline se otroci ne morejo razviti v zdrave osebnosti”




Preberite še:
Iz zaničevanega in zlorabljenega otroka je zrasla paraolimpijska zvezdnica




Preberite še:
Kako otroku pokazati, da ga imamo radi

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.